Insuflarea încrederii copiilor: Cum să o faci în mod eficient și de ce este important

Data publicării:
Fotografie de la Marta Wave/ Pexels
Fotografie de la Marta Wave/ Pexels

Încrederea  în copii se dezvoltă încă din primele luni de viață  și după cum vom vedea în curând, rolul mamei și al tatălui este fundamental.



Diferența dintre a avea încredere și a încredința este aceeași cu cea dintre a crede și a avea credință.

Dacă avem încredere într-o persoană, atunci îl urmăm, pentru că credem în el.

Dacă ne bazăm pe o persoană, atunci ne lăsăm călăuziți, pentru că  avem credință  în el.

În relațiile dintre adulți, încrederea se naște mai întâi, adică te urmăresc pentru că am încredere și în orice caz observ comportamentul tău,  întrucât încrederea presupune și verificare.

După cum se spune, „a vedea înseamnă a crede”. Mai întâi văd (verific) și apoi cred (am încredere).

Apoi vine încrederea, nu numai că te urmăresc, dar mă las călăuzit de tine pentru că  te recunosc ca un ghid.

Am încredere = mai întâi văd și apoi cred.

Mă încred = mai întâi cred și apoi văd.

Nu întâmplător copiii își văd părinții ca pe zei. Copiii nu au nevoie să vadă pentru a-și crede mama și tatăl, ci mai degrabă ei cred mai întâi și apoi văd, au încredere totală, deoarece își pun încrederea totală în părinții lor.

Acest lucru le permite copiilor să satisfacă nevoi emoționale precum  siguranță, protecție și stima de sine, aspecte fundamentale pentru insuflarea încrederii copiilor, cu beneficii atât pentru personalitatea lor, cât și pentru comportamentul lor.

Stima de sine îl face pe copil să se simtă acceptat, demn de iubire și, prin urmare, binevenit de familie.

2. Fotografie... (pexels-marta-wave-6437585_28694700.jpg)

Foto: Marta Wave/ Pexels

Prin siguranță și protecție copilul simte că poate conta pe mama și pe tata și că, în orice caz, va exista întotdeauna un loc sigur în care va fi primit și iubit.

Acest lucru îi permite să-și dezvolte o personalitate puternică și creativă urmând unicitatea sa individuală, creând modele de viață care îl vor ajuta să devină un adult puternic și echilibrat.

Insuflarea încrederii copiilor este esențială, pentru că pentru ei siguranța și protecția sunt și ele un refugiu, mai ales atunci când sunt speriați, altfel nesiguranța preia, deschizând ușile fricii.

Frica ca lipsă de securitate și protecție generează o lipsă de încredere în copil, atât față de părinți, cât și față de el însuși,  influențându-i negativ viziunea despre sine și despre lume.

Securitatea sau protecția sta la baza stimei de sine a copilului, care este esențială pentru dezvoltarea unei personalități puternice și creative.

Unul dintre cele mai puternice vehicule pentru insuflarea încrederii copiilor și, prin urmare,  transmiterea siguranței și protecției sunt îmbrățișările.

3. Fotografie... (pexels-ivan-samkov-4784029_83676300.jpg)

Foto: Ivan Samkov/ Pexels

Copiilor le este greu să ceară îmbrățișări dintr-un capriciu, de obicei sunt motive temeinice, adică au nevoie de consolare, vor să fie liniștiți cu privire la ceva care este o sursă de îngrijorare sau angoasă pentru ei.

Aici  este important să-i liniștim  atât cu cuvinte, cât și cu mângâieri. Nu spunem că trebuie să mergem după orice frică de copii, altfel îi vom face să devină ipohondri.

Spunem că atunci când cer îmbrățișări, ei caută adesea protecție și securitate, ceea ce este esențial pentru insuflarea încrederii copiilor și dezvoltarea stimei de sine.

Atenția pe care o acordăm copiilor

Adesea ne cer să-i vedem jucând sau să ne arătăm ce au învățat să facă, pentru că  vor să împărtășească  atât descoperirile lor, cât și puterea lor cu mama și tata.

Copiii cer admirația mamei și a tatălui, atât pentru a  fi acceptați de familie, cât și pentru a primi un certificat de încredere, care este esențial pentru cultivarea stimei de sine și pentru a-și lărgi simțul posibilităților.

Admirația se poate manifesta atât prin cuvinte, cât și prin gesturi, precum o mângâiere sau o îmbrățișare.

După cum am văzut, insuflarea încrederii copiilor este esențială, altfel riscăm să-i facem să crească nesiguri sau mai rău, de frica de ei înșiși.

Micuții nu au abilitate critică sau analitică, așa că se bazează complet pe mama și tata care, repetăm, sunt primele figuri care pot insufla încredere copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel