„Mama migdală”, o tendință periculoasă devenit virală: Cine sunt acestea

Data publicării:
Fotografie de la August de Richelieu/ Pexles
Fotografie de la August de Richelieu/ Pexles

În acest articol vom descoperi cine sunt „mamele migdală” și cum au apărut, de ce au devenit populare pe TikTok și ce spun experții despre această tendință periculoasă.



Noul hashtag care devine popular pe TikTok după ce a fost lansat de un reality show popular din California se numește „almond mom”. Dar cine sunt așa-numitele „mame migdală” și ce se ascunde în spatele acestui trend cu un nume aparent inofensiv?

Ce este o „mamă migdală”

Pe TikTok, expresia „mamă migdală” este folosită pentru a desemna mamele obsedate de aspectul fizic, cele care impun copiilor o dietă extrem de restrictivă, în special fiicelor lor.

Pentru Maya Feller, dietetician și nutriționist, intervievată de postul american ABC News, cultura dietei  ”mamei migdală” este despre restricție și rușine, „combinată cu această rigiditate creată în jurul ideei de a fi slabă, cu angajamentul de a mânca ceea ce trebuie”.

„Dacă figura feminină din casă este angajată în acest tip de dietă restrictivă, este mai probabil, și asta conform tuturor studiilor, ca fiica să aibă un comportament similar cu cel al părintelui”, explică expertul.

„Fenomenul mamei migdală își are rădăcinile în fobia grăsimilor și a prejudecăților interiorizate”, a declarat medicul pediatru și expert în obezitate infantilă, Karla Lester. „Ea își proiectează propriile temeri asupra copiilor săi și, făcând asta, îi învață că nu îi acceptă dacă ei nu ajung la o greutate considerată acceptabilă”, a mai declarat medicul pediatru.

Cum s-a născut fenomenul de „mamă migdală”

Termenul de „mamă migdală” a apărut în 2013, în urma serialului „The Real Housewives of Beverly Hills”. Într-unul din episoade. Yolanda Hadid îi spunea fiicei sale, Gigi Hadid - pe atunci o adolescentă - să mănânce câteva migdale atunci când aceasta i-a spus că se simte slăbită pentru că nu mâncase suficient.

Astfel, comportamentul de „mamă migdală” se referă la obsesia unei mame ca al său copil să fie slab și să nu mănânce mai mult decât e cazul, ba dimpotrivă, cât mai puțin. Sună foarte rău și chiar e foarte rău și din păcate e o realitate pentru mulți copii și adolescenți.

Mama lui Gigi și-a apărat ulterior comentariul controversat într-un interviu acordat revistei People, explicând că se recupera de la operație și că era „pe jumătate adormită” când fiica ei a sunat-o. După aceea, însă, a decis să se joace, postând pe TikTok videoclipul în care gustă migdale în timp ce desfășoară o serie de activități, inclusiv yoga.

Dar mai este și Gwyneth Paltrow în ochiul furtunii, definită recent drept „mama tuturor mamelor migladă” după ce a dezvăluit o „rutină de wellness” care include postul intermitent, un prânz cu bulion de oase și o dietă paleo cu multe legume. Actrița a mai spus că face exerciții fizice timp de o oră pe zi și folosește o saună cu infraroșu timp de 30 de minute pe zi.

Mama migdalelor și cultura dietei: temerile experților

Experții în tulburări de alimentație susțin că oamenii crescuți într-o cultură de dietă care prețuiește corpurile slabe și tonifiate, au un risc mai mare de a dezvolta tulburări de alimentație mai târziu în viață, deoarece au dificultăți în a recunoaște stimulii naturali ai organismului pentru alimente.

Copiii „mamelor migdală” sunt în special expuși riscului de a dezvolta ortorexie nervoasă, o tulburare de alimentație cauzată de o obsesie de a mânca sănătos.

„A continua să mănânci într-un mod restrictiv este cu adevărat periculos – a spus dr. Erikka Dzirasa pentru publicația Parade. ”O migdală în loc de o masă nu este suficientă pentru a supraviețui, și este într-adevăr foarte periculos. Alimentația inadecvată și comportamentele restrictive pot duce la dezechilibre electrolitice și tulburări hormonale, căderea părului, tulburări gastrointestinale, infertilitate și moarte subită cardiacă”.

De asemenea, explică experții, este obișnuit ca persoanele cu ortorexie să dezvolte și anorexie sau tulburare obsesiv-compulsivă.

Când se dezvoltă atât ortorexia, cât și anorexia, apare o obsesie pentru cantitatea și valoarea nutritivă a alimentelor. 

Simptomele includ anxietatea, nevoia de control și perfecționismul

Cu toate acestea, semnele ortorexiei nu sunt întotdeauna clare pentru alții, deoarece multe persoane cu această tulburare au o greutate normală. 

Cele mai importante semnale provin din comportamentele lor. În general, persoanele cu ortorexie tind să petreacă mult timp cercetând pregătirea mesei și efectele alimentelor asupra sănătății. 

Ei dezvoltă adesea o teamă de alimente pe care le consideră dăunătoare și pot evita adunările sociale care includ alimente.

Semne care îți pot arăta că ești o mamă migdală

Acestea fiind spune, uite care sunt semnele că ești pe punctul de a deveni, sau chiar ești o mamă migdală:

Nu ai niciodată gustări la îndemână și dacă vrei să mănânci ceva, trebuie să începi să gătești;

Dacă ai gustări la îndemână sau alegi să mănânci una, întotdeauna va fi una pentru dietele de slăbit, care are sub 100 de calorii;

Dacă cumperi chipsuri, sau alte gustări tipice, pe care le are orice om acasă din când în când, acestea vor fi în variantele lor cele mai sănătoase (de pildă, nu chopsuri din cartofi, ci din orez expandat);

În loc să mănânci atunci când îți e foame, alegi să bei apă;

Copiii tăi ascund mâncare sau mănâncă anumite tipuri de alimente (snacks-uri, dulciuri etc) atunci când știe că nu îl vezi;

Faci mereu mișcare, sau cît de des poți;

Mănânci doar la ore fixe;

Ai acasă sau iei suplimente pentru slăbit;

Insiști mult pe ideea de a-ți număra caloriile și de a îți pune porții foarte mici în farfurie.

Tu te regăsești în una sau mai multe dintre caracteristicile de mai sus? 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Homepage




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel