Frica de artificii: Cum să îți ajuți copilul să depășească această frică și să te bucuri de spectacolul de pe cer

Data publicării:
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Pentru mulți copii, focul de artificii din noaptea de Revelion este o adevărată de troare: se tem și intră în panică. 



Sunt copii care intră în panică când observă prezența unor artificii zgomotoase. Factorul surpriză are un impact brutal asupra stabilității micuților și atunci cortizolul și adrenalina, hormoni asociați stresului, pot crește intens. Când frica de zgomote puternice este trăită cu panică, o numim ligirofobie.

Este dovedit că, din cauza hipersensibilității lor, copiii cu autism sunt mai predispuși la frica de artificii. Cu toate acestea, nicio persoană nu este scutită de acest sentiment neplăcut.


Temerile copiilor

Temerile copilăriei sunt sănătoase, deoarece pregătesc copiii să facă față situațiilor care denotă o amenințare reală sau imaginară.

Ei bine, asta provoacă frica, care este una dintre cele șase emoții de bază: ne avertizează asupra pericolului și generează răspunsuri de protecție.

Cu toate acestea, uneori frica poate deveni disfuncțională atunci când este irațională sau disproporționată față de stimulul care o provoacă și când nu ne conduce să răspundem adaptativ.

Cele mai frecvente temeri în copilărie sunt următoarele:

- Frica de întuneric

- Frica de animale

- Frica de oameni străini

- Frica de medici

- Frica de zgomote puternice, cum ar fi furtunile sau artificiile.


Ce să faci pentru a elimina frica de artificii

Vă vom spune cum să vă însoțiți copilul în vacanțele de sfârșit de an, pentru ca acesta să le experimenteze cu cea mai mare seninătate posibilă.

2. -imagine fara descriere- (pexels-annalouise-1387577_69950600.jpg)

Sursa foto Pexels/ Anna Louise

1. Anticipează contextul

Primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a atenua teama de zgomotul artificiilor este: cu câteva zile înainte, le explicăm ce se va întâmpla cel mai probabil în nopțile de 24 și 31 decembrie.

De exemplu, le putem spune că oamenii vor sărbători începutul unui nou an și vor declanșa petarde care fac mult zgomot și aruncă pe cer figuri colorate.

Citește și: Copiii și frica de ”străinul” care aleargă după ei: Umbra. O semnificație mult mai profundă

La rândul său, este o opțiune bună să le arăți fotografii și videoclipuri cu focuri de artificii și să le spui că ceva foarte asemănător se va întâmpla în câteva zile.

Astfel copilul tău nu va fi surprins de prezența artificiilor în nopțile festive. În schimb, el va aștepta chiar cu nerăbdare acel moment în care va vedea cum va fi în realitate.

3. -imagine fara descriere- (pexels-fernando-arias-792692_84358400.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Fernando Arias

2. Stai calm

Anticiparea contextului zgomotos nu garantează că copilul tău nu se va teme de primele explozii.  De aceea este esențial ca adulții care îi însoțesc să rămână calmi, chiar și atunci când îi văd nervoși.

Făcând mișcări bruște, apucându-l rapid de brațe și vorbindu-i foarte tare îi va intensifica starea de anxietate, pentru că va crede că este cu adevărat în pericol.

În schimb, dacă îi vorbești cu o voce blândăîn timp ce îl vei ține în brațe și îi transmiți calmul prin limbajul corpului, este mai probabil să se simtă în siguranță. În acest fel, este mai probabil să vă puteți reduce sentimentele de stres.

4. -imagine fara descriere- (pexels-gustavo-fring-5888556_87656100.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Gustavo Fring

4. Nu alimenta teama de artificii, dar nici nu o invalida

Este esențial să găsim o cale de mijloc între a-i incita frica și a-l ridiculiza. Adică, este important să te asiguri că nu faci nici una, nici alta.

Deși este adevărat că folosirea artificiilor poate fi foarte periculoasă pentru copii, trebuie doar să luați măsurile preventive necesare pentru a avea grijă de ei. A fi supraprotector nu va ajuta la calmarea fricii, dar o va intensifica.

Cu toate acestea, este, de asemenea, important să le respectați și să le validați sentimentele. Anunțați-l  pe copil că îi înțelegeți frica, pentru că este adevărat că zgomotul este foarte puternic și poate fi înfricoșător. De asemenea, poți profita de acest moment pentru a-i vorbi despre o teamă pe care ai avut-o în copilărie sau pe care o ai în prezent și să-i explici cum o poți depăși.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel