Oana Moraru, despre cel mai clar indicator al dificultăților şcolare pe termen lung: „Au nevoie de un «tratament» rapid cel târziu în vacanța de vară către a III-a”

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Oana Moraru, despre cel mai clar indicator al dificultăților şcolare pe termen lung: „Au nevoie de un «tratament» rapid cel târziu în vacanța de vară către a III-a” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @elizavetalarionova
Oana Moraru, despre cel mai clar indicator al dificultăților şcolare pe termen lung: „Au nevoie de un «tratament» rapid cel târziu în vacanța de vară către a III-a” / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @elizavetalarionova

Expertul în parenting și educație Oana Moraru avertizează că cititul greoi la final de clasa a II-a este cel mai clar indicator al dificultăților școlare pe termen lung. Ce semne apar încă de la 5 ani și de ce vara dintre clasa a II-a și a III-a este „critică”.



Oana Moraru, expert în educație și parenting, a lansat pe Facebook un semnal de alarmă: „Care este cel mai clar indicator al dificultăților şcolare pe termen lung? Cititul greoi la final de clasa a II-a”.

Ea atrage atenția că dacă un copil ajunge la sfârșitul clasei a II-a citind sacadat, fără intonație, sărind peste rânduri, inversând silabe sau omisiuni de sunete, riscul este major!

SURSA FOTO: freepik.com @pressmaster

„Dacă a terminat clasa a II-a şi citeşte sacadat, fără intonație pentru semnele de punctuație, fără pauză la punct, cu inversare de silabe sau cu omiterea sunetelor de la finalul unor cuvinte; dacă îi oboseşte privirea şi sare rândul ori apare, printre cuvinte, o respirație grea, cu reducerea vitezei de citire - avem, atunci, un copil care va întâmpina dificultăți de învățare vizibile chiar şi în anii de liceu, susține Oana Moraru în postarea sa de pe Facebook.

CITEȘTE ȘI „De unde știu eu dacă educatoarea sau învățătoarea îi face mai mult rău decât bine copilului?” Oana Moraru dezvăluie indicatorul: „Cel mai ușor îți dai seama așa”

Semnele se văd de la 5 ani!

Potrivit Oanei Moraru, dificultățile nu apar peste noapte. Ele pot fi observate chiar de la vârsta de 5 ani:

Semnele unui cititor cu provocări se văd de la 5 ani: nu desparte intuitiv cuvântul în silabe, nu aude sunetele la început şi final de cuvânt, desenează fără orientare în pagină, fără proporții, nu poate povesti pe secvențe, folosind conectori logici, nu poate urmări şi repeta structuri ritmice, se coordonează greoi în corp”, mai spune experta.

Unii copii se nasc cu aceste dificultăți, alții trec prin sisteme bilingve sau se mută în alte țări, iar adaptarea lor vine mai târziu, „fără risc”. Dar pentru ceilalți, „dacă nu luăm măsuri drastice la grupa mare şi clasa pregătitoare, finalul de clasă a II-a e ultima strigare. Vara asta, între a II-a şi a III-a e critică”, avertizează Oana Moraru.

 

Oana Moraru: „Se târăsc prin școală, cu meditații și stimă de sine joasă”

SURSA FOTO: freepik.com @dikushin

Expertul spune că după opt ani de evaluări pe aproximativ 2.000 de copii între 4 și 12 ani, tabloul este clar:

Aproape jumătate dintre copiii care ies din grădinițe sunt foarte nepregătiți din punct de vedere prealfabetar, iar învățătoarele se luptă cu recuperarea lor, dar „numai câteva mai au metode remediale. Nu prea se mai învață la facultate. Se învățau la fostele licee pedagogice”.

O treime dintre copiii care încheie clasa a II-a citesc prost, mulți dintre ei fiind dislexici nediagnosticați. Ajung la clasa a V-a cu probleme mari de atenție, memorie și înțelegere. „Ei se târăsc prin școală, cu multe meditații și cu stimă de sine joasă”, subliniază Oana Moraru.

Cititorii greoi nu se recuperează prin meditații clasice

„Copiii cu citit greoi nu pot fi recuperați prin meditații clasice. Nu au nevoie să lucreze mai mult ca să li se rezolve problemele de înțelegere. Ei au nevoie de un «tratament» rapid şi consistent cel târziu în vacanța de vară către a III-a. Mai târziu e prea târziu”, mai avertizează Oana Moraru.

Experta precizează că, deși cu mult efort unii ajung să obțină la finalul clasei a VIII-a scoruri de 85% în actualul sistem de evaluare, „la liceu trebuie susținuți individual”.

„Fără citit nu există creştere!” conchide experta.

VEZI ȘI:

Copiii care nu mai ies din cameră NU sunt leneși. Sunt setați biologic să trăiască intens, iar noi, părinții, nu mai ținem pasul. Oana Moraru spune cum îi putem „scoate” din ecrane

Când lăsăm copilul în tabără? Oana Moraru susține că trebuie îndeplinite trei condiții: „Mă uit la copiii ăștia moderni, dacă-i trimiți să își caute șapca sau prosopul, nu știu!”

„Copiii trebuie să ne înfrunte, să ne obosească, să ne sfideze”: Lecția importantă pe care Oana Moraru o dă părinților care își doresc „copii buni”

Care e cea mai mare nevoie a băieților? Oana Moraru: „Fac alegeri proaste, par uituci. Sunt cablați de Mama Natură să se ducă către latura ASTA!”

Ce nu ți-a spus nimeni despre „pregătirea” copilului pentru școală, grădiniță sau tabără. Oana Moraru: „Îi trimitem emoțional la școală de zece ori înainte să ajungă”

„Când ne ascultă copiii? Când nu ne ascultă?” Oana Moraru explică „lungimile de undă” ale fiecărei vârste

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel