Daniel David explică ce înseamnă, de fapt, creșterea normei profesorilor: „Pe resursa umană avem două posibilităţi”

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Daniel David explică ce înseamnă, de fapt, creșterea normei profesorilor: „Pe resursa umană avem două posibilităţi” / FOTO: freepik.com @pressfoto
Daniel David explică ce înseamnă, de fapt, creșterea normei profesorilor: „Pe resursa umană avem două posibilităţi” / FOTO: freepik.com @pressfoto

Ministrul Educației, Daniel David, a vorbit joi seara, în cadrul emisiunii Observator, despre impactul măsurilor fiscale propuse în sistemul de învățământ. Una dintre cele mai discutate vizează majorarea normei didactice cu două ore pe săptămână. Oficialul dă asigurări că nu vor exista concedieri pentru cadrele didactice care au contracte valabile.



Daniel David a explicat că una dintre provocările actuale ale sistemului educațional este contribuția semnificativă la deficitul bugetar. Cheltuielile cu resursa umană au crescut accelerat în ultimii ani, iar statul trebuie să găsească soluții sustenabile.

„Problema Educaţiei în acest moment e că are o contribuţie la acel deficit. Bursele din 2022, raportat la 2024, au crescut la 280%. Avem o cheltuială mare cu resursa umană din 2022 până în 2024 şi 2025. Trebuie să corectăm aceste lucruri”, a declarat ministrul la Observator.

CITEȘTE ȘI „Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplăîn culisele reformei

Două opțiuni: reduceri sau o normă mai mare

Potrivit lui Daniel David, Guvernul a analizat mai multe variante pentru reducerea costurilor. Cele două scenarii principale: tăieri de salarii sau reducerea numărului de posturi, respectiv mărirea normei de predare.

„Pe resursa umană avem două posibilităţi: reduceri de salarii sau posturi sau ceea ce a rezultat în pachetul propus, mărirea de normă cu 2 ore, în condiţiile în care aşa oricum rămâi sub media UE şi regândirea plăţii cu ora, după o formulă care se calculează şi în alte domenii”, a explicat ministrul Educației.

Cine este afectat și cine nu

Daniel David a clarificat că măsura nu va duce la disponibilizări în rândul profesorilor cu contracte de muncă în desfășurare, valabile pentru o perioadă mai lungă de un an.

Schimbările vizează în special situațiile deja existente în sistem, unde contractele temporare sau cele pe plata cu ora nu oferă oricum continuitate garantată.

„Nimeni care are contract valabil pe o perioadă mai lungă de un an nu va fi afectat. Noi avem în sistem oameni care sunt angajaţi pe un an sau pe plata cu ora. Contracte care în vară se încheie.

Nimeni nu avea garanţia că acele contracte în toamnă vor fi continuate. Pentru că se făceau contracte noi în funcţie de câte ore rămân. Nu sunt disponibilizări pentru oameni cu un contract de muncă în derulare”, a subliniat ministrul.

VEZI ȘI:

„Omor calificat sub masca reformei Educației”: Prof. Cătălin Zaman, director de școală, mesaj către ministrul Educației: „Nu pot să tac! De ce mințiți? De ce nu spuneți oamenilor adevărul?”

„Măsurile care vizează învăţământul preuniversitar vor conduce la haos!” Sindicaliștii avertizează că noile schimbări, cele mai periculoase din ultimii 20 de ani

Ministrul Daniel David, noi precizări despre norma didactică: „Dacă vrei să-i ții pe copii 6 - 7 ore în școală, atunci hai să ne și ocupăm de ei”

Ministrul Daniel David cheamă elevii, studenții și profesorii la elaborarea metodologiilor: „Nu se distruge educația. Se distrug mecanismele proaste din educație”

Ministrul Daniel David, mesaj către cadrele didactice: „Dacă nu interveneam acum, cred, sincer, văzând unele reacţii din sistem, că şcoala nu mai putea fi salvată de ea însăşi”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel