Înfășarea nou născuților: beneficiile și riscurile unei practici străvechi. Tot ce trebuie să știi despre înfășare

Data publicării:
Fotografie de la Nila Racigan/ Pexels
Fotografie de la Nila Racigan/ Pexels

Această practică străveche are diverse beneficii dar trebuie făcută corect. Un bandaj prea strâns sau făcut cu țesături prea grele poate fi, de fapt, foarte periculos. Deci, să vedem mai jos cum se face corect înfășarea și când se poate face.



Cum să înfășați corect un copil?

Foarte răspândită în multe țări non-europene, înfășarea revine la modă. În comparație cu metoda tradițională, totuși, recomandările moderne sugerează să nu înfășați prea strâns copiii pentru a le permite să-și miște șoldurile și să-și asume așa-numita poziție de broască.
Iată, pas cu pas,  cum să înfășați și la ce să acordați atenție atunci când efectuați această tehnică.

Este din ce în ce mai ușor să găsești pe piață țesături tăiate în T sau în Y care să faciliteze înfășarea, dar în realitate este suficient un simplu dreptunghi de țesătură, atâta timp cât este suficient de mare și ușor. După ce ați întins materialul pe pat, pliați-o în jos, apoi întindeți copilul astfel încât capul și gâtul să iasă din partea îndoită. 

Apropiați brațul stâng de corp, aduceți colțul din stânga sus al țesăturii peste trunchi și plasați-l sub brațul drept. Apoi aduceți colțul din dreapta sus al țesăturii peste corp și plasați-l sub șoldul stâng. În cele din urmă, îndoiți partea inferioară a materialului în jos, lăsând-o puțin liber și aduceți-o sub corp.

Pentru a vă asigura că bebelușul își poate mișca șoldurile și că bandajul nu este prea strâns, trebuie să puteți pune cel puțin două-trei degete între pieptul bebelușului și țesătură. Dacă aveți îndoieli, există mai multe tutoriale ușoare online de urmat pentru a vă înfășa corect nou-născutul.

Când să începeți să înfășați copilul?

Această tehnică poate fi folosită imediat după naștere (deși în primele momente este de preferat contactul piele pe piele ) dar nu mai trebuie făcută atunci când bebelușul începe să încerce să se răstoarne, pas care are loc în general în jurul a 4-5 luni. 

Riscul pentru un copil care se rostogolește, de fapt, este să se trezească în poziție culcată, cu fața lipită de saltea, o situație foarte periculoasă care crește riscul de SIDS (sindromul morții subite a sugarului). Când copilul învață să se răstoarne, se pot folosi „sacii de dormit” pentru a facilita adormirea, care recreează parțial senzația de înfășare, dar îi permit micuțului să se miște.

Care sunt beneficiile înfășării?

Potrivit unor studii, bebelușii înfășați dorm mai mult, iar somnul lor se caracterizează prin mai puține modificări în fazele care îl compun. Somnul nou-născutului este diferit de cel al adulților. Somnul adulților poate fi împărțit în patru faze: o fază REM (Rapid Eye Movement) și trei faze de somn non-REM. Adulții petrec aproximativ 20% din timp dormind în somn REM.

Până la trei luni de viață, însă, somnul nou-născuților este împărțit aproape în mod egal într-o fază REM, numită și somn activ, în care bebelușul se poate mișca, și un somn non-REM, sau liniștit, în care bebelușul nu se mișcă. Înfășarea mărește durata acestei ultime faze în detrimentul fazei REM și reduce frecvența cu care nou-născutul trece de la o fază la alta, promovând un somn mai liniștit și odihnitor.

Înfășarea poate fi periculoasă?

Pentru a desfășura această practică în mod corect și în siguranță, sunt necesare unele măsuri de precauție care, dacă nu sunt respectate, pot expune nou-născutul la SIDS menționat mai sus, luxație de șold sau supraîncălzire.
Relația dintre SIDS și înfășare este mult discutată: dacă unele studii au evidențiat o creștere a riscului de SIDS la copiii înfășați, mai ales dacă sunt plasați în poziție culcat sau lateral, altele au evidențiat o reducere a riscului, legată de faptul că înfășarea ar ajuta la menținerea copilului în decubit dorsal.

Aceasta este o problemă controversată și complexă, deoarece calitatea cercetării nu este adesea bună și pentru că metodele utilizate sunt diferite (de exemplu, tehnicile de bandaj pot diferi), ducând la rezultate greu de comparat. Potrivit unor cercetători, riscul de SIDS s-ar putea datora faptului că înfășarea, prin inducerea unui somn mai profund, reduce nivelul de vigilență al nou-născutului. 

La ce să acordați atenție atunci când înfășați

Pentru a evita riscul de SIDS, bebelușul înfășat trebuie așezat pe pătuț exclusiv în decubit dorsal, adică cu burta în sus. În plus, capul și gâtul trebuie descoperite, iar bandajul trebuie să fie suficient de restrictiv pentru a împiedica copilul să miște materialul și să-și acopere fața.

Pe de altă parte, înfășarea nu trebuie să fie prea strânsă, deoarece nou-născutul ar trebui să fie liber să-și miște șoldurile și picioarele. Membrele inferioare nu trebuie să fie drepte, ci ușor depărtate pentru a evita riscul de displazie de șold, o anomalie care poate duce la dislocarea capului femural.


Înfășarea trebuie făcută cu țesături ușoare, precum muselina de bumbac, iar bebelușul înfășat nu trebuie acoperit cu alte țesături pentru a evita supraîncălzirea. Tot din acest motiv capul trebuie lăsat descoperit, altfel micuțul va avea dificultăți în reglarea temperaturii corpului.

Printre celelalte măsuri de precauție în înfășarea nou-născutului, vă reamintim că practica trebuie evitată dacă micuțul este bolnav sau are febră, deoarece temperatura ar putea crește și mai mult (părul și pielea umedă de transpirație, obrajii roșii și respirația rapidă sunt toate semne în acest sens).


În sfârșit, trebuie să aveți grijă și să nu strângeți prea mult materialul în jurul pieptului. Potrivit unor studii, un bandaj prea strâns ar crește riscul de infecții ale căilor respiratorii și ar îngreuna respirația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: bebelus infasare nou nascut





DC Media Group Audience
pixel