Desene animate pentru copii de 2-3 ani: Alege cu atenție la ce-ți expui copilul

Data publicării:
Fotografie de la 100 files/ Pexels
Fotografie de la 100 files/ Pexels

Nu există copil căruia să nu îi placă să urmărească desene animate, iar acesta este un lucru cert. Un alt lucru cert de care părinții ar trebui să țină cont este și calitatea desenelor animate la care își expun copiii de la vârste fragede.



Fiecare desen animat are un anumit mesaj pe care îl transmite privitorilor. Din păcate, în ziua de astăzi, desenele animate au un grad ridicat de agresivitate pe care până și nouă adulților ne este greu să îl înțelege și să îl digerăm. 

A-ți lăsa copilul în fața televizorului ore întregi fără a-l monitoriza este cea mai mare greșeală pe care o poate face un părinte. Dar ca și în multe decizii care privesc educația copiilor și mai ales în primii lor ani de viață, nu putem vorbi de dictaturi și de interzicere totală, ci trebuie să respectăm îndrumări foarte generale  și să folosim bunul simț.


Deci, cum să te comporți în cazul copiilor și al televizorului?

Iată cum se procedează pentru a evita folosirea incorectă a televizorului și a desenelor animate, care în schimb, în ​​anumite faze de creștere și cu dozele potrivite, pot fi aliați valizi, atât pentru dezvoltarea copilului, cât și pentru liniștea mamelor și a taților.

Primul sfat, poate cel mai important din care să derivăm toate celelalte comportamente care vor fi folosite pe tema copiilor  și  TV, este să nu permiteți televiziunii să devină un substitut pentru oameni - părinți, bunici, babysitter, unchi - cu care ar trebui să interacționeze cu copilul.

În primul an de viață, micuții trebuie să se relaționeze cu alți oameni, să se joace cu alții, să experimenteze cu adevărat lumea, să trăiască în spațiu și să facă lucrurile direct. Televiziunea  nu oferă această oportunitate și nici măcar cele mai inovatoare desene animate nu răspund nevoii unei realități tridimensionale. Nu te teme că dacă nu îi vei oferi micuțului o tabletă sau ocazia de a privi la televizor, va pierde mare lucru. Ba din contră. 

Pornind de la această presupunere și de la faptul că un copil între 12 și 24 de luni nu ar trebui să petreacă mai mult de 15-20 de minute pe zi în fața ecranului, nu toate desenele animate sunt dăunătoare, într-adevăr, unele ajută și la învățarea să recunoască culorile, modelează și rezolvă probleme aparent simple dar complexe pentru copiii de vârsta respectivă.

Programe precum Baby Einstein, de exemplu, care folosesc muzica clasică sau solicită participare activă, stimulează copilul și în doze mici îl ajută, datorită contrastelor clare de culoare, simplității mesajului, repetitivității unor modele.

Folosind aceste mici trucuri, utilizarea moderată a televiziunii și a desenelor animate îi poate ajuta și pe părinți să aibă timp, de exemplu, să gătească sau să se îmbrace calm.

Un alt element important, atunci când este posibil, este să vizionezi desene animate cu copiii tăi, pentru a comenta ceea ce se întâmplă şi apoi a putea examina cu copilul, stimulându-i capacitatea de a spune povesti şi de a vorbi.

Pe scurt, copiii și televizorul nu sunt o combinație imposibilă, dacă sunt respectate unele reguli. Dacă copiii sunt mai mari, nu-i faceți proprietarii telecomenzii, ci ghidați întotdeauna alegerea ce să vizionați. Timpul este, de asemenea, important: nu trebuie să exagerați niciodată, ci să vă limitați la maximum 1-2 ore.

Desene animate potrivite pentru vârsta 2-3 ani

Pentru copiii de 2-3 ani, este recomandat să optați pentru desene animate care sunt concepute special pentru această grupă de vârstă și care promovează dezvoltarea lor cognitivă și emoțională. Iată câteva sugestii de desene animate potrivite pentru copiii mici:

"Peppa Pig": Un desen animat simplu și vesel despre aventurile unei purcelușe numită Peppa și a familiei ei. Este potrivit pentru copiii mici datorită limbajului simplu și a scenariilor ușor de înțeles.

"Paw Patrol": O echipă de cățeluși dornici să salveze ziua în Adventure Bay. Acest desen animat oferă povești simple și captivante pentru cei mici.

"Mickey Mouse Clubhouse": Cu personaje clasice precum Mickey și prietenii săi, acest desen animat folosește elemente interactive pentru a implica copiii în rezolvarea problemelor.

"My Little Pony: Friendship Is Magic": O opțiune potrivită pentru copiii mici, acest desen animat explorează teme precum prietenia și bunătatea, folosind personaje colorate și povești pline de învățăminte.

"Thomas the Tank Engine": O serie animată despre aventurile lui Thomas și prietenii săi în lumea trenurilor. Poveștile simple și prietenia sunt teme centrale.

"Curious George": Bazat pe personajul popular de cărți, acest desen animat urmărește curiozitatea lui George și aventurile pe care le are în compania prietenului său, The Man with the Yellow Hat.

"Bluey": O familie de câini trăiește aventuri pline de imaginație și învățăminte. Este bine primit pentru abordarea sa pozitivă și creativă.

"Baby Shark's Big Show": Bazat pe populara melodie "Baby Shark", acest desen animat este conceput special pentru copiii mici și îi introduce într-o lume muzicală și plină de aventuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Metode si tehnici





pixel