Pierderea poftei de mâncare la copii: tot ce trebuie să știi

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels

Pierderea poftei de mâncare la copii: selectivitatea alimentară, cât poate dura starea de pierdere a poftei de mâncare, cum să ajuți un copil care nu mănâncă sau refuză mâncarea, neofobie și ARFID. Despre toate acestea vom afla mai multe detalii în articolul de mai jos.



Lipsa poftei de mâncare poate fi o afecțiune tranzitorie, poate depinde de selectivitatea alimentară și deci de lipsa de curiozitate față de hrană. Este adesea un simptom al nevoii de a stabili o nouă relație cu ideea de masă și cu alimentația.

În copilăria foarte fragedă, îngrijorarea părinților cu privire la apetitul scăzut vine din faptul că, odată cu trecerea de la lapte la alimente solide, părinții pierd acele mici certitudini cu privire la alimentația copilului lor și tind să se lase prinși de îngrijorarea că nu mănâncă niciodată suficient.

Înainte de a pune pediatrilor întrebarea fatidică: „Copilul meu nu mănâncă suficient, ce ar trebui să fac?”, să ne concentrăm pentru un moment asupra factorului psihologic care declanșează teama mamei față de mâncarea care rămâne memreu neatinsă în farfuria copiilor.

Alăptarea exclusivă este o punte între viața intra-uterină și cea extra-uterină, un moment în care mama continuă să-și hrănească bebelușul cu corpul ei; prin oferirea sânului mama nu vede trecerea laptelui din sân în gura bebelușului și percepția hranei este stabilită prin satisfacția bebelușului și prin observarea, evident nu imediată, a creșterii acestuia.

Odată cu alăptarea mama creează o relație de îngrijire în care propriul ei corp satisface nevoia de a hrăni copilul.

Prima reflecție trebuie făcută asupra acestui lucru: alimentația este un fenomen mai larg care merge de la modul în care este oferită mâncarea până la contextul în care aceasta se consumă, nu putem evalua plăcerea față de mâncare doar prin cât de mult este capabil micuțul să mănânce. Mâncatul este o plăcere pe care copiii trebuie să o descopere.

Cum să te descurci cu un copil care nu mănâncă sau refuză anumite alimente

Adevărul este că prea des copiii mănâncă prost, mai degrabă decât să nu mănânce suficient: ei urmează sau, în orice caz, tind să prefere o dietă extrem de repetitivă, în care permit și le plac doar anumite alimente (în special pastele și carne), și în care orice încercare de a face alimentele noi acceptate este inutilă, dacă nu chiar contraproductivă.

Această monotonie nutrițională provoacă în general multă îngrijorare familiilor la început, dar încet-încet face loc resemnării, susținută de faptul că micuțul crește oricum.

Pentru a avea o alimentație sănătoasă alimentele trebuie să fie variate și echilibrate în proporții pentru că aceasta este singura posibilitate pe care o avem de a contribui la sănătatea actuală și viitoare a copiilor noștri.

Care sunt alimentele care sunt cel mai des respinse de copil?

Alimentele care sunt respinse cel mai frecvent sunt adesea cele mai sănătoase, adică fructele, legumele și peștele. 
Alimentele care sunt în general mai apreciate de copii sunt pastele, deserturile,mezelurile, brânza topită, pizza, hamburgeri, hot dog... 

Ce poți face dacă refuză anumite alimente?

Când copilul respinge alimentele vei fi tentată să nu i le mai oferi și a doua zi. Sau chiar să le tai de pe lista de cumpărături dacă refuzul lui continuă. 

Secretul soluției stă în două lucruri esențiale:

- Să nu pui presiune pe el, adică să nu insiști cu încă o linguriță. Nu vei face decât să-l îndepărtezi și mai mult de mâncare. Cel mai bine este să nu reacționezi deloc la refuzurile lui, oferindu-i în continuare mâncare însă în moduri noi;

- Să-i oferi aceeași mâncare în moduri noi înseamnă să schimbi câte ceva în rețete sau în modul în care i-o oferi. Spre exemplu, dacă nu mai vrea lapte, oferă-i grișul cu lapte și cu o linguriță de gem de casă.

Ori dacă nu mai vrea legume, pune-le pe un blat de pizza cu ciuperci, ros de roșii, ardei, măsline și porumb dulce. Un mod nou de a-i oferi mâncare (aceeași pe care a refuzat-o) este să faceți un picnic pe covor, ori să stabiliți un joc la masa de familie.

Un astfel de joc este acela în care punem pe farfurii separate toate alimentele care au aceeași culoare. Apoi gustăm din fiecare „culoare“ și mai apoi, unul dintre participanți, cu ochii închiși, gustă un aliment și trebuie să ghicească culoarea acestuia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: alimente copii pofta de mancare





DC Media Group Audience
pixel