Expresii pe care adolescenții le detestă și cum le putem reformula

Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Adolescenti
Expresii pe care adolescenții le detestă și cum le putem reformula / FOTO: Freepik.com@freepik
Expresii pe care adolescenții le detestă și cum le putem reformula / FOTO: Freepik.com@freepik

Adolescenții trec printr-o etapă intensă de căutare a identității și independenței. 



Unele fraze obișnuite ale părinților pot genera respingere și închide comunicarea, deși sunt rostite din dorința de a proteja. Iată ce expresii pot bloca dialogul și cum putem să le adaptăm:

 

CITEȘTE ȘI Cum să te reconectezi cu copilul atunci când încearcă să te evite

„Pentru că așa spun eu”

Această formulă autoritară transmite că opiniile adolescentului nu contează. În loc să impui, e mai eficient să explici pe scurt de ce ai stabilit o regulă - de exemplu: „Înțeleg că vrei să stai până mai târziu, dar ai nevoie de somn pentru școală. Ne deconectăm de la ecrane până la 22:30?”

„Când eu aveam vârsta ta…”

Comparațiile cu experiențele tale de la aceeași vârstă pot părea irelevante pentru adolescent. Mai bine întreabă ce simte el, cum i se pare situația și ce îl preocupă, astfel îi arăți că îl înțelegi și că vrei să afli punctul lui de vedere.

 

Vezi și Mii de liceeni și studenți își caută un loc de muncă, după tăierea burselor! Studiu: Majoritatea preferă joburi de 2 ore pe zi, după școală, în agricultură, curățenie sau livrări

„Nu ai de ce să-ți faci griji”

Neglijarea emoțiilor poate provoca respingere. În schimb, poți spune: „Înțeleg că te preocupă asta. Dacă vrei, putem găsi împreună o soluție sau pur și simplu poți să-mi spui ce simți.”

„Ești mereu morocănos”

Generalizările și etichetările alarmiste, „mereu” sau „niciodată”, pot declanșa defensiva. Arată că ai observat o schimbare: „Pari mai abătut azi. Vrei să povestim sau preferi un moment singur ca să te liniștești?”

„Vrei doar să atragi atenția”

Etichetarea intențiilor copilului poate submina emoțiile sale și îl poate face să se simtă neînțeles. În loc să-l acuzi, poți arăta disponibilitatea de a-l asculta: „Poate asta e modul tău de a spune că ai nevoie de sprijin. Hai să stăm puțin și să vorbim.”

Vezi și Cele mai bune seriale pentru adolescenți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel