Mașini conduse de la 16 ani. Este o idee bună? Titi Aur: „Eu zic că trebuie să ne scuturăm de noroi. Acolo e SINGURA salvare”

Data publicării:
Mașini conduse de la 16 ani. Este o idee bună Titi Aur „Eu zic că trebuie să ne scuturăm de noroi. Acolo e SINGURA salvare” / FOTO: freepik.com@ satura86
EXCLUSIV
Mașini conduse de la 16 ani. Este o idee bună Titi Aur „Eu zic că trebuie să ne scuturăm de noroi. Acolo e SINGURA salvare” / FOTO: freepik.com@ satura86

Permisul de conducere se poate obține și de la vârsta de 16 ani, chiar și în România. 



În ziua de azi, cu toată tehnologia care avansează, educația trebuie să țină pasul, altfel riscăm să ajungem în urmă. Dacă ne uităm la alte țări, vedem că tinerii de 14 ani merg cu trotinetele, cei de 16 cu mașini mici, iar de la 17 ani, pot conduce cu un însoțitor.

Asta înseamnă că există o tranziție naturală către un stil de viață mai liber, dar și mai responsabil. Problema e că, la noi, lipsa educației face ca astfel de pași să fie mult mai riscanți.

Citește și Titi Aur, instructor de conducere defensivă, atrage atenția: Tot mai mulți tineri se expun riscurilor cu trotinetele electrice

Despre asta au vorbit Florin Radvan și invitatul său Titi Aur în cadrul emisiunii de DC Conducem.

„Asta e singura salvare”

Sursa foto: freepik.com@tksonique

„Foarte important din care parte ne uităm. Dacă ne uităm într-o societate civilizată și unde vrem să ajungem și noi, să fim o societate civilizată și să educam copiii: de la 14 ani îi lăsăm cu trotineta, de la 16 ani cu aceste mașini mici, de la 17 cu însoțitor.

Din acest punct de vedere crescendo este în regulă. Când ne uităm din partea cealaltă ca suntem în această junglă, această mișcare browniană, într-o lipsă totală de educație, orice pas în zona asta este periculos.

Și atunci depinde unde ne uităm. Cred eu că trebuie încurajată această tendință de 16,17, de mers cu trotineta, dar obligatoriu pornit foarte repede sistemul de educație, de transmis mesaje, educație înseamnă și școală și campanii și informații în general, pentru ca dacă ne blocăm când toată lumea merge în zona asta și noi nu suntem educați, e periculos și apoi nu mai facem pașii.

Titi Aur: Vom rămâne și mai în urmă.

Eu zic că trebuie să ne scuturăm de noroi, să ieșim afară, acceptând compromisul că chiar fiind needucați încă să dăm drumul la această tendință, eu cred că acolo e singura salvare.

Să se pornească sistemul educațional și trebuie pornit cu motoarele la maxim. De astăzi. Că dacă mai stăm încă 3-4 generații…doar ca, deocamdată, nu știu cine ar putea să-l pornească ca nimeni nu vrea, nu acceptă”, a explicat Titi Aur, instructor de conducere defensivă.

Vezi și Care este vârsta ideală la care ar trebui să începem să educăm copiii cu privire la regulile de circulație. Titi Aur: „Nu există altă opțiune” / VIDEO

În ce condiții poți obține permis la 16 ani:

Sursa foto: freepik.com@freepik

Există trei categorii de autovehicule pe care tinerii le pot conduce, după ce au urmat cursurile unei școli de șoferi și au susținut examenul. 

Permis B1 16 ani

Categoria B1 cuprinde vehicule cu patru roți (cvadricicluri), acționate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15kw (20 cai putere).

În cazul mașinilor electrice, nu se ia în considerare și greutatea bateriilor. Acestea pot fi conduse și înainte de vârsta majoratului, după obținerea de permis B1 16 ani. 

Permis A1 16 ani

Din categoria A1 fac parte motocicletele cu o cilindree de maximum 125 cm³, cu o putere maximă de 11kw (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kw/kg, dar și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kw (20 cai putere). Acestea pot fi conduse cu permis A1 16 ani. 

Permis AM 16 ani

Este nevoie de categorie permis AM pentru vehiculele cu două sau trei roți, echipate cu motor cu ardere internă sau electric, a căror viteză prin construcție este cuprinsă între 25 și 45 km/h și cu o capacitate maximă de 50 cm³. 

Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel