Evitați aceste capcane! Obiceiurile care fac viața părinților mai ușoară, dar împiedică dezvoltarea copilului. Experți: „Pune-le STOP!”

Data publicării:
Evitați aceste capcane! Obiceiurile care fac viața părinților mai ușoară, dar împiedică dezvoltarea copilului. Experți: „Pune-le STOP!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Evitați aceste capcane! Obiceiurile care fac viața părinților mai ușoară, dar împiedică dezvoltarea copilului. Experți: „Pune-le STOP!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Trăim într-o societate grăbită, în care părinții fac multe lucruri pentru copiii lor, cu scopul de a-și ușura viața, fără a se gândi la modul în care acest lucru poate împiedica dezvoltarea celor mici. 



Deși este adevărat că nu conștientizăm pe deplin cum acest comportament poate afecta viața copiilor noștri pe termen scurt, mediu și lung, este necesar să începem să reflectăm asupra acestui aspect, atrag atenția specialiștii de la etapainfantil.com.

Uneori, este mai bine să dedicăm mai mult timp unor sarcini care, deși la început pot părea enervante, pe termen lung vor aduce beneficii pentru toată lumea, în special pentru copiii tăi.

Acestea sunt lucrurile care îți fac ție viața mai ușoară, dar ar trebui să încetezi să le mai faci!

Citește și Obiceiuri de zi cu zi care contribuie la creșterea copiilor pozitivi. Părinții le trec cu vederea!

Nu le oferi autonomie

SURSA FOTO: freepik.com @smeilov

Din cauza grabei sau a nerăbdării ca lucrurile să fie realizate corect, este posibil să inhibăm autonomia copiilor noștri, ajutându-i să se îmbrace pentru a ajunge mai repede la școală sau hrănindu-i pentru a ne asigura că primesc tot ce au nevoie.

Este normal să facem asta atunci când sunt foarte mici, dar de la 3-4 ani, copiii trebuie să aibă ocazia să își dezvolte autonomia și să îndeplinească singuri aceste activități.

Pentru a le oferi această autonomie, este esențial să ai răbdare: nu te deranja dacă se pătează când mănâncă sau dacă mâncarea cade pe podea. De asemenea, nu te supăra dacă le ia mai mult timp să se îmbrace (poți să îi trezești cu zece minute mai devreme dimineața, de exemplu, pentru a nu întârzia).

La începutul procesului de învățare, este adevărat că va trebui să ai răbdare, dar acest lucru este necesar pentru dezvoltarea lor. În timp, vei fi recunoscător pentru acel confort pe care acum îl resimți ca lipsă, deoarece micuțul tău va învăța să facă lucruri pentru sine.

Da, este mai confortabil și mai rapid pentru tine să te ocupi tu de toate, dar dacă vrei ca copiii tăi să aibă cu adevărat autonomie, este esențial ca răbdarea ta să fie mai mare decât dorința de a face lucrurile rapid și eficient.

Folosești ecrane pentru a-i calma

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm


Nimănui nu-i place să-și audă copiii plângând, dar emoțiile trebuie simțite și, mai ales, exprimate. Astfel, atunci când copilul tău plânge sau este trist, nu folosi elemente externe precum ecrane mobile, tablete sau televizor pentru a-l calma. Acesta este un gest egoist, deoarece îți dorești să tacă doar pentru a-ți recăpăta calmul.

Emoțiile trebuie însoțite și, mai presus de toate, înțelese. Copiii ar trebui să vadă că îi susții în acest proces de învățare emoțională, în loc să le oferi orice element exterior care să-i facă să tacă și să se calmeze rapid.

Ignorând emoțiile lor, le blochezi educația emoțională și le pierzi ocazia de a învăța că toate emoțiile sunt necesare și importante, chiar și cele care nu ne fac să ne simțim bine.

Copiii vor dezvolta abilități interne de gestionare emoțională atâta timp cât se conectează cu emoțiile lor, în loc să le „adoarmă” cu ecrane.

Dacă le oferi copiilor tăi ecrane pentru a-i calma în momentele de disconfort emoțional, ei vor avea întotdeauna tendința de a căuta aceste elemente externe pentru a se liniști. Astăzi poate fi ecranul, dar mâine ar putea deveni o dependență de jocuri video, droguri, mâncare sau relații toxice cu alți oameni.

Nerespectarea timpului lor

SURSA FOTO: freepik.com @patriciaperezra


Adesea, nu ne dăm seama când se întâmplă acest lucru, dar nu respectăm timpul copiilor noștri. Atunci când părinții calculează timpul necesar pregătirii înainte de a pleca de acasă, o fac gândindu-se la ei înșiși, nu la copii.

Aceasta este o greșeală, așa că este necesar să ne gândim mai întâi la timpul de care au nevoie copiii, adăugând apoi timpul necesar pentru noi. Este cel mai bun mod de a conștientiza că timpul va crește considerabil, deoarece copiii se pot distrage sau pot face greșeli... În orice caz, este întotdeauna important să le respectăm timpul.

Gândește-te întotdeauna la timpul de care are nevoie copilul tău pentru a finaliza o activitate, în funcție de vârsta lui, și respectă-l. Astfel, vei lua în considerare timpul lui și vei putea calcula mai bine minutele necesare, de exemplu, în fiecare dimineață, înainte de a pleca la școală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel