Este bine să-ți disciplinezi copilul în public? Ce spun specialiștii și cum să abordezi situația: „Nu înseamnă să țipi, să-l umilești sau să-l faci de rușine”

Data publicării:
Este bine să-ți disciplinezi copilul în public? Ce spun specialiștii și cum să abordezi situația: „Nu înseamnă să țipi, să-l umilești sau să-l faci de rușine”
Este bine să-ți disciplinezi copilul în public? Ce spun specialiștii și cum să abordezi situația: „Nu înseamnă să țipi, să-l umilești sau să-l faci de rușine”

Când vine vorba de disciplinarea copilului în public, este important să abordăm situația cu tact și respect. Disciplina nu ar trebui să însemne a țipa sau a umili copilul în fața altor oameni. Este esențial să rămânem fermi, dar calzi, luând în considerare limitele și regulile pe care deja le-am stabilit acasă.



Dacă întrebi un părinte care este „scena lor de temut”, cu siguranță unii dintre ei vor fi de acord cu tantrumurile copiilor lor în public. Brusc, o plimbare prin parc sau o vizită la mall poate ajunge să devină un moment de tensiune și stres. Atunci apare în părinți întrebarea: „Ar trebui să-mi disciplinez copilul în public?”

Și este că, uneori, reacția părintelui este mai mare decât problema în sine. Prin urmare, ar putea fi util pentru tine să continui să citești pentru a afla dacă ar trebui să-ți disciplinezi copilul în public și, dacă da, care este cel mai bun mod de a o face.

Este bine să-ți disciplinezi copilul în public?

 

3. -imagine fara descriere- (este-bine-sa-ti-disciplinezi-copilul-in-public-ce-spun-specialistii-si-cum-sa-abordezi-situatia-nu-inseamna-sa-tipi--sa-l-umilesti-sau-sa-l-faci-de-rusine-3_33511500.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Răspunsul la această întrebare este DA, spun specialiștii.

„Da, trebuie să puneți o limită comportamentului inadecvat al copilului dumneavoastră în public. Acum, ar trebui să fie clar ce înțelegeți prin disciplină. Disciplina nu înseamnă să țipi, să umilești sau să faci de rușine un copil, în public sau în privat”, atrag atenția specialiștii.

Mai degrabă, disciplina implică educație și învățare, care încep cu mult înainte de o ieșire publică. Este vorba de a-i face să respecte reguli, cunoscute și agreate anterior.

În acest sens, dacă ai de gând să-ți faci planuri, este convenabil ca înainte de a pleca de acasă să-i poți spune copilul ce va face, cum te aștepți să acționeze, ce comportamente sunt permise și care nu. Acest lucru ajută, fără îndoială, să îi confere o anumită siguranță și predictibilitate.

În sfârșit, încă un motiv pentru care este important să-ți disciplinezi copilul în public: comportamentul nedorit se întâmplă chiar acum. Dacă aștepți până ajungi acasă, s-ar putea să nu înțeleagă.

Citește și Comportamentele copiilor pe care părinții NU ar trebui să le tolereze niciodată, potrivit experților: „Sunt șase la număr!”

 

Sfaturi pentru disciplinarea copilului în public

 

Iată câteva sugestii pentru a interveni într-un mod pozitiv atunci când copilul tău se comportă neadecvat în public.

Încearcă să te cobori la înălțimea lui

Dacă este un copil mic, o modalitate de a-i atrage atenția este coborând la înălțimea lui. Este ca și cum ai încerca să creezi o situație unu-la-unu în loc să faci să pară că cineva „de sus” dă ordine. Ce înseamnă acest lucru? Că ar trebui să te apleci, să-l privești în ochi și să-i explici ce greșește și de ce nu ar trebui.

Amintiți-i regulile

Deoarece limitele sunt spuse în prealabil, îi poți indica copilului tău ce ați vorbit de acasă și care sunt consecințele nerespectării regulilor. Nu te poți aștepta ca micuțul să știe că face ceva greșit fără să-i explici mai întâi.

Vorbește într-un mod calm, dar ferm

Nu este necesar să țipi pentru a câștiga respect. Menținerea unei legături calde și afectuoase oferă un context mai bun pentru învățare. Chiar dacă țipi sau îl umilești, ai putea crea o situație pe care copilul tău s-ar putea să și-o amintească cu „resentiment” în viitor.

Întreabă-l de ce are nevoie și empatizează

Ajutându-l să identifice ce este în neregulă cu el, îți va permite să ai „cheia principală” pentru a-i oferi ceea ce are nevoie. Odată ce știi, îi poți arăta că înțelegi și îi poți propune un plan alternativ.

De exemplu, dacă copilul tău vrea un suc, dar în timpul săptămânii nu îi lași să bea, poți spune: „Înțeleg că vrei un suc, dar amintește-ți că în timpul săptămânii, de obicei, nu bei această băutură. O să notăm această dorință pentru a o îndeplini în weekend!”

 

Ce să eviți când încerci să-ți disciplinezi copilul în public?

 

2. -imagine fara descriere- (este-bine-sa-ti-disciplinezi-copilul-in-public-ce-spun-specialistii-si-cum-sa-abordezi-situatia-nu-inseamna-sa-tipi--sa-l-umilesti-sau-sa-l-faci-de-rusine-2_62359700.jpg)

SURSA FOTO: freepik.com

Există, de asemenea, câteva acțiuni pe care ar trebui să le eviți dacă dorești ca micuțul să învețe.

Compararea cu alți copii

De exemplu, dacă ești la o petrecere de aniversare a copiilor și micuțul tău se comportă neadecvat, evită să-l pui într-o poziție de inferioritate față de alții. Este foarte obișnuit să se întâmple asta: „Uite ce bine se comportă David! În schimb, tu ești neascultător”.

Aceste comentarii nu numai că nu sunt constructive, deoarece nu duc la comportamentul dorit, dar pot fi chiar vătămătoare. Gândește-te cum te-ai simți dacă șeful tău la o întâlnire de echipă te-ar rușina comparându-te cu un coleg. Te-ai simți prost, nu? Așadar, evita să-i faci asta copilului tău.

Țipatul sau folosirea violenței

Dacă dorești să oprești comportamentul nepotrivit, violența nu va fi niciodată calea. Abuzul și violența nu educă, ci pregătesc pentru apărare. În plus, generează resentimente. În această stare, un copil nu este în măsură să se „abțină”, dar furia lui va escalada și mai mult.

Ridiculizarea copilului

Tachinarea este foarte ofensatoare și, într-un fel, este și un abuz de putere de către adult. În ceea ce privește utilizarea sarcasmului, în general, ei nu îl înțeleg și, prin urmare, nu este eficient.

Spui „da” la ceea ce spui mereu nu

Pentru a rezolva cât mai repede conflictul, este ușor să fii tentat să cedezi. De exemplu, folosirea telefonului mobil în timpul mesei. Acest lucru trimite un mesaj mixt. Acum, dacă ai de gând să mănânci cu prietenii tăi și copilul tău este cu tine, este logic că se va plictisi. Prin urmare, cel mai bine este să-i aduci o jucărie pentru a se distra.

Citește și „Țip la copilul meu”. Ce îi faci de fapt micuțului atunci când strigi la el: Efectele psihologice sunt la fel de nocive ca bătaia

 

Învață să anticipezi comportamentele copilului

 

Cât sunt mici, adulții funcționează ca interlocutori ai nevoilor copiilor lor. Părinții învață să decodeze gesturile și sensul fiecărui plâns al copilului. „Îi este somn”, „Plânge pentru că îi este foame”, sunt câteva dintre afirmațiile pe care mamele și tații le spun de obicei atunci când explică ce e în neregulă cu copilul lor. Și este adevărat, fac parte din cele mai frecvente cauze ale unei izbucniri emoționale.

Această etapă este cea în care micuții învață să identifice și să gestioneze propriile sentimente. Este esențial ca ei să se simtă în siguranță și confortabil în exprimarea emoțiilor lor și să învețe să ceară ajutor atunci când este nevoie. Uneori, această expresie poate fi manifestată prin comportamentul de „furiș” sau prin acțiuni neconvenționale.

Prin urmare, este necesar să-ți cunoști copilul pentru a putea identifica când își atinge limita. În acest fel, vei putea acționa în prealabil și vei preveni izbucnirea unui conflict.

Gândiți-vă la această situație: au făcut plimbări, au făcut cumpărături, au vizitat bunica, au mers cu animalul de companie toată dimineața. În jurul prânzului, mai rămâne un ultim lucru de făcut: ridicați o comandă din magazin. Poate că, la prima vedere, este confortabil pentru tine să faci aceste lucruri. Dar dacă te gândești o clipă, s-ar putea să nu fie atât de convenabil pentru că este ora prânzului, copilul tău nu a mâncat nimic și se plimbă deja de câteva ore.

Ce decizie crezi că ai putea lua? Pe de o parte, poți să te oprești și să-i cumperi ceva pentru a-i potoli temporar foamea. Sau poate te hotărăști să mergi acasă. Răspunsul va depinde de ceea ce crezi că poate tolera copilul tău.

În cele din urmă, este de asemenea important să fii capabil să îți detectezi propriile stări emoționale. Dacă ai avut o zi grea și copilul tău insistă să meargă în parc, înainte de a spune da, oprește-te și gândește-te. Poate este convenabil să-ți propui să duci la îndeplinire un alt plan, în loc să pleci în parc și să te enervezi. Respectarea ta și cunoașterea „pragului de toleranță” îți va permite să fii consecvent atunci când aplici disciplina și te va ajuta să ai grijă de legătura cu copilul tău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel