Depresia la copii și adolescenți. Care sunt simptomele?

Data publicării:
Depresia la copii și adolescenți. Care sunt simptomele / FOTO: freepik.com
Depresia la copii și adolescenți. Care sunt simptomele / FOTO: freepik.com

Depresia la copii și adolescenți este o problemă serioasă de sănătate mentală, care poate avea consecințe grave asupra vieții lor. De obicei, simptomele depresiei la această categorie de vârstă pot include tristețe persistentă, lipsa interesului sau plăcerii în activități obișnuite, lipsa energiei, sentimente de inutilitate sau vinovăție excesivă, probleme de somn (insomnie sau somn excesiv), gânduri sau comportamente suicidale.Depresia la copii și adolescenți este o problemă serioasă de sănătate mentală, care poate avea consecințe grave asupra vieții lor. De obicei, simptomele depresiei la această categorie de vârstă pot include tristețe persistentă, lipsa interesului sau plăcerii în activități obișnuite, lipsa energiei, sentimente de inutilitate sau vinovăție excesivă, probleme de somn (insomnie sau somn excesiv), gânduri sau comportamente suicidale.

Este important ca părinții să fie conștienți de aceste simptome și să ofere sprijin și încurajare copiilor și adolescenților care se confruntă cu depresia.

Potrivit studiilor, aproximativ 5%, sau unul din 20 de copii și adolescenți, vor avea un episod depresiv înainte de a împlini 19 ani. De asemenea. Cercetări recente arată că 2% dintre copii și 4-8% dintre adolescenți au depresie. Realitatea este că mai puțin de jumătate dintre acești copii primesc un tratament adecvat. Studiile arată că deseori părinții subestimează grav intensitatea depresiei copiilor lor.

Cercetările recente arată că adolescenții și copiii suferă de depresie cu simptome uneori similare cu cele ale adulților, dar și cu alte simptome specifice și diferite în funcție de vârstă. O problemă des întâlnită este că în multe cazuri depresia se diagnostichează prea târziu. Conform unor studii, depresia în general și chiar mai mult la populația de copii și adolescenți, tinde să fie subdiagnosticată astfel că ajunge să fie netratată în foarte multe cazuri, avertizează specialiștii.

Care sunt simptomele depresiei la copii sau adolescenți?

Printre simptomele depresiei la copii sau adolescenți se numără:

Iritabilitate ridicată, furie sau ostilitate extremă,

Tristețe frecventă sau vrăji de plâns,

Sentimente de deznădejde,

Scăderea interesului pentru activități sau dificultăți de a te distra în activități care anterior erau preferatele tale,

Stare de plictiseală,

Lipsa de energie sau oboseală,

Izolarea socială sau lipsa de comunicare,

Stima de sine scăzută sau un sentiment de vinovăție sau responsabilitate pentru lucrurile rele care se pot întâmpla,

Sensibilitate extremă la respingere sau rezistență redusă la defecțiuni sau erori.

Gânduri sau expresii despre moarte sau intenția de a se sinucide.

Diferențele dintre tristețe și depresie

Este important să diferențiem depresia de tristețe. Tristețea este un sentiment resimțit de orice om într-un oarecare moment al vieții sale, o trăire subiectivă și intimă fiecărei persoane.

În schimb depresia, pe de altă parte, depășește granițele unei stări apăsătoare, ba este chiar însoțită de stări de amorțeală, letargie.

Cum poate fi tratată depresia

În primul rând, prin tratament de psihoterapie pentru copil și familie. Sprijinul psihoterapic pentru copil și familie este important, deoarece părinții adesea se învinuiesc în mod greșit pentru problemele sau dificultățile copilului.

În cazuri extreme se poate ajunge și la tratament medicamentos de specialitate. În această situația este necesar să consultați medicul pentru tratament. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate

DC Media Group Audience
pixel