Fotografie virală: „O mare” de biciclete lângă o școală din România. ”Asemenea imagini se mai vedeau doar pe vremea comunismului”

Data publicării:
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Fotografia a devenit virală fiind redistribuită pe reţelele sociale şi comparată cu imagini din ţările nordice, unde pedalatul este încurajat de autorităţi, reprezentanţii administraţiei locale precizând pentru că jumătate dintre elevi merg la şcoală cu bicicleta în fiecare zi, iar rastelele cu 150 de locuri au devenit insuficiente.Imaginea a fost distribuită pe reţele de socializare de un profesor din Arad, Cristian Stoica, şi a fost preluată în scurt timp de alte persoane şi comentată.

"Semlac, o şcoală frumoasă cu elevi care fac mişcare. O mare de biciclete este lângă şcoală", a scris profesorul lângă imagine.

Cristian Stoica a spus că a rămas surprins să vadă că şi în România există locuri comparabile cu ţări în care mersul pe bicicletă este adoptat de decenii şi încurajat de autorităţi, potrivit Agerpres.

"Eram în vizită la Şcoala Gimnazială din Semlac şi am fost deosebit de impresionat să văd atât de multe biciclete înghesuite în faţa şcolii, aşa cum putem vedea în Olanda, Finlanda sau Norvegia. În România se mai vedeau astfel de imagini pe vremea comunismului, în faţa marilor întreprinderi de stat. Aceşti copii din Semlac ne arată că pot să meargă la şcoală şi fără maşina părinţilor şi că le place, sunt un exemplu pe care sper să îl vedem în tot mai multe şcoli din ţară", a spus Cristian Stoica, profesor la Şcoala Profesională "Astra" Arad.

”Mersul pe bicicletă este foarte sănătos”


Primarul din Semlac, Letiţia Stoian, a declarat joi, pentru AGERPRES, că jumătate dintre cei 370 de elevi ai şcolii merg la şcoală cu bicicleta, iar rastelurile cu 150 de locuri instalate au devenit insuficiente.

"Noi i-am încurajat foarte mult pe părinţi să renunţe la maşini, mai ales că am realizat, în urmă cu trei ani, o pistă de biciclete de 2,8 kilometri, pe fonduri europene. Ne bucurăm că pista chiar este folosită, banii nu au fost cheltuiţi degeaba. Acum mai facem o pistă, de trei kilometri, cu fonduri de la AFM, proiect de patru milioane de lei. Mersul pe bicicletă este foarte sănătos pentru copii, acest exerciţiu fizic pe care îl fac dimineaţa când vin la şcoală îi ajută să fie într-o formă mai bună. Să ştiţi că şi adulţii din comună circulă acum mai mult cu bicicleta, maşinile sunt a doua opţiune", a spus Letiţia Stoian.

Mai multe primării din judeţul Arad au în derulare proiecte de construire de piste de biciclete în interiorul localităţilor sau care leagă sate, iar valoarea acestora este de zeci de milioane de lei, majoritatea finanţărilor fiind prin PNRR. Printre administraţiile care construiesc piste se numără Seleuş, Vinga, Vladimirescu, Felnac, Sintea Mare, Şimand, Zădăreni, Fântânele, Păuliş, Brazii şi Macea.

Proiecte în derulare

Cel mai mare proiect este al Primăriei Seleuş, cu o valoare de 11,5 milioane de lei, aici urmând să fie amenajată o pistă de biciclete cu o lungime de 33 de kilometri. Pista va lega reşedinţa de comună de satele aparţinătoare Iermata şi Moroda.

De asemenea, Consiliului Judeţean Arad va construi, în parteneriat cu judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara, piste ce vor lega regiunea de vest a ţării. Proiectul se numeşte "Cu bicicleta prin Vest - traseu cicloturistic" şi este în proceduri de licitare a realizării studiului de fezabilitate. Finanţarea ar urma să fie asigurată tot prin PNRR şi se ridică la peste 700 de milioane de lei.

Lungimea totală a traseelor ar urma să fie de 1.729 de kilometri în cele patru judeţe. În Arad, proiectul prevede două trasee de cicloturism: Secusigiu - Felnac - Zădăreni - Arad - Pecica - Semlac - Şeitin - Nădlac şi Arad - Săvârşin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel