Insolație la copii: Simptome, tratament și prevenire

Data publicării:
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels
Fotografie de la MART PRODUCTION/Pexels

Vara este un anotimp minunat, dar, din păcate, nu lipsit de riscurile sale. Printre diferitele posibile se numără insolația, care ne îngrijorează și mai mult atunci când îi privește pe copiii noștri decât atunci când ni se întâmplă nouă. Din acest motiv am decis să scriem un mic ghid despre cum să gestionăm - și, de asemenea, să evitați - insolația la copii.



Insolația la copii apare într-un moment în care temperatura corpului lor este deosebit de ridicată, există o rată de umiditate ridicată și o ventilație slabă.

Condiții care în cele mai multe cazuri apar atunci când temperatura micului lor corp atinge sau depășește 38°C, uneori chiar mai puțin. 

Principala problemă cu toate acestea este că, din păcate, insolația la copii înseamnă că creierul, inima, rinichii și mușchii lor sunt toți expuși riscului de deteriorare, ceea ce o face o situație care poate pune viața în pericol .

Simptome

- febră;

- piele uscată și mucoase uscate;

- face pipi mai puțin decât de obicei;

- stare de confuzie;

- tulburări de ritm de somn/veghe;

- reducerea foamei.

Ce să faci în caz de insolație

La apariția primelor simptome, așadar, este necesar să ne ducem copiii la urgență sau să cerem intervenția medicilor.

Între timp, încercați să acționați cât mai repede asupra temperaturii corpului, încercând să o aduceți sub 37°C. Cum? Plasarea de gheață pe frunte și pe toate concavitățile în care curge sângele, cum ar fi axile și vintre.

Este necesar să aduceți copilul într-un mediu umbrit și ventilat. În caz de semne de leșin, trebuie să-l așezi pe pământ în poziție întins, sâ-i ridici picioarele și să-i dai lichide nu prea reci, cu înghițituri mici. 

Cum să preveniți insolația

1) Evitați să-l lăsați să iasă și să practice activitate fizică sau sport în orele cele mai fierbinți (de la 11 la 17)

2) Expune copilul cu prudență și numai după un an de viață la lumina directă a soarelui, niciodată în momentele cele mai expuse riscului, și folosește întotdeauna creme de protecție solară de înaltă protecție. Razele soarelui sunt foarte utile deoarece favorizează producerea de vitamina D, dar expunerea trebuie sa fie treptată. Expunerea neprotejată la soare poate provoca arsuri solare sau arsuri și poate provoca leziuni ireversibile ale pielii.

3) Creșteți ventilația camerei folosind un ventilator sau un aparat de aer condiționat (temperatura ambiantă de 23-24°). 

4) Țineți sub control umiditatea camerei folosind un dezumidificator.

5) Pune copilul să poarte îmbrăcăminte ușoară, de preferință in sau bumbac, pentru a facilita transpirația și a evita să-l acopere prea mult.

6) Îmbrăcați copilul în culori deschise care resping razele soarelui, acoperiți-i capul cu o pălărie cu boruri largi și neapărat ochelari de soare. Nu uitați de crema protectoare dacă mergeți la plajă.

7) Udați-i capul des și împrospătați-i întregul corp cu un duș.

8) Faceți copilul să bea multă apă, oferindu-i-o de mai multe ori pe zi, pentru a reface lichidele pierdute prin transpirație.

9) Favorizați o dietă bogată în fructe și legume și reduceți alimentele bogate în grăsimi, proteine ​​și sare.

10) Nu lăsa niciodată copiii, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, într-o mașină parcată la soare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii insolatie simptome insolatie vara




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel