Marea dilemă a cremelor de protecție solară pentru copii. ACESTEA sunt ingredientele pe care trebuie să le conțină

Data publicării:
Marea dilemă a cremelor de protecție solară pentru copii. ACESTEA sunt ingredientele pe care trebuie să le conțină / FOTO: freepik.com@ illiabondar
Marea dilemă a cremelor de protecție solară pentru copii. ACESTEA sunt ingredientele pe care trebuie să le conțină / FOTO: freepik.com@ illiabondar

Având în vedere că multe creme de protecție solară pentru copii conțin filtre chimice mai puțin sigure, multe familii aplică creme de protecție solară care nu le conțin, dar care sunt concepute pentru adulți; este adecvat să procedați astfel?



Alegerea cremei de protecție solară potrivite pentru pielea copiilor este o problemă la care părinții acordă din ce în ce mai multă atenție, pe măsură ce se familiarizează tot mai mult cu termeni precum filtre fizice sau minerale și filtre chimice sau organice.

Mulți dintre ei știu că cele mai sigure filtre sunt filtrele minerale; dacă este așa, unde este dilema - de ce să nu cumpărăm pur și simplu o cremă de protecție solară cu filtre minerale?

Pentru că majoritatea cremelor solare pediatrice de pe piață conțin filtre chimice. Acest lucru înseamnă că destul de multe familii cumpără și aplică copiilor lor creme de protecție solară care nu conțin filtre chimice, dar care au fost dezvoltate special pentru adulți. Este aceasta o alternativă potrivită? 

Care creme sunt sigure pentru copii

Filtrele minerale sau filtrele fizice sunt mai sigure pentru copii.

Motivul este acela că acestea au „o absorbție cutanată redusă, deci au un risc mai mic de a provoca reacții alergice și iritații ale pielii", după cum subliniază dermatologul.

Acestea conțin ingrediente precum oxidul de zinc sau dioxidul de titan care reflectă și împrăștie radiațiile solare și acționează ca un ecran "ecran", reflectând radiațiile.

Nu numai că aceste componente sunt mai puțin susceptibile de a provoca reacții la nivelul pielii copiilor, dar sunt și mai puțin nocive, tocmai pentru că nu pătrund în piele.

Acest lucru se întâmplă invers decât în cazul filtrelor organice sau chimice, unii dintre compușii cărora pot trece prin bariera cutanată și ajunge în sânge, potrivit unui studiu publicat în 2019 de FDA (agenția care reglementează medicamentele în SUA).

Cu toate acestea, după cum explică însăși medicul Arantxa Muniz, filtrele fizice "sunt filtrele preferate de copii", adică nu este obligatoriu ca produsele de protecție solară să conțină doar acest tip de filtru. De fapt, majoritatea cremelor solare pediatrice combină filtrele fizice și chimice; în general, ele conțin mai mult din primele, dar nu sunt lipsite de cele din urmă. De ce?

Printre altele, pentru că filtrele chimice facilitează răspândirea mai ușoară și mai uniformă a cremei pe piele și, în plus, nu au nuanța albicioasă și caracterul mai păstoasă al cremelor care conțin doar filtre minerale, ceea ce îi face pe mulți copii să le respingă.


De remarcat că FDA însăși a precizat în același studiu că, deși unele componente ale filtrelor chimice trec în sânge, nu o fac în cantitate suficientă pentru a reprezenta un risc și a subliniat că, întotdeauna și în orice caz, este de preferat să se folosească crema de protecție solară decât să nu se folosească, deoarece aceasta este cea care este cu adevărat eficientă în prevenirea cancerului de piele.

Ce ingrediente nu ar trebui să conțină crema de protecție solară pentru copii?

În loc să respingă în mod categoric cremele solare cu filtre chimice, dermatologul recomandă evitarea anumitor ingrediente pe care le pot conține: cele „considerate perturbatori endocrini și altele care pot afecta ecosistemul marin”.

Ce trebuie să conțină crema de protecție solară, potrivit specialiștilor:

metoxicinnamat de etilhexil
benzofenonă-3
ciclopentasiloxan
ciclohexasiloxan, dăunător pentru mediu
BHT, butilfenil metil propional
Parabeni.

Recomandări generale privind utilizarea fotoprotectorilor solari


Indiferent de tipul de filtru, dermatologul de la Spitalul Torrejón reamintește premisele esențiale în utilizarea protecției solare în cazul copiilor:

Nu expuneți bebelușii sub 6 luni la soare.

„La copiii mai mari este întotdeauna recomandabil să se completeze fotoprotecția cremelor cu îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi tricouri, pălării, ochelari de soare, umbrele de soare etc”, spune medicul dermatolog, potrivit Hola.com.
Indicele de protecție solară trebuie să fie SPF 50+.

Pentru toți pacienții pediatrici, indiferent de vârstă, indicele de protecție solară (SPF) trebuie să fie întotdeauna 50+.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel