Pubertatea feminină: Sfaturi pentru părinți pentru a-și susține fetele în timpul pubertății

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels

Într-o clipă e încă un copil, în următorul o adolescentă capricioasă. Vârsta de dezvoltare pentru fete este o perioadă stresantă și tumultoasă. Corpul începe să se schimbe, debutul menstruației bulversează totul și este urmat imediat de căutarea unei noi identități.



Vârtejul emoțional este inevitabil. A fi răsfățat de mama devine jenant. Uneori se poate întâmpla ca părinții să nu mai știe ce să facă și să se întrebe care este comportamentul corect față de fiicele lor adolescente. De fapt, pubertatea feminină poate fi foarte problematică. Încercarea de a înțelege mai bine efectele pubertății și câteva sfaturi vă pot ajuta să faceți împreună această perioadă tulbure.

Cum și când începe pubertatea la fete?

Pubertatea pentru fete este momentul în care corpul feminin se dezvoltă până când ajunge la maturitatea sexuală. În mod normal, începe între 8 și 13 ani și jumătate. Primele modificări apar la nivelul creierului între 8 și 10 ani și declanșează modificări hormonale. În jurul vârstei de 11 ani încep să se remarce primele modificări fizice: încep să apară sânii, șoldurile se rotunjesc și părul pubian și la subrat crește. Prima menstruație apare, de obicei, într-un timp scurt.

Debutul pubertății este variabil pentru fete, deoarece depinde și de greutatea corporală, printre altele. De la o greutate de aproximativ 40 kg, hormonii feminini devin mai activi. 

În comparație cu pubertatea masculină, pubertatea feminină începe în medie cu doi ani mai devreme. Dezvoltarea fizică a femeilor se încheie în jurul vârstei de 15-16 ani. Până la 20 de ani, schimbările de dispoziție și formarea identității se termină.

Ce declanșează pubertatea feminină?

Modificări apar și la nivelul creierului în timpul pubertății. În această etapă de dezvoltare, aria creierului asociată cu emoțiile este mai mare decât cea dedicată gândirii raționale. 

Schimbările bruște de dispoziție, indecizia și imprevizibilitatea adolescenților sunt, de asemenea, cauzate de modificări ale structurii creierului. Zonele creierului devin echivalente până la sfârșitul pubertății, iar percepțiile subiective devin mai stabile.

În timpul procesului de formare a identității, adolescenții caută figuri cu care se pot identifica. Părinții nu se mai potrivesc din cauza detașării de figura parentală. Adesea, în această fază, adolescenții se îndreaptă către colegii lor.

Sentimentul de apartenență crește stima de sine și este adesea exprimat prin aceleași haine, același machiaj și o tunsoare similară. Comparația în aceste grupuri este un element important pentru formarea identității.

Sfaturi pentru părinți pentru a-și susține copiii în timpul pubertății

Acceptați detașarea:  Pentru fete, detașarea de figurile parentale în timpul pubertății este nu numai un proces normal, ci și important. Nu lua această căutare a independenței personal și încearcă să te detașezi cu blândețe. Nu ești o prietenă, ci un părinte cu sarcina de a educa, așa că lasă fiicei tale puțină intimitate și acceptă, de exemplu, că vrea să descopere singură sexualitatea.

Ia-ți fiica în serios:  În timpul pubertății, fetele își schimbă felul în care se îmbracă și, de asemenea, își schimbă limbajul corpului, ceea ce poate părea puțin ciudat la început. Arată-i fiicei tale că părinții tăi ai observat această schimbare și evită/evită să o tachinezi sau să o critici.

Oferiți sprijin și înțelegere:  Oferiți siguranță, sprijin și protecție fiicei dvs. În timpul pubertății, schimbările de dispoziție, rebeliunea și timiditatea sunt absolut normale. Adesea, în spatele respingerii și dorinței de a fi singur se află dorința de a fi auzit și înțeles. Oferă-i fiicei tale spațiul pe care și-l dorește, dar fă-o să înțeleagă că ușa este întotdeauna deschisă dialogului.

Respectați intimitatea: În timpul pubertății fetele descoperă sexualitatea. Este normal și nu ai de ce să-ți fie rușine. Din acest motiv este important ca în casă să existe încăperi care să poată fi încuiate. De asemenea, este indicat să bateți înainte de a intra în cameră. Totuși, dacă îți surprinzi fiica într-o situație intimă, de exemplu în timp ce sărută pe cineva, cel mai bine este să pleci discret.

Stabiliți limitele cu un limbaj măsurat:  În ciuda nevoii de a avea propriile spații, în timpul creșterii ai nevoie de limite bine definite pentru a te orienta. Din acest motiv regulile trebuie să rămână fixe. De exemplu, dacă fiica ta încalcă regulile lipsind de la școală sau consumând droguri sau alcool, problema trebuie rezolvată. Acest lucru este valabil și pentru crizele de furie sau provocări frecvente care nu pot fi tolerate până la capăt. Adolescenții încă nu pot accepta criticile în mod constructiv, așa că este mai important ca niciodată să vorbești calm și să argumentezi obiective. Vorbește la persoana întâi, de exemplu: „Îmi fac griji pentru performanțele tale academice”.

Lasă-i să-și asume responsabilitatea: adolescenții trebuie să înceapă să își asume responsabilitatea. În această perioadă de creștere este important să nu dai ordine. Lasă-ți fiica ta să ia propriile decizii și să fie disponibilă să-i dea sfaturi dacă i se cere.

Întrebați standardele de frumusețe și luați în considerare stima de sine a fiicei dvs.: Tulburările de alimentație sunt foarte frecvente în rândul adolescenților, în special în rândul femeilor. Acest lucru se datorează faptului că adolescenții dezvoltă o nouă identitate fizică și tind să își stabilească idealuri de frumusețe de neatins.

Ca părinte, fii atent la modelele fiicei tale și vorbește despre ele deschis. Arată-i fiicei tale că rețelele sociale, de exemplu TikTok și Instagram, nu reflectă realitatea. Într-adevăr, multe fotografii sunt retușate, iar idolii lui sunt pur și simplu oameni cu o viață mai puțin perfectă decât pare. 

Acest lucru poate ajuta la construirea încrederii în sine a fiicei tale. Dacă observați comportamente alimentare diferite și nesănătoase sau tendința de a vă cântări prea des, nu ezitați să consultați un expert sau un medic.

Întărește-ți stima de sine a fiicei tale cu câteva complimente: Fetele trebuie să fie liniștite, mai ales într-o perioadă plină de incertitudini precum pubertatea. Complimentele pot ajuta la creșterea stimei de sine, de exemplu, „Ce drăguță și deșteaptă ai devenit! Sunt mândră de tine". Dă-i senzația că e în regulă așa cum este. Acest lucru este valabil mai ales pentru tătici, care sunt de obicei mai puțin înclinați să facă complimente. 

Vorbește deschis despre subiecte intime: în timpul pubertății, îmbrăcămintea sumară și subiecte precum sexul și contracepția sunt importante. Vorbește deschis și ferm cu fiica ta înainte ca situația să se agraveze.

Spune-i că poate comuta oricând între da și nu în relațiile sexuale dacă nu se simte confortabil într-o anumită situație. Explică-i că nu înseamnă nu și că nu ar trebui să se simtă forțată să facă ceva împotriva voinței ei.

Explicați-i diferitele metode de contracepție și sugerați-i să organizeze împreună o vizită la ginecolog dacă dorește să folosească un contraceptiv.

Faceți o pauză când discuția devine deosebit de aprinsă:  Nu puteți avea întotdeauna răspunsul corect pe vârful limbii. O pauză de reflecție este folosită pentru a aduna gânduri și pentru a confrunta partenerul. Poți să-i spui cu calm fiicei tale că ai nevoie de timp pentru a reflecta și că vei reveni la discuție mai târziu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Adolescenti





DC Media Group Audience
pixel