Job sau copii? Provocarea italiencelor care „pune în pericol creșterea economică”

Data publicării:
Job sau copii? Provocarea italiencelor care „pune în pericol creșterea economică” / FOTO: freepik.com @massonstock
Job sau copii? Provocarea italiencelor care „pune în pericol creșterea economică” / FOTO: freepik.com @massonstock

Elena are un bebeluș de șapte luni și se pregătește să-și dea demisia de la locul de muncă, neputând să depășească dificultățile de a combina maternitatea cu munca, în Italia, unde atât ocuparea posturilor de muncă de către femei, cât și rata natalității se situează printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.



Banca Italiei afirmă că aducerea mai multor femei pe piața muncii este imperativă pentru a susține creșterea economică pe termen lung și pentru a face sustenabilă datoria țării de 2,8 trilioane de euro (3 trilioane de dolari).

Tratând inegalitatea de gen - subiect care i-a adus premiul Nobel pentru economie Claudiei Goldin săptămâna aceasta - ar putea, de asemenea, să atenueze o criză demografică care amenință sistemul de pensii, au declarat cinci economiști, inclusiv fostul șef al statisticilor din Italia, într-un interviu pentru Reuters. Cercetările arată că femeile din economiile mai bogate sunt mai susceptibile să aibă copii dacă lucrează.

Prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat că forța de muncă feminină este „o resursă neexploatată”, dar bugetul guvernului său conservator pentru 2024, care urmează să fie prezentat luni, nu se așteaptă să includă măsuri pentru a aduce schimbări.

„Italia este cu adevărat un caz foarte interesant, deoarece participarea femeilor este extrem de scăzută, în contextul unor rate îngrijorătoare ale natalității”, a spus Claudia Olivetti, profesor de economie la Dartmouth College.

Elena, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece nu și-a depus încă demisia, a declarat pentru Reuters că nu a reușit să obțină un loc la o creșă locală și că nu își permite un baby-sitter full-time.

Angajatorul său, o mică companie, i-a refuzat cererea de a lucra cu program flexibil, a spus ea.

1 din 5 femei italiene sub 50 de ani și-a lăsat locul de muncă după ce au avut primul copil

Conform unui raport guvernamental din 2021, aproape una din cinci femei italiene sub 50 de ani și-a lăsat locul de muncă după ce au avut primul copil.

Peste jumătate au spus că le-a fost imposibil să combine munca cu îngrijirea copilului. Alte 29%, totuși, au spus că au fost concediate sau că nu li s-a reînnoit contractul, arată raportul.

Enza Guzzo s-a întors de după două luni de concediu de maternitate în octombrie 2011 și a găsit o notificare de concediere așteptând-o.

„M-au chemat și mi-au dat scrisoarea. Am refuzat s-o iau și mi-au trimis-o la adresa de acasă”, a spus ea pentru Reuters.

A găsit un alt loc de muncă și a dat în judecată fostul său angajator - motivată, a spus ea, de dorința de dreptate. A câștigat procesul.

„Cresc două fiice: ele ar putea deveni și ele mame într-o zi. Trebuia să fac asta pentru ele: nu poți avea copii și să fii forțat să stai acasă”, a spus Guzzo, în vârstă de 50 de ani.

Italia se așteaptă ca numărul nașterilor să scadă

Rata de ocupare a locurilor de muncă a femeilor din Italia a atins un nivel record de 52,6% în al doilea trimestru, potrivit biroului național de statistică ISTAT, dar este totuși cea mai scăzută din Uniunea Europeană, cu 14 puncte procentuale sub media blocului.

Banca Italiei estimează că reducerea acestei discrepanțe ar putea stimula atât forța de muncă, cât și produsul intern brut cu aproximativ 10%.

În același timp, se așteaptă ca numărul nașterilor să scadă și mai mult față de minimul record de 392.600 înregistrat în 2022, conform academicianului și fostului președinte ISTAT Gian Carlo Blangiardo.

Tendințele actuale implică o scădere de aproximativ 7 milioane în populația italiană în vârstă de muncă până în 2042, a declarat el. Totul fiind egal, acest lucru ar duce la o pierdere de PIB de aproximativ 339 miliarde de euro, a declarat Blangiardo pentru Reuters, pe baza simulării sale.

Pensiile consumă deja peste 15% din PIB, iar guvernul se așteaptă ca cheltuielile să ajungă la 17% din producție în 2042. „Cu ratele actuale ale nașterilor, sistemul nostru de pensii nu rezistă”, a avertizat ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, săptămâna aceasta.

Criza natalității și ocuparea femeilor sunt pe agenda priorităților lui Meloni, ea însăși fiind o mamă care lucrează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social
Tagurile articolului: femei italia loc de munca mame natalitate





pixel