O realitate dureroasă: Când părinții refuză să accepte că al lor copil este un agresor. Psihoterapeutul Todeancă vine cu strategia perfectă! / VIDEO

Data actualizării: | Data publicării:
O realitate dureroasă: Când părinții refuză să accepte că al lor copil este un agresor. Psihoterapeutul Todeancă vine cu strategia perfectă! / FOTO: freepik.com @lazy_bear
EXCLUSIV
O realitate dureroasă: Când părinții refuză să accepte că al lor copil este un agresor. Psihoterapeutul Todeancă vine cu strategia perfectă! / FOTO: freepik.com @lazy_bear

Suntem obișnuiți să credem că părinții sunt întotdeauna acolo pentru a ghida și a influența pozitiv viețile copiilor lor. Cu toate acestea, realitatea poate fi mult mai complexă. Există părinți care se confruntă cu o provocare dificilă - refuzul de a accepta că propriii lor copii pot fi agresori sau chiar încurajează comportamentul lor agresiv.



Acest lucru poate părea incredibil pentru unii, dar situațiile în care părinții neglijează, minimalizează sau chiar susțin comportamentul agresiv al copiilor lor nu sunt deloc rare. Această atitudine poate avea consecințe serioase asupra dezvoltării copiilor și asupra societății în ansamblu. Psihoterapeutul Diana Todeancă a vorbit în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, marca PărințisiPitici.ro, câteva motive posibile pentru care unii părinți refuză să recunoască agresiunea copiilor lor și cum abordăm acest comportament.

„Situațiile de acest gen sunt cred că cele mai delicate și cele mai grele. Că e un comportament agresiv care este încurajat de persoanele cele mai importante din viață: de părinți. Și atunci e dificil să se întâmple schimbarea la copilul care este agresor. Aici cred că trebuie să intervină sistemul. În primul rând, sistemul școlar. Pentru că sunt implicați în acest fenomen de bullying copiii, părinții copiilor, profesorii sau învățătorii, directorii de școală și așa mai departe. Dar, cel puțin în aceste sisteme, mai aproape de acel incident trebuie să se intervină.

Dacă e un copil care nu reușește să rezolve situația de bullying singur, merge la părinți. Părinții discută, încearcă să discute cu ceilalți părinți ai celuilalt copil, dacă nici așa nu se rezolvă și avem un caz că nici părinții nu înțeleg sau poate chiar și ei la rândul lor sunt bully pentru alți oameni, mergem mai departe, implicăm profesorul, învățătorul.

Pentru că e nevoie de o schimbare sistemică în fenomenul ăsta, adică tot sistemul contribuie la bunăstarea copiilor. Și noi suntem parte din sistem și suntem ajutați de ceea ce se întâmplă”, a precizat psihoterapeutul Diana Todeancă.

Citește și „Este bullyingul o invenție modernă? Se exagerează?” Psihoterapeutul Diana Todeancă lămurește părinții: „E important să ne uităm asupra contextului”

Psihoterapeut Diana Todeancă: „Reacția corectă este asertivitatea”

De asemenea, există situații în care părinții refuză să recunoască faptul că propriul lor copil poate fi un agresor: „nu, copilul meu nu are cum să te lovească pe tine, copilul meu nu lovește”, este o afirmație pe care o auzim uneori, dar trebuie să ne uităm în profunzime la această problemă.

În multe cazuri, agresiunea copiilor nu are loc sub supravegherea directă a adulților. Se întâmplă deseori în pauzele școlare sau pe la locurile de joacă, atunci când părinții nu sunt prezenți sau nu sunt la curent cu ce se întâmplă. Psihoterapeutul Diana Todeancă a oferit sfaturi părinților pentru a reacționa corect.

„Eu cred că putem să găsim o cale de a comunica. Și aici este vorba și de maturitatea, pe care noi, ca părinți ai victimei, să zicem, maturitatea pe care o avem și pe care am antrenat-o. Cu siguranță putem să găsim o punte de comunicare cu respectivii oameni, cu siguranță, pentru că eu îmi doresc o ca al meu copil să fie bine și tu-ți dorești ca al tău copil să fie bine! Hai să-i ajutăm împreună să fie bine. Hai să vedem, hai să-i întrebăm de mai multe ori, hai să încercăm să găsim dovezi că până la urmă se ajunge la adevăr, fie că e vorba de o filmare din curtea școlii sau surprinsă de camerele de supraveghere, fie că-s mărturisiri repetate ale copilului care e victimă. Încercăm o dată, încercăm de două ori fără să intrăm în conflict. 

Reacția corectă este asertivitatea. Haideți să fim sinceri și să spunem cu sinceritate ceea ce simțim și prin ce trecem. Eu vin la tine și spun `băi, uite, am o problemă. Al meu copil îmi zice în fiecare zi că al tău copil îi fură sandvişurile. Nu știu cum să procedez realmente, nu știu, nu spun asta ca o jignire sau ca o insultă la adresa ta sau la adresa copilului. Vreau să mă ajuți să facem împreună să le fie bine amândurora că nu e ok nici pentru al tău să fure sandvişul și nici pentru al meu să n-aibă ce să mănânce la prânz. Hai să vedem cum să facem. Uite tu să-i mai spui, să-l încurajez să se comporte cu blândețe. Eu o să-i spun să fie mai ferm și să pună lacăt pe sandviş`”, a mai precizat Todeancă.

Vezi și Reacția corectă a copilului în fața bullyingului. Psihoterapeut Diana Todeancă: „Fenomenul se diminuează și chiar se oprește dacă face asta” / VIDEO

Urmăriți emisiunea integrală: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Bullying





DC Media Group Audience
pixel