Două noi specializări introduse în Nomenclatorul domeniilor și programelor de studii universitare

Data publicării:
Două noi specializări introduse în Nomenclatorul domeniilor și programelor de studii universitare / FOTO: freepik.com@tzido
Două noi specializări introduse în Nomenclatorul domeniilor și programelor de studii universitare / FOTO: freepik.com@tzido

Cele două programe, introduse ca urmare a Legii învățământului preuniversitar din 2023, vin în completarea celor existente deja în cadrul domeniului Științe ale educației, ce cuprinde și „Pedagogia învățământului primar și preșcolar”.„Pedagogia învățământului primar” și „Educație timpurie” sunt două noi specializări înființate și introduse în Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare pentru anul universitar 2024-2025, adoptat săptămâna aceasta de guvern.

Cele două programe, introduse ca urmare a Legii învățământului preuniversitar din 2023, vin în completarea celor existente deja în cadrul domeniului Științe ale educației, ce cuprinde și „Pedagogia învățământului primar și preșcolar”.

Tot marți a fost adoptată și o hotărâre de guvern privind Domeniile și programele de studii de master acreditate și numărul de studenți ce pot fi școlarizați în anul 2024-2025, potrivit Edupedu.ro.

În cadrul Nomenclatorului actualizat, alte două domenii  de studii au fost reîncadrate. Iar 15 programe universitare de licență oferite de 8 instituții intră în lichidare începând din anul universitar următor, însemnând că pentru acestea nu se mai organizează admitere – 

Potrivit Legii 198/2023 (Art. 176), pentru funcția didactică de profesor în educație timpurie va fi nevoie de diplomă de licență în specializarea „Educație timpurie”, iar pentru a fi profesor în învățământul primar, una dintre rute este diploma de licență în specializarea „Pedagogia învățământului primar” și un program de master didactic cu durata de un an.

Drept urmare, se înființează, conform noului Nomenclator, specializările „Pedagogia învățământului primar” și ”Educație timpurie”, în cadrul domeniului de studii „Științe ale educației”. Acestea completează specializările existente – „Pagogie”, „Psihopedagogie specială”, „Pedagogia învățământului primar și preșcolar”, „Pedagogie socială”.

Domeniul de studii universitare de doctorat/masterat „Inginerie navalăși navigație” și domeniul de licență „Inginerie marină și navigație”, cu specializările „Navigație şi transport maritim şi fluvial”, „Navigație, hidrografie și echipamente navale” și „Electromecanică navală”, se reîncadrează în ramura de științe „Ingineria transporturilor”. Cele două domenii sunt astfel eliminate de la ramura de științe ”Inginerie mecanică, mecatronică, inginerie industrialăși management”.

Potrivit Hotărârii de Guvern, pentru anul universitar 2024-2025 vor exista 2209 specializări/programe de studii de licență, oferite de 52 de universități de stat. În cazul universităților particulare, 34 de astfel de instituții acreditate oferă 338 de specializări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel