Descoperă cât de importantă este muzica în dezvoltarea copilului încă din pântecele mamei

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels

Muzica este fundamentală în dezvoltarea creierului copilului, îl ajută să-și rafineze abilitățile de abstractizare, sporește abilitățile analitice, matematice și lingvistice. 



Pentru copii, muzica și sunetele sunt primii stimuli pentru distracție și abordare ritmică. De asemenea, este de mare ajutor pentru dezvoltarea limbajului precum și la primele întâlniri interpersonale. Altfel spus, importanța muzicii în dezvoltarea copilului este fundamentală.

Beneficiile muzicii în dezvoltarea copiilor

Atunci când copiii mici sunt expuși la muzică, se produc modificări în creierul acestora, potrivit unui articol publicat de UNICEF.

Muzica îmbunătățește semnificativ starea copilului, reducându-i nivelul de stres și poate stimula producerea în creier a anumitor substanțe chimice, precum dopamina și oxitocina.

Atunci când sunt eliberate astfel de substanțe, copiii sunt mult mai deschiși să își împartă jucăriile cu alții, să fie empatici, să aibă încredere în ceilalți. 

Iată câteva beneficii directe ale muzicii:

- Sporește capacitatea de concentrare și productivitatea.

- Îmbunătățește performanțele școlare dezvoltând așa zisa ”inteligență reală”, crescând interesul copilului față de matematică, inginerie, informatică și arhitectură.  

- Muzica îmbunătățește vocabularul și creativitatea.  

În cele ce urmează vom descoperi împreună cele trei faze de dezvoltare în care stimulii sonori au o importanță extremă în dezvoltarea copilului. 

Muzica în sarcină

Începând din săptămânile 16-18 de gestație, când fătul începe să perceapă primele sunete externe, există posibilitatea ca și muzica să fie asimilată ca atare și nu doar ca un fundal confuz, așa cum s-ar putea crede.

Cu toate acestea, este mai bine ca mama să aleagă muzica pe care o iubește pentru că fătul, pe lângă melodie, va percepe și gradul de apreciere de la mamă, așa cum percepe toate emoțiile.

Muzica ajunge la copil prin două mecanisme, unul este auzul real și celălalt este vibrația oaselor. Ambele sunt ajutoare valide si importante pentru a-l pune în contact cu lumea exterioară, motiv pentru care muzica în timpul sarcinii este recomandată pentru a stimula dezvoltarea creierului bebelușului.

Muzica la sugari

Pentru nou născuți, muzica continuă să aibă o puternică forță de stimulare în ceea ce privește dezvoltarea creierului și a tuturor abilităților cognitive.

Deci nu doar cântecul de leagăn obișnuit este potrivit pentru nou-născuți, ci și simularea ritmurilor dulci alternante, această practică pare de fapt să aibă un stimul pozitiv pentru dezvoltarea neuronilor și a conexiunilor lor.

Chiar și cântând versuri tradiționale, sau pur și simplu cântece simple, îl ajută pe copil, chiar dacă este foarte mic, să perceapă și să memoreze limbajul care, deși simplu, va fi metabolizat ulterior. Toate acestea sunt un ajutor important pentru înțelegerea și procesarea primelor cuvinte.

Muzica la vârsta școlară

Când începe vârsta școlară, așadar încă din prima școală copilărie, sunetul, ritmul și muzica sunt propuse ca activitate ludico-didactică, cu conștientizarea clară că aceasta stimulează și mărește o gamă largă de abilități la copii.

Pornind de la invitarea copiilor să repete frecvențe ritmico-muzicale cu instrumente reale, să danseze în grup, să învețe să coordoneze mișcările la unison, până la repeții de versuri ritmice pentru a stimula dezvoltarea limbajului și pentru a îmbunătăți micile probleme de pronunție, muzica pare a fi cea mai bună metodă de dezvoltare pentru un copil. 

Care este instrumentul cel mai potrivit în funcție de caracterul copilului

Pentru a alege cel mai potrivit instrument muzical este important să știți că: bateria și tobele ajută la coordonare și ajută copilul să-și elibereze energia.

Din punct de vedere al formei și al sunetului, chitara satisface un copil care nu este înclinat să își exprime emoțiile.

Pianul stimulează coordonarea pentru mâna dreaptă și stânga. De asemenea, vă permite să obțineți o satisfacție imediată.

Trompeta este destul de simplă, dar necesită multă forță. Este potrivit pentru copiii cu energie considerabilă de exprimare și cu tendință de dominare.

Flautul transversal necesită brațe lungi, plămâni dezvoltați și capacitatea de a menține o poziție verticală.

Vioara necesită precizie, degete subțiri, brațe care nu sunt prea scurte și un temperament calm, chibzuit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel