Iată 5 afirmații pe care să NU le spui unui copil furios, potrivit unui psiholog american: „Evitați-le!”

Data publicării:
Iată 5 afirmații pe care să NU le spui unui copil furios, potrivit unui psiholog american: „Evitați-le!” / FOTO: freepik.com @irishasel
Iată 5 afirmații pe care să NU le spui unui copil furios, potrivit unui psiholog american: „Evitați-le!” / FOTO: freepik.com @irishasel

Un psiholog american a identificat cinci expresii pe care părinții le folosesc adesea în momentele de tensiune cu copiii lor, dar care ar trebui să fie evitate. 



Într-un articol de pe Your Tango, publicat în ianuarie anul trecut, psihologul Jazmine McCoy, specializat în consiliere parentală, a enumerat aceste fraze și a explicat de ce ar trebui să fie evitate.

Primul lucru pe care îl recomandă să îl evităm este clasicul „respiră adânc și calmează-te”. McCoy explică că atunci când un copil este supărat, să îi spui să se calmeze poate să îl facă să se simtă controlat și să nu fie înțeles.

A doua expresie de evitat este „ce e în neregulă cu tine?” McCoy explică că astfel de întrebări nu ajută la rezolvarea situației și pot aduce copilul într-o stare de rușine sau defensivă. În schimb, sugerează să întrebăm copilul despre motivul furiei lui, oferindu-i astfel control și timp să își exprime emoțiile.

Următoarea afirmație de evitat este „reacția ta este exagerată”. McCoy avertizează că încercarea de a corecta sau judeca reacțiile copilului în timpul furiei nu este benefică și poate alimenta doar furia acestuia.

3 afirmații pe care bunicii NU ar trebui să le spună nepoților niciodată. Specialiști: „Acestea ar trebui interzise!”

Psihologul îi îndeamnă pe părinți să își lase copiii să își exprime furia

SURSA FOTO: freepik.com

Jazmine McCoy subliniază necesitatea renunțării la ultimatumuri și încurajează părinții să permită copiilor să își exprime furia. Ea menționează o afirmație comună pe care părinții o folosesc adesea în aceste situații tensionate: „dacă continui, nu-ți mai dau desert în seara asta”. McCoy subliniază că recompensele nu trebuie să fie impuse în momentele de furie și să fie adaptate la vârsta și nivelul de dezvoltare al copilului.

În final, McCoy atrage atenția asupra unei alte firmații care ar trebui evitată conform psihologului: „privește partea bună a lucrurilor”. Ea explică că, deși această declarație poate suna pozitiv, în realitate poate fi percepută ca disprețuitoare și iritantă de către copii atunci când sunt supărați.

McCoy subliniază că este important să înțelegem că izbucnirile de furie ale copiilor sunt controlate de creierul lor emoțional și îi îndeamnă pe părinți să își lase copiii să își exprime furia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel