Principala preocupare a noilor părinți: OMFALITA. Diagnosticul în timp util e important pentru a evita complicațiile extrem de grave

Data publicării:
Fotografie de la Isaac Taylor/ Pexels
Fotografie de la Isaac Taylor/ Pexels

Omfalita sau infecția buricului la nou-născut este una dintre cele mai frecvente preocupări ale părinților în primele zile de viață. În plus, diagnosticul și tratamentul în timp util sunt importante pentru a evita complicațiile grave.



În acest articol vă spunem despre măsurile de prevenire care trebuie puse în practică, manifestările clinice ale acestei afecțiuni și managementul terapeutic necesar.

Ce este omfalita nou-născutului?

Omfalita este o infecție a buricului nou-născutului sau a țesuturilor din jur. După naștere, buricul nou-născuților este colonizat de diverse tipuri de bacterii prezente în canalul de naștere și pe mâinile care îl manipulează.

Țesuturile devitalizate ale bontului ombilical stimulează dezvoltarea rapidă a bacteriilor și, în plus, vasele de sânge trombozate permit intrarea în circulația sanguină, ceea ce poate genera o infecție sistemică.

Prin urmare, omfalita este o infecție polimicrobiană. La rândul său, într-o publicație a Academiei Americane de Pediatrie, sunt luați în considerare următorii factori de risc pentru dezvoltarea infecției:

- Greutate mică la naștere.

- Naștere la domiciliu (naștere nesterilă).

- Ruperea membranelor.

- Infecția maternă.

- Îngrijirea necorespunzătoare a ombilicului.

Îngrijirea adecvată la domiciliu după naștere poate reduce riscul de infecții ale buricului la nou-născut, așa că ar trebui să urmați cu atenție instrucțiunile medicului dumneavoastră.

2. -imagine fara descriere- (pexels-vidal-balielo-jr-3376787-2_41399300.jpg)

Foto: Vidal Balielo/ Pexels

Simptome 

Simptomele încep de obicei după 3 zile, deoarece este o boală a nou-născutului și se caracterizează prin roșeață, durere la palpare și întărirea buricului și a țesuturilor din jurul acestuia.

De asemenea, poate exista o scurgere purulentă din ciotul cordonului ombilical.

Sepsisul trebuie suspectat, împreună cu un prognostic nefavorabil, în prezența următoarelor simptome sistemice: febră, lipsa poftei de mâncare, letargie, iritabilitate.

Sepsisul este una dintre cele mai frecvente complicații ale omfalitei la nou-născuți și poate evolua către o afecțiune mult mai gravă și dăunătoare, așa că diagnosticarea și tratamentul precoce sunt esențiale.

Opțiuni de tratament pentru infecția buricului

Pentru a determina cel mai potrivit tratament pentru o infecție a buricului, medicul dumneavoastră ia o probă de tampon din zona infectată. Acea probă este apoi examinată în laborator pentru a identifica exact microorganismul care a cauzat infecția.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, tratamentul necesită antibiotice intravenoase cu spectru larg.

Durata tratamentului cu antibiotice depinde de răspunsul nou-născutului și de complicațiile care pot apărea. În plus, cazurile mai ușoare pot fi tratate cu medicamente topice, iar în cazurile mai severe, managementul ar trebui să fie mai agresiv cu antibiotice parenterale.

3. -imagine fara descriere- (pexels-jonathan-borba-3279203_91689600.jpg)

Foto: Jonathan Borba/ Pexels

Măsuri preventive pentru omfalită la nou-născut

Prevenirea omfalitei necesită măsuri de igienă adecvate pentru cordonul ombilical. Vă recomandăm menținerea ciotului cordonului ombilical fără umiditate și expunerea lui la aer pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor.

De fapt, potrivit cercetărilor publicate în revista Medicine, îngrijirea uscată a cordonului (față de utilizarea unui produs antiseptic) este o modalitate sigură, eficientă și simplă de a ajuta la prevenirea omfalitei la nou-născuții sănătoși.

Câteva sfaturi pentru îngrijirea uscată a  cordonului

- Spălați-vă bine mâinile înainte de a atinge zona cordonului copilului.

- Evitați udarea excesivă a buricului. 

- Mențineți scutecul îndoit în zona ombilicului până când ciotul cordonului cade. Astfel, aerul circulă și ajută la uscarea zonei.

- Curățați ușor resturile de urină sau material fecal cu un burete sau tifon umezit în apă.

- Alăptarea permite, de asemenea, transmiterea de anticorpi către nou-născut, care pot ajuta sistemul imunitar al acestuia să se dezvolte și să se întărească.

Prevenirea este întotdeauna mai bună

În concluzie, esențial este să punem în practică măsurile necesare pentru prevenirea infecției cordonului ombilical.

Totuși, dacă semnele sau simptomele caracteristice ale omfalitei se manifestă în același mod, ar trebui să mergi cât mai curând la camera de urgență pentru a te pune pe mâna specialiștilor și a-i lăsa să indice tratamentul de urmat.

În nicio circumstanță nu trebuie să utilizați creme, medicamente sau remedii la domiciliu pentru a încerca să vindecați infecția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel