Indemnizație creștere copil 2024. Lista completă cu actele necesare și modul în care se face calculul!

Data actualizării: | Data publicării:
Indemnizație creștere copil în 2024. IATĂ lista completă cu actele necesare și felul în care se face calculul! / FOTO: freepik.com @cookie_studio
Indemnizație creștere copil în 2024. IATĂ lista completă cu actele necesare și felul în care se face calculul! / FOTO: freepik.com @cookie_studio

Indemnizația de creștere a copilului are drept scop susținerea părinților în ceea ce privește cheltuielile legate de îngrijirea celui mic. Iată lista completă cu actele necesare și felul în care se face calculul.



Indemnizația de creștere a copilului este un ajutor pe care statul român îl acordă familiilor cu copii.

Acest ajutor de creștere copil are drept scop susținerea părinților în ceea ce privește cheltuielile legate de îngrijirea celui mic.

Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut poate depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.

Iată lista completă cu actele necesare și felul în care se face calculul

SURSA FOTO: freepik.com @bristekjegor

Pentru a obține ajutorul de la stat pentru creșterea copilului este nevoie să urmați următorii pași:

- cerere tip pentru indemnizație creștere copil;

- actul de identitate al solicitantului – părintele care va sta în concediul de creștere copil – (copie şi original);

- actul de identitate al celuilalt părinte – (copie şi original);

- certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original). Acolo unde este cazul – hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);

- livretul de familie (copie);

- certificat de căsătorie (copie şi original);

- adeverinţă eliberată de angajator din care să rezulte că persoana îndreptăţită: – a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni consecutiv, în ultimele 24 luni anterior datei naşterii copilului, – nivelul lunar al acestora (se va trece separat și valoarea bonurilor de masă, dacă este cazul) – prima şi ultima zi de concediu de maternitate, – data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie, prima zi de concediu de creştere a copilului;

- declaraţie pe proprie răspundere (în cazul în care dreptul se solicită de către tată) din care să rezulte dacă mama a beneficiat sau nu de concedii medicale pentru nou-născut;

- dosar cu șină;

- extras de cont bancar pe numele beneficiarului, pentru opţiunea de virare în cont bancar.

Cine poate beneficia de indemnizație creștere copil în 2024

Potrivit legislației în vigoare, beneficiază de indemnizație creștere copil persoanele, care în ultimele 24 de luni înainte de nașterea copilului au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri supuse impozitului pe venit şi care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului.

Este important de menționat că, în unele cazuri, poți beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului și în situații în care nu se îndeplinește condiția standard. Astfel, aceste situații includ:

SURSA FOTO: freepik.com @Holiak

- Însoțirea soțului în misiune permanentă în străinătate;

- Beneficierea de indemnizație de șomaj;

- Beneficierea de indemnizație pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 sau 3 ani;

- Beneficierea de pensie de invaliditate;

- Participarea la concedii fără plată pentru a participa la cursuri de formare sau perfecționare profesională din proprie inițiativă sau cu acordul angajatorului;

- Beneficierea de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;

- Realizarea de perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;

- Urmatul sau urmarea cursurilor de zi ale învățământului universitar, postuniversitar sau liceal;

- Absolvirea cursurilor de zi ale învățământului universitar, cu examen de diplomă și/sau licență, cu cel mult 60 de zile înainte de nașterea copilului. 

De asemenea, în calculul indemnizației pentru luna în care se naște copilul se ia în considerare venitul cuvenit în luna respectivă.

 

Modul de calcul al indemnizației de creștere copil

Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului.

Însă, chiar dacă valoarea indemnizației se calculează ca procent din media veniturilor nete, nu poate fi mai mică de 1.495 de lei și nici mai mare 8.500 de lei. Asta indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în concediu de creștere copil.

Indemnizații majorate cu 50% pentru părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleţi

De precizat ar fi și faptul că din septembrie 2023, părinții de gemeni, tripleți și multipleți au beneficii în plus după ce Guvernul a adoptat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022.

Mai exact, actul normativ prevede suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil în condițiile prevăzute de lege.

SURSA FOTO: freepik.com @rawpixel.com

 

Stimulentul de inserție

Un alt aspect de interes pentru părinți este cel legat de reîntoarcerea la locul de muncă. Astfel, persoanele care doresc să revină la muncă înainte de încheierea a doi ani de concediu de creștere a copilului nu vor primi indemnizație, dar vor beneficia de un stimulent de inserție acordat de stat. De asemenea, aceste persoane nu pot fi concediate de angajator pe durata în care primesc stimulentul de inserție, cu excepția situațiilor în care angajatorul se află în procedură de faliment sau de reorganizare judiciară.

Această măsură încurajează părinții să se întoarcă la muncă mai devreme și oferă un sprijin financiar lunar de 650 de lei din partea statului, alături de salariul integral obținut la locul de muncă. Astfel, proaspeții părinți pot beneficia de susținerea familiei în creșterea copilului, în timp ce își continuă activitatea profesională.

 

Unde se depun documentele și cine face plata indemnizației

Poți depune documentele la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din cadrul comunei, orașului, municipiului sau a sectoarelor municipiului București pe raza cărora locuiești.

Aceasta trimite cererile la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, care le soluționează în aproximativ 15 zile lucrătoare de când le primește. Vei primi răspunsul Agenției la 5 zile după ce s-a luat decizia.

Cel mai probabil vei încasa prima plată după aproximativ 2 luni, sau chiar 2 luni și jumătate, de la depunerea dosarului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Stiri





DC Media Group Audience
pixel