Pozitivitatea corporală: Ce este și de ce să o predăm copiilor noștri

Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/Pexels

Pozitivitatea corporală încurajează copiii și adolescenții să-și accepte corpul așa cum sunt. Vă spunem despre beneficiile sale și de ce ar trebui să-i învățați pe copii dvs  acest concept.



Copilăria ar trebui să fie o perioadă fericită și fără griji. În acești ani, ultimul lucru care ar trebui să preocupe un copil este aspectul său sau dacă corpul lui se potrivește standardelor de frumusețe. 

Cu toate acestea, această îngrijorare apare din ce în ce mai mult la o vârstă mai fragedă și crește în timpul adolescenței. Așa s-a născut pozitivitatea corporală, o mișcare care încurajează oamenii să-și iubească și să-și accepte corpul.

Aceasta este o problemă internațională, deoarece se estimează că peste 45% dintre adolescenți sunt nemulțumiți de imaginea corporală. Acest lucru se precizează într-un raport al organizației Unicef, care avertizează, de asemenea, că această „imagine negativă a corpului” îi face pe tineri să sufere de depresie, anxietate și stima de sine scăzută.

De acasă îi putem proteja pe copii de aceste tendințe educându-i despre valori și insuflând atitudini adecvate față de corpul lor. Și pentru aceasta, pozitivitatea corporală este o alternativă excelentă.

Ce este pozitivitatea corporală ?

Este o mișcare socială și culturală cu o experiență de câteva decenii, dar care a luat amploare în ultimii ani. Scopul său principal este normalizarea diversității și încurajarea oamenilor să le accepte, fără judecată și fără respingere.

Din această abordare, toate corpurile sunt valide și demne de respectat, indiferent de mărimea, forma, culoarea, rasa sau gradul lor de handicap. Prin urmare, reprezintă o provocare pentru standardele predominante de frumusețe și pune sub semnul întrebării modul în care societatea analizează și evaluează corpul.

2. Fotografie... (pexels-vane-ng-19763857_97087200.jpg)

Foto: Vane Nk/ Pexels

De la o vârstă fragedă, copiii sunt expuși acestor standarde. Familia, media, rețelele sociale și contextul cultural din jurul lor le pot insufla ideea că valoarea lor ca oameni depinde de cât de atractivi sunt sau au o imagine acceptată de societate.

Prin urmare, pozitivitatea corporală te încurajează să-ți iubești, să prețuiești și să-ți respecți corpul (al tău și al altora), indiferent de atributele sale fizice. Și aceasta nu include doar persoanele supraponderale (cum se crede), ci se concentrează și asupra tuturor în general.

De ce este important să învățăm acest concept copiilor noștri?

Pozitivitatea corporală și convingerile pe care le apără pot ajuta la protejarea copiilor și adolescenților de această tendință de a se compara cu ceilalți, precum și de a-și devaloriza propria imagine și de a se simți insuficienți sau nedemni. Acestea sunt câteva dintre principalele avantaje pe care le raportează.

Promovează o imagine de sine pozitivă

Uneori ne gândim doar la o persoană cu un corp „normativ”; adică sunt sub standardele de frumusețe ale societății, au dreptul să se accepte și să aibă o percepție pozitivă asupra propriei imagini. Dar adevărul este că acest lucru este la îndemâna tuturor și poate aduce consecințe pozitive.

4. Fotografie... (pexels-andrea-piacquadio-3795309_58025900.jpg)

Foto: Andreea Piacquadio/ Pexels

De exemplu, un studiu publicat în revista Eating Behaviors a constatat că persoanele obeze care își acceptă greutatea și forma se confruntă cu mai puțină stigmatizare și discriminare. Mai exact, alții îi percep cu mai multă simpatie și le atribuie o mai mare stimă de sine și mai puține probleme psihologice decât cei care nu își acceptă povara.

Îmbunătățește stima de sine

Stima de sine este esențială pentru o bună sănătate psihologică, pentru a stabili relații pozitive cu ceilalți și pentru a obține succesul personal. Dar, departe de ceea ce se crede de obicei, stima de sine a unui minor nu depinde de mărimea sau forma corpului său, ci de acceptarea pe care o simte față de acesta.

Această realitate a fost observată, de exemplu, într-o revizuire sistematică publicată în revista Appetite. Acesta sugerează că, chiar și fără a pierde în greutate, persoanele care urmează o intervenție concentrată pe schimbarea perspectivei și acceptarea corpului, experimentează o stime de sine crescută și o bunăstare psihologică mai mare.

Pozitivitatea corpului: cum să-ți înveți copiii să-și iubească corpul?

Există mai multe linii directoare pe care le puteți implementa pentru a introduce copiii în pozitivitatea corpului și pentru a-i ajuta să-și iubească corpul pentru o imagine pozitivă a corpului.

De multe ori, ca mame, ne criticăm corpul în fața copiilor sau urmăm diete stricte și nesănătoase în fața lor, dându-le un exemplu negativ.

3. Fotografie... (pexels-j-meza-photography-19741362_63716300.jpg)

Foto: J Mezza/ Pexels

Când ghidați practicile alimentare ale copiilor dvs., concentrați-vă pe ceea ce este cel mai sănătos, ceea ce le va oferi mai multă energie și nutrienți mai buni și nu ceea ce îi va face să se îngrașe sau să slăbească. Trebuie să-i înveți că cel mai important lucru pentru ei ar trebui să fie să rămână sănătoși.

Când observă diferite corpuri, fie în viața reală, în filme sau în reviste, vorbește despre ele în mod natural și fără judecată sau critică. Nu face comentarii jignitoare, ar trebui să le reamintești că lumea este un loc divers și există oameni de toate dimensiunile și formele, iar asta nu îi definește ca oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel