În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, Alexandra Șerb, coach transformațional pentru părinți cunoscută și ca „Mamă la pătrat”, ne-a oferit metode practice pe care părinții le pot aplica în fiecare zi acasă pentru a-i ajuta pe copii să-și recunoască emoțiile, să le accepte și să le exprime într-un mod sănătos
Alexandra Șerb a explicat mai întâi legătura dintre inteligența emoțională și sistemul nervos. Conform teoriilor recente din neuroștiință, emoțiile nu sunt doar senzații abstracte, ci semnale clare transmise de corp:
„Inteligența emoțională are foarte multă legătură cu sistemul nervos. Și e multă știință în spate acolo.
Emoțiile se simt în corp. Și ca să îmi reglez emoțiile, sistemul nervos are nevoie de niște semnale de siguranță pe care eu pot să le practic în viața mea de zi cu zi ca să dau mesaje sistemului meu nervos că sunt în siguranță.
Deci, putem să ne folosim de teoria polivagală și neuroștiință și neurocepție, sunt foarte multe lucruri pe care aș putea să le aduc aici în discuție și ne susțin argumentele și exemplele. Dar, o să dureze prea mult, probabil. Așa că mă rezum la a le fi menționat”.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Alexandra Șerb subliniază la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro, un principiu extrem de important: nu încerca niciodată să disciplinezi un copil când este într-o criză emoțională. Atunci, creierul este complet „deturnat” de emoții și nu va fi receptiv la lecțiile de disciplină.
„Eu aș face separarea ca metode de intervenție pe momente tensionate și momentele din afara momentelor tensionate.
Adică, îl ajutăm pe copil în momentul în care are o criză într-un fel și ceea ce nu facem atunci putem să facem după, de preferat, când toată lumea e calmă. Pentru că degeaba încerc eu să fac disciplină când copilul e nervos sau eu sunt nervoasă, n-o să iasă nimic, nici el nu primește, nici eu nu ofer cu energia potrivită, deci o dăm în bară!
Și de-aia când este în criză, practic, ce ne ajută este să-l las pe copil să-și simtă emoția, să separ comportamentul de emoție, să-l las să simtă emoția și să opresc comportamentul fizic, adică opresc mănuțele dacă lovește pe cineva, dacă aruncă cu pietre. Nu-l las!
Ok, faptul că-l las să-și simtă emoția, nu înseamnă că-l las să continue și comportamentul care face rău.
Deci, e responsabilitatea mea și îi transmit asta: te accept, te văd că ți-e greu, sunt aici pentru tine și eu te opresc, sunt aici să te țin în siguranță”.
„Știi ce se întâmplă? Sunt și ei atât de speriați de ceea ce simt și e ca un deraiaj din ăsta de care și ei se sperie, nici lor nu le place ce fac.
Chiar am auzit de la băiatul meu, unul dintre ei, după o criză, pentru că era mai măricel, pe la vreo 7 ani cred că mi-a spus: mami, mie chiar nu-mi place ce am făcut, eu nu mai vreau să fac asta. Și, normal, că asta a fost o invitație de ce am putea să facem diferit când eram calmi, evident. Dar, a fost o confirmare imensă pentru mine a ceea ce deja învățasem și avem încredere în teoriile și în știința din spatele metodelor pe care le-am învățat, că chiar așa este!
Când îi ofer copilului spațiu, siguranța să-și trăiască emoțiile și respectul și faptul că nu îl judeci că are emoția aia...
Cine sunt eu să-i spun să nu se simte furios?
Treaba mea este să-l țină siguranță și să-i ofer spațiu să și-o exprime. Și apoi, după ce ne calmăm, să-l învăți ce să facă altădată sau ce să facă cu energia aia. Și asta se clădește treptat. Nu să-i spun `nu mai fi furios`, nu-l ajută, că practic îl resping cu totul. El se identifică cu emoția și se simte respins cu totul. Dacă îi spun `nu mai țipa`, `nu mai fi furios`.
În momentele alea tensionate creăm spațiu și îl menținem în siguranța, asta nu înseamnă că-l lăsăm să facă orice doar ca să-și trăiască el emoția, da? El chiar dacă pare că ripostează, el are nevoie de mine și după ce trece criza. Chiar și în momentul ăla se simte în siguranță că eu fac asta, chiar dacă el se supără că îi țin mâinile: `dă-mi drumul la mâini`. Este și ceva neintuitiv, nu ne vine să facem asta.
Părinții cu care lucrez îmi spun `era supărat că-i țineam mâinile și se zbătea`. E ok! Pentru el era ok! Tu l-ai ajutat să se oprească și să-l ții siguranță”, a mai explicat Alexandra Șerb.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Un alt sfat important oferit de Alexandra Șerb este ca, după o criză, să profităm de moment pentru a începe educația emoțională:
„Ce facem după criză? Educație emoțională!
Prin povești, prin kitul emoțiilor.
Eu am dezvoltat un kit al emoțiilor care vine în sprijinul părinților, să îi învețe despre emoții și să facă ce au ei, de fapt, nevoie. Să învețe sau să-și observe emoția și să identifice apoi ce are nevoie corpul meu acum.
Adică sunt furios și am nevoie să bat din picioare sau să dau două ture de masă de bucătărie în jurul ei, că am energia aia”.
De asemenea, trebuie să încurajăm copiii să observe ce simt și să identifice ce nevoie au atunci când sunt furioși.
„Important e să-l și încurajăm pe copil să vadă, să-și observe corpul, că degeaba îi spun `ești furios, hai să respirăm`. Nu-l ajută!
`Ești furios și care e nevoia ta acum?` Ai vrea să ne îmbrățișăm? Depinde de copil și de nevoile lui și de personalitatea lui și de aia e un instrument foarte valoros”, mai explică experta.
Alexandra Șerb este foarte clară în privința unei idei fundamentale: emoțiile nu sunt „pozitive” sau „negative”. Sunt pur și simplu emoții.
„Să creăm ocazii să le explicăm copiilor despre emoții, să normalizăm emoția. Furia nu e pozitivă, nu e negativă, doar e! E o emoție, emoție neutră.
Hai să vedem ce facem cu corpul ca să difuzăm energia aia într-un mod sănătos, fără să facem rău celor din jur. Și în felul ăsta îl învăț pe copil să nu se judece nici el, să nu se rușineze de ceea ce simte, nu se simte rușinat nici de mine, dar, într-adevăr îl și învăț ce să facă.
Nu ne dorim să îl trimitem în viață ca pe copilul junglei să bată pe toată lumea că ne trăim emoțiile și să onorăm emoțiile”, conchide Alexandra Șerb.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.