„Dependențele copiilor au legătură cu suferința”. Cătălin Durlă arată care sunt semnalele de alarmă: „Îi oferim ceva ca să tacă, dar NU e o tăcere” / VIDEO

Data publicării:
„Dependențele copiilor au legătură cu suferința”. Cătălin Durlă arată care sunt semnalele de alarmă: „Îi oferim ceva ca să tacă, dar NU e o tăcere” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @pixel-shot.com
EXCLUSIV
„Dependențele copiilor au legătură cu suferința”. Cătălin Durlă arată care sunt semnalele de alarmă: „Îi oferim ceva ca să tacă, dar NU e o tăcere” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @pixel-shot.com

Psihoterapeutul Cătălin Durlă a explicat în cadrul emisiunii Părinți Prezenți ce sunt dependențele și care ar fi semnalele de alarmă pe care ar trebui să le observe părinții la copii. 



Psihoterapeutul Cătălin Durlă susține că dependența reprezintă o combinație de simptome cognitive, fiziologice, comportamentale și sociale, care determină oamenii să repete anumite comportamente sau să consume substanțe, chiar și atunci când acestea au efecte nocive. Durlă a accentuat legătura strânsă dintre dependențe și suferință, preluând ideea exprimată de medicul canadian Gabor Maté.

Dependența este, în primul rând, o problemă de sănătate. Cred că e o problemă serioasă și poate deveni o problemă foarte serioasă. Ea, în esență, este un cumul de simptome cognitive, fiziologice, comportamentale, sociale, și așa mai departe, care fac ca unii oameni să repete tot felul de comportamente sau să consume substanțe, chiar dacă efectele acestora sunt foarte nocive. Asta ar fi așa ca o definiție a dependențelor.

Dar, dependențele au legătură cu suferința. Gabor Maté (n.r. - medic canadian cunoscut internațional datorită teoriilor sale) spune chestia asta în nenumărate rânduri și cam așa și este. Este vorba despre multă suferință. Mai ales la copii! Nu m-aș referi neapărat că mă doare ceva, dar mai degrabă că poate să lipsească ceva. Aceasta este totuși o suferință în dezvoltarea noastră”, a spus Cătălin Durlă la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Psihoterapeut Durlă: „Îi oferim ceva `ca să tacă`”

Psihoterapeutul Cătălin Durlă a adâncit analiza asupra cauzelor dependențelor la copii, dezvăluind că suferința nu se rezumă doar la o experiență emoțională. Potrivit expertului, suferința poate să însemne neglijență, abuzuri sau absența constantă din viața copiilor noștri. Mai mult, el a subliniat că o abordare deficitară în creșterea copilului poate fi una dintre rădăcinile dependențelor.

Suferința poate să însemne neglijență, abuzuri sau lipsa constantei în viața copiilor noștri. Sau pur și simplu o proastă abordare a felului în care creștem copilul.  Adică, când? În momentul în care știm că lipsim prea mult, compensăm cu dulciuri sau cu jucării. Asta e o suferință a copilului, lipsa părintelui prezent în viața lui. O bună parte dintre noi știm că îi oferim ceva `ca să tacă`. Dar, NU e o tăcere, este un țipăt de durere care se transformă într-o dependență, a mai explicat expertul.

Cătălin Durlă: „În funcție de fiecare etapă de vârstă, dependențele arată cumva diferit”

Expertul a subliniat că, în cazul unui episod pasager ce are loc doar o singură dată, termenul de dependență poate fi prea categoric, însă, atunci când comportamentele devin recurente, frecvente sau zilnice, există motive de îngrijorare. Psihoterapeutul Cătălin Durlă a evidențiat importanța de a observa semnalele specifice, în funcție de etapa de vârstă a copilului. De exemplu, în cazul dependenței de dulce, el a descris situațiile în care copilul refuză să mănânce alimente obișnuite și insistă doar asupra dulciurilor. Comportamente precum trântitul pe jos în magazin pentru a obține dulciuri sau modificări semnificative în comportamentul general al copilului pot fi indicii ale unei dependențe.

„Dacă se întâmplă doar astăzi și este un episod pasager, eu n-aș numi asta dependență. Dar, dacă lucrurile astea se întâmplă recurent, frecvent, zilnic, atunci sigur că ne putem confrunta cu așa ceva. În funcție de fiecare etapă de vârstă, dependențele arată cumva diferit.

Spre exemplu, dacă luăm dependanța de dulce, și când vedem că micuțul nostru nu mai mănâncă mâncare și vrea doar dulciuri, când mergem în magazin și începe să se trântească pe jos, că nu pleacă de acolo decât cu dulciuri, sau dacă ceva din comportamentul lui nu mai este ca media normalității, atunci am putea să numim asta ca o formă de dependență. Când îi luăm dulciurile și începe să intre într-o criză, acela e un răspuns al lipsei substanței zahărului în sânge. Deci, acestea ar fi semnalele. La ecrane e fix același lucru. Am luat stimulul, începe criza”, a mai adăugat psihoterapeutul Cătălin Durlă.

Urmăriți emisiunea integral:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel