Nu vorbi urât despre tatăl copiilor tăi: Acest lucru provoacă daune greu de reparat

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

A vorbi de rău despre tată copiilor provoacă daune greu de reparat. Prioritatea ta, îndiferent de situație, este  asigurarea unei copilării sigure și fericite.



Divorțul nu este singura situație în care un părinte ajunge să-l critice pe celălalt. Se poate întâmpla și atunci când unul dintre cei doi părinți este absent în viața copilului sau când cuplul are crize interne.

Oricare ar fi situația, a le vorbi de rău copiilor tăi despre tată poate provoca pagube enorme. Prin urmare, trebuie evitat acest lucru cu orice preț.

Când ne simțim dezamăgiți sau trădați de partenerul nostru, este normal să apară o dorință incontrolabilă de a ne exprima furia. Resentimentele, însă, nu trebuie să fie niciodată îndreptate către copii. Obiectivul principal este de a le proteja și de a asigura cel mai sănătos mediu posibil pentru ei. 

Iubește și fii iubit

Pentru un copil, unitatea familială este centrul lui, lumea lui. Mama și tata sunt un punct de referință, un cuib sigur. Prin dragostea și încrederea pe care le primește, micuțul își creează personalitatea și începe să se deschidă către lume.

Pentru a atinge o dezvoltare emoțională adecvată, copilul trebuie să iubească fără a fi nevoit să se simtă vinovat și, în plus, el trebuie să se simtă iubit necondiționat de părinți. Familia este un loc sigur și fericit, din care trebuie să vină încrederea necesară pentru a explora noi teritorii.

2. -imagine fara descriere- (pexels-yan-krukau-5792896_27184800.jpg)

Foto: Yan Krukau/Pexels

Este necesar ca el să trăiască într-un mediu stabil și protejat în care să se reîncarce, în care să aibă rădăcini solide care să-i permită să crească fără teamă. Importanța unității familiale este atât de mare încât trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura că aceasta este armonioasă.

 

Permiteți copiilor să-și iubească tatăl, chiar dacă voi ați încetat să mai faceți acest lucru

Poate că tatăl copilului tău nu a vrut niciodată să fie prezent în viața lui și tu ai decis că separarea este cea mai bună alegere. Sau, poate, în ciuda faptului că rămâneți împreună, conflictele și certurile pun o presiune asupra relației de cuplu.

Aceste situații fac parte din viață și, ca adulți, trebuie să le faci față în cel mai bun mod. Este posibil ca tatăl copilului tău să nu fi avut dreptate, să te rănească, să te fi trădat sau să te fi dezamăgit.

Deci este complet de înțeles și valabil faptul că această situație generează în tine emoții negative, furie sau resentimente.

În ciuda acestui fapt, munca emoțională va fi necesară din partea ta pentru a procesa aceste evenimente și a putea ierta.

Prioritatea, fără îndoială, este să vă protejați copilul. Aceasta include și efortul de a proteja imaginea pe care o are despre tatăl lui și relația pe care a creat-o cu el. Copilul tău trebuie să-și iubească tatăl și să fie iubit de tată, în aceeași măsură în care el are nevoie de tine.

3. -imagine fara descriere- (pexels-vera-arsic-984953_06319000.jpg)

Foto: Vera Arsic/ Pexels

A vorbi de rău despre tatăl lor copiilor lor îi privează de un aspect fundamental al dezvoltării lor. Când spui expresii de genul „tati a plecat pentru că nu-i pasă de tine, pentru că nu-i pasă de noi”, copilul nu înțelege că tatăl este o persoană neglijentă.În schimb copilul se poate simți vinovat, drept urmare, el va începe să se simtă inadecvat, ar putea gândi că nu merită iubirea tatălui deoarece poate a greșit cu ceva. 

Expresii precum „ești la fel ca tatăl tău” sau „tatăl tău este rău, iresponsabil, egoist”, nu fac decât să-ți pună copilul la încercare. Va fi obligat să ia o poziție, se va simți vinovat pentru că își iubește tatăl și va suferi de pe urma rupturii care s-a produs în mica lui lume, o lume din care nu mai vine stabilitatea și armonia, ci doar ură și confuzie.

Ai putea crede că copiii tăi au dreptul să știe cum este cu adevărat tatăl lor, că trebuie să cunoască adevărul. În realitate, copiii nu au dreptul decât să se simtă iubiți și în siguranță, să nu aibă de-a face cu problemele adulților.

Când vor crește, își vor cunoaște, înțelege și reorganiza experiența într-o altă perspectivă. Dar pentru moment, permiteți-le să crească cât mai pașnic posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel