Lovitură la cap: E bine să îl lași pe copil să adoarmă? Cele 8 ore de după lovitură sunt fundamentale

Data publicării:
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels

Unul dintre momentele de cea mai mare îngrijorare pentru părinți apare atunci când copilul suferă o lovitură în cap. A nu-l lăsa să adoarmă este una dintre cele mai importante recomandări.



Recent, oamenii de știință au spulberat mitul care sfătuia să nu îi permită copilului să adoarmă după ce a suferit o lovitură la cap, deoarece reacțiile post traumă sunt importante și pot influența decizia dacă este nevoie sau nu de a apela la medic. 

Ce să faci când copilul tău suferă o lovitură în cap ? 

Primul lucru de făcut este să suni imediat medicul; ceea ce recomandă profesioniștii este ca copilul să se odihnească și să se abțină de la activitățile sale cel puțin câteva zile.

Totuși, nu vor lipsi oamenii care să te obosească spunând că dacă micuțul doarme ar putea intra în comă. Nu se poate exclude o pagubă și mai mare, totul depinde de intensitatea impactului și de trauma la capul copilului.

Dacă copilul tău a suferit o lovitură la cap, primul lucru de făcut este să verifici dacă este conștient. Pune-i întrebări simple și scurte: „Cum te cheamă?”, „Știi unde ești?” și alte întrebări în acest sens.

Dacă copilul este foarte mic trebuie stimulat. Diferitele reacții vă vor spune cum se simte și dacă este conștient după lovitură. Vezi dacă poate urmări cu vederea o mișcare sau o lumină.

1. -imagine fara descriere- (pexels-tanaya-sadhukhan-3764623_50683800.jpg)

Foto: Tanaya Sadhukhan/Pexels

Simptome la care trebuie să fiți atenți

Simptomele de care poate suferi un copil care s-a lovit la cap pot fi variate și nu toate au nevoie de îngrijiri medicale.

Când există o contuzie la cap, creierul suferă un șoc. Acest lucru poate genera diverse simptome și reacții pe măsură ce creierul încearcă să se repare singur, ceea ce poate dura ceva timp.

Printre cele mai frecvente simptome găsim: dezorientare, pierderea echilibrului, vedere încețoșată, cefalee, furnicături în brațe și picioare și vărsături. 

Ce să faci dacă lovitura la cap nu provoacă daune suplimentare?

Dacă copilul nu simte niciun disconfort după lovitură și continuă să se joace de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, cel mai probabil nu este nimic grav. Amintiți-vă că oasele corpului și, prin urmare, și ale craniului au o anumită flexibilitate, mai ales când sunt tinere, ceea ce le permite să absoarbă bine șocurile.

Rețineți că va trebui să îi țineți sub observație o perioadă pentru că în orele care urmează accidentului trebuie să vă asigurați că nu apar alte simptome. Cele 8 ore de după lovitură sunt fundamentale. Tratamentul va depinde de severitatea leziunii.

Dacă micuțul adoarme, lasă-l să o facă, are nevoie de odihnă pentru a se vindeca. Trezește-l la fiecare două ore pentru a vedea cum reacționează.

Cu toate acestea, dacă lovitura este mai gravă și copilul suferă o rană care nu poate fi tratată acasă, contactați imediat medicul dumneavoastră.

3. -imagine fara descriere- (pexels-rdne-stock-project-8798743_71832500.jpg)

Foto: Rdne Stock Project/ Pexels

 

Sfaturi pentru părinți când copiii se lovesc de cap

Mai presus de toate, rămâi calm. Dacă copilul plânge, încearcă să-l calmezi cât mai curând posibil. Leziunile la cap sunt, în general, mai puțin grave decât credeți, în ciuda pierderii abundente de sânge. Rețineți că capul are un număr infinit de vase de sânge.

În plus, leziunile capului sunt cele mai frecvente la copii. În timp ce va învăța să meargă, să alerge sau să se joace, loviturile la cap vor fi la ordinea zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel