Depresia postpartum. Când toată lumea ştie mai bine decât tine ce are nevoie copilul. Cristina Dimitrescu, psiholog: O presiune socială. A fi mamă e un instinct, dar învăţarea e un proces

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Rene Asmussen, Pexels
EXCLUSIV
Fotografie de la Rene Asmussen, Pexels

Psihologul Cristina Dimitrescu, psihoterapeutul Ramona Dumitru şi psihologul Radu Leca au vorbit despre factorii care influenţează apariţia depresiei postpartum. 



Psihologul Radu Leca a întrebat, în cadrul emisiunii "Ultrapsihologie", dacă depresia post-partum depinde de ceva anume. 

"Mă gândesc că poate depinde într-o oarecare măsură de mediul familial. Dacă nu ai suport din partea familiei, a prietenilor... Dacă sunt aşteptări foarte mari de la tine sau tu crezi că sunt nişte aşteptări foarte mari, îţi pui singură o presiune pe tine", a replicat Ramona Dumitru, psiholog. 

"Cine pune presiune?", a intervenit scurt Radu Leca. 

"Pui tu, ca femeie, ca mamă, partenerul poate să pună presiune pe tine, şi mai este presiunea proaspeţilor bunici. Lasă mamă, că ştiu eu, că am crescut 2-3-5 copii şi ştiu cum e mai bine, pune-i căciuliţă în casă, Etc. Tot felul de sugestii. Şi atunci mămica proaspătă se gândeşte că a citit ceva, medicul spune ceva, bunicii spun altceva. Şi atunci apare debusolarea, nu mai ştii pe cine să crezi", a mai spus Ramona Dumitru. 

"E pe undeva şi o presiune socială. Pe cine cred? Cred ginecologul, neonatologul, medicul de familie? Fiecare vine cu experienţa din aria lui de expertiză şi e de multe ori o provocare să pui acest filtru. Eu zic că de cele mai multe ori mama ştie cel mai bine ce are nevoie copilul, de ce plânge copilul, că îi este foame, somn, că are nevoie de socializare, să îl ia cineva în braţe, etc. Iar instinctul matern, pe care noi îl avem de la naştere, ajută. Mama poate să identifice nevoile astea, şi e un proces. Ele trebuie să înţeleagă că e un instinct acesta de a fi mamă, dar e un proces învăţarea. Poate cu mici rateuri, ici colo, că nu e nimeni perfect", a explicat psihologul Cristina Dimitrescu. 

"Revenind la întrebarea legată de depresie, mai apar şi acele întrebări. Eu de ce nu ştiu ce să fac? Ce scrie în carte, ce îţi spune cea mai bună prietenă a ta, ce vezi la televizor, nu are legătură ce se întâmplă în casa ta, cu copilul tău şi cu tine", a completat Ramona Dumitru. 

"Eu am lucrat cu depresia post-partum în cabinet. Avem de a face cu o secțiune hormonală nouă. În urma noțiunii de „revoluție hormonală”, ajungem pe o idee predicată atât în Statele Unite, cât și în Europa modernă și educată, că atâta timp cât hormonii au o revoluție, atunci și subiectul are o revoluție”, a mai arătat şi Radu Leca. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel