„NU va faceți treaba cum ar trebui, elevii sunt sub media de învățare!” Postarea unui profesor a stârnit un val de reacții dure la adresa dascălilor: „Nu dramatizați! Aveți 62 de zile de concediu”

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
„NU va faceți treaba cum ar trebui, elevii sunt sub media de învățare!” Postarea unui profesor român a stârnit un val de reacții dure: „Nu dramatizați! Aveți 62 de zile de concediu” / FOTO: freepik.com @k_samurkas
„NU va faceți treaba cum ar trebui, elevii sunt sub media de învățare!” Postarea unui profesor român a stârnit un val de reacții dure: „Nu dramatizați! Aveți 62 de zile de concediu” / FOTO: freepik.com @k_samurkas

Jurnalul unui Profesor a relatat într-o postare cum s-au schimbat lucrurile în ultimul an: anul școlar mai lung, mai multe bănci în clase, două ore în plus în normă, neplătite. Postarea a adunat mii de reacții, dar și o avalanșă de comentarii acide, ironii și reproșuri. Așa a început un nou capitol într-un conflict vechi: profesorii versus părinții, dascălii versus sistemul, educația versus realitatea.



„Ne-au lungit anul școlar cu 2 săptămâni: începem cu o săptămână mai devreme în septembrie și încheiem cu una mai târziu în iunie...”, scrie pe pagina de Facebook Jurnalul unui Profesor.

„Ne-au pus 2 ore în plus în normă: prin neplata lor, fiecare profesor pierde între 500 - 1.000 de lei la salariu, în funcție de vechime și grade didactice”, continuă postarea.

Pentru un sistem în care profesorii oricum abia își calculează ratele și facturile, suma nu e deloc neglijabilă. Replica din „public”: „Nu dramatizați! Două ore nu înseamnă un efort colosal. Aveți totuși 62 de zile de concediu!”

Dar ce nu se vede? Orele acelea în plus nu sunt doar „pe hârtie”. Ele vin cu epuizare psihică, gestionarea unor clase mai mari, și da, cu un efort cognitiv și emoțional care, pentru mulți profesori, devine greu de dus.

CITEȘTE ȘI „O vacanță mascată”: Așa văd elevii Săptămâna Verde, potrivit raportului oficial al Ministerului Educației. Profesorii spun că părinții încurajează absenteismul, iar sensul programului se pierde

„Două bănci în plus în clasă”

„Ne-au adus 2 bănci în plus în clase: mai multă atenție, mai multă solicitare neuro-psihică...”

Mai mulți elevi într-o clasă înseamnă mai mult zgomot, mai multe probleme comportamentale, mai multă nevoie de adaptare. Psihologic vorbind, fiecare elev suplimentar înseamnă energie consumată, mai ales într-un sistem unde profesorul e și educator, și psiholog, și paznic, și diriginte.

„Ne-au redus plata cu ora la 45%”

Un alt punct nevralgic: plata cu ora. 

„Ne-au redus plata cu ora la 45%: timpul pentru pregătirea lecțiilor, pentru conceperea și corectarea testelor nu este plătit.

Ne-au arătat că salariul mediu brut pe economie pentru debutant a fost marketing...Și reformele continuă în Educație...”

Ce spun părinții: „Vă plângeți prea mult. Nu vă obligă nimeni să rămâneți!”

Comentariile la această postare au fost extrem de polarizante:

„Sper că sunt și profesori de bună credință în această țară. Nu ar strica mai multă implicare la ore, mai puține meditații private pe bani neimpozitați, mai puține vacanțe…”

„Nu vă faceți treaba cum ar trebui. Elevii sunt sub media normală de învățare. E datoria dvs. să-i învățați carte”.

Mulți părinți se simt frustrați. Au întâlnit profesori dezinteresați, grile de notare opace, lipsă de empatie. Și da, în multe cazuri, părinții ajung să facă teme cu copiii în locul școlii.

„Cine nu face față, să plece?”

În tonuri cinice sau motivaționale, unii români spun clar:

„Asta-i jobul, asta faceți. Dacă nu mai puteți, schimbați profesia. Ne alegem ceea ce știm să muncim”.

Dar problema nu e că profesorii nu știu ce au ales. Problema e că ceea ce au ales e tot mai greu de dus: program mai lung, mai puține resurse, mai multă presiune.

„Analfabetismul funcțional e aproape 50%. Profesorii buni tac. Ceilalți se vaită”

Un alt val de critici vine din zona performanței reale:

„Peste 600 de cadre didactice nu au obținut nota 5 la titularizare. Sunt licee întregi în care niciun elev nu a luat bacul. Aici nu se mai vaită sindicatele?”

E adevărat: sistemul are nevoie urgentă de filtrare. Profesorii slabi trebuie evaluați. Școlile fără rezultate trebuie regândite. Dar putem cere performanță de la toți, fără să le oferim un cadru stabil, echitabil și decent?

„Cei dedicați vor rezista”

Printre comentarii dure, apare și vocea unui fost profesor cu 37 de ani în învățământ:

„Cei dedicați meseriei și copiilor vor rezista. Poate chiar vor găsi soluții bune pentru toți. Nu gargară sindicală, de care profită leneșii”.

Reformele sunt necesare, dar ele trebuie construite alături de profesori, nu împotriva lor.

VEZI ȘI: 

„Au devenit adevărați războinici: urlă, înjură, insultă!” Specialista Claudia Puiu-Barraud cere oprirea urii din învățământ: „Un profesor trebuie să rămână profesor. Fără violență!”

„Vom asista la un val de demisii!” Revolta din Educație explodează: „Tot ceea ce observăm în ultimul timp este împotriva concepției pedagogice de dezvoltare a învățământului”

Daniel David face apel la profesori, experți și sindicate să contribuie cu soluții care să permită aplicarea echilibrată a măsurilor, fără să afecteze performanța sau echitatea din sistem

Ministrul Daniel David încearcă să calmeze profesorii: „Oamenii buni, să nu se teamă”

„Dacă plecarea mea de la minister rezolvă criza, măcar în educație, plec!” Ministrul Daniel David rupe tăcerea și spune ce se întâmplă în culisele reformei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.






Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel