ÎNFIORĂTOR: Copii ținuți ore întregi în genunchi, apoi forțați să îndeplinească munci grele pentru adulți

Data publicării:
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels

Este de-a dreptul ÎNFIORĂTOR și INACCEPTABIL ceea ce au descoperit procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani.Copii ținuți ca sclavi chiar de cei care ar fi trebuit să îi ocrotească și să îi ajute să răzbească în viață. 

Bestii cu chip uman, care funcționau într-o fundație ONG

Potrivit cercetărilor făcute de procurorii DIICOT- Botoșani, copiii erau forțați să stea ore întregi în genunchi,  erau puși la munci grele și pentru adulți – descărcarea cu motostivuitorul de mărfuri dintr-un TIR, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea unei case, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijire a animalelor.

Ancheta a vizat o familie ce conduce o fundație pentru copii și pe angajații acesteia.

Muncile erau prestate în folosul familiei ce conduce această fundație care administrează un centru rezidențial de ocrotire în care erau cazați copiii.

În numele acestor copii conducerea fundației primea sume importante de bani și bunuri din străinătate ca donație, care , cel puțin parțial, au fost folosite în scop personal.

Comunicat DIICOT

“Polițiștii Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani, au documentat activitatea infracțională a cinci persoane cercetate pentru trafic de minori,  rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, unul dintre aceștia fiind urmărit penal și pentru  infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că,  în perioada 2022 – 2024,  una dintre persoane, administrator al unei fundații din municipiul Botoșani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un  centru rezidențial aparținând fundației, în scopul exploatării prin muncă, dar și pentru obținerea  și folosirea în interes propriu a unor donații (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani și bunuri. 

Probele administrate au relevat că, atât persoana cercetată, în mod direct, cât și alte persoane (angajați ai fundației), ar fi aplicat față de cinci persoane vătămate minore, rele tratamente constând în agresiuni repetate fizice și psihice, exploatarea prin muncă, în mod forțat, constrângerea minorilor să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore), punându-le astfel în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.

Totodată persoana cercetată, folosindu-se de autoritatea pe care o avea față de victime (instituționalizate în cadrul fundației) le-ar fi obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte și să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În  cazul în care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supuși unor agresiuni fizice și psihice.

În aceeași perioadă, două dintre persoanele cercetate (față de care s-a luat măsura reținerii), ar fi transportat persoanele vătămate minore în diferite locații din județul Botoșani, iar prin abuz de autoritate, le-ar fi obligat să presteze  munci dificile, în folosul uneia dintre persoane, ce deținea funcția de administrator al fundației și al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiș, ridicarea și transportarea de materiale de construcții folosite la edificarea  unui imobil, renovarea acoperișului unei bisericii, activități de îngrijirea animalelor, montaj de pavele, ș.a.).

Astfel, la data de 14 iunie 2024, au fost puse în aplicare 8 mandate de percheziție domiciliară, în județul Botoșani, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

La data de 16 iunie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a două persoane cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori,  rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie,  una dintre acestea, fiind urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicarea exercitării libertății religioase.

De asemenea, față de alte trei persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Astăzi, (17 iunie – n.r.) a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Botoșani cu propunerea de arestare preventivă a celor doi reținuți, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani”, precizează agent principal Delia Neniscu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Social

DC Media Group Audience
pixel