Piața meditațiilor depășește oficial 300 de milioane de lei: Peste 12.000 de profesori și-au declarat veniturile. Piața reală ar fi de cel puțin două ori mai mare

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Piața meditațiilor depășește oficial 300 de milioane de lei: Peste 12.000 de profesori și-au declarat veniturile. Piața reală ar fi de cel puțin două ori mai mare / FOTO: freepik.com @konstantinraketa
Piața meditațiilor depășește oficial 300 de milioane de lei: Peste 12.000 de profesori și-au declarat veniturile. Piața reală ar fi de cel puțin două ori mai mare / FOTO: freepik.com @konstantinraketa

În România, drumul către liceele de elită este, pentru mulți elevi, presărat cu ore suplimentare de pregătire. Iar prețul plătit de părinți nu este deloc mic.



Datele oficiale arată că doar o parte din aceste venituri ajung să fie fiscalizate.

Conform celei mai recente centralizări ANAF, citate de Știrile PRO TV, peste 12.000 de profesori și-au declarat veniturile obținute din meditații, însumând peste 319 milioane de lei.

Cele mai mari sume s-au raportat în București, Cluj și Brașov.

„Un semn de normalitate în societatea noastră”, susține pentru sursa citată Sorin Ion, secretar de stat.

CITEȘTE ȘI Oana Moraru, despre cel mai clar indicator al dificultăților şcolare pe termen lung: „Au nevoie de un «tratament» rapid cel târziu în vacanța de vară către a III-a”

Estimări: piața reală este de două ori mai mare

Specialiștii susțin însă că în spatele cifrelor oficiale se ascunde o realitate mult mai mare. Estimările indică un volum financiar de aproximativ 750 de milioane de lei anual.

„Îți dai seama că niciodată nu o să fie 75.000 de copii din 150.000 care se vor pregăti, vor fi mai mulți. Niciunii nu se pregătesc doar 40 de săptămâni câte o ședință pe săptămână, ci mult mai mult”, spune Marian Staș, expert în educație.

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Profesori care aleg transparența

Printre miile de profesori care oferă meditații, unii au ales o abordare diferită.

De exemplu, Diana Bondar, profesoară de istorie și geografie din Oradea, a înființat un SRL pentru a oferi ore private în mod oficial: „Dă o notă de profesionalism și dă mai multă încredere și părinților”.

Alții aleg să colaboreze prin PFA-uri sau centre specializate, unde plata se face în mod oficial.

„Plata se face în baza unei facturi pe care ei o emit la sfârșitul fiecărei luni”, spune Cristian Demian, administrator al unui centru de meditații.

VEZI ȘI: 

„De ce îi dopăm pe elevi cu meditații pentru două materii?” Ministrul Educației, semnal de alarmă: „Învățământul preuniversitar, dacă nu îl regândim, devine o problemă de securitate națională!”

Marian Staș, despre bursele elevilor și umflarea notelor: „Românul dă doctorat în ceea ce înseamnă comportament din ăsta șmecherit. Facem lucruri mârșave, doar ca să fie banul”

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

Meditațiile, „colacul de salvare” al părinților în fața unui sistem educațional distorsionat. Ce spune ministrul Daniel David despre viitorul examenelor și al învățământului românesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel