Punctul moale al bebelușului tău: ce sunt fontanelele și când se închid?

Data publicării:
Fotografie de la Lisa Fotios: Pexels
Fotografie de la Lisa Fotios: Pexels

Aceste goluri, aparent fragile, care se găsesc pe craniul micuțului tău îi permit creierului să crească, dar ceea ce trebuie să știți este că ele, la un moment dat, se vor închide.

 



Dacă punctul moale din partea de sus a capului bebelușului tău te îngrijorează– mai ales dacă ai observat că pulsează sau ocazional umflă puțin – citește mai departe acest articol.  

Deși pot părea vulnerabile, aceste puncte moi (numite fontanele) au un scop special. Și la fel ca multe alte aspecte ale fazei de nou-născut, ele nu vor rămâne așa pentru totdeauna. Iată ce trebuie să știți până când se închid complet. 

Ce sunt fontanelele

Fontanelele sunt golurile din craniul bebelușilor, unde oasele încă nu se contopesc. Când  scheletul bebelușului tău începe să se dezvolte, mai multe plăci osoase formează craniul lui. De-a lungul timpului, aceste oase se vor uni și vor completa cutia craniană care înconjoară și protejează complet creierul.

Până atunci, veți observa probabil punctul moale din partea superioară a capului numit fontanela anterioară. Nu este singurul. Bebelușii au un alt punct moale, numit fontanela posterioară, spre ceafă. Acesta din urmă este mai mic și se va închide mult mai devreme.  

Punctele moi de pe capul bebelușului pot arăta și se simt fragile, dar vestea bună este că sunt bine protejate datorită acelei membrane rezistente care le acoperă. Asta înseamnă că este în regulă să le atingi ușor. De fapt, nu vei putea evita să intri în contact cu fontanelele bebelușului tău în timp ce îți faci rutina, indiferent dacă îi șamponezi delicat părul sau îi ții capul cu mâna.

Rolul fontanelelor

Deși poate părea ca și cum punctele moi ale bebelușului tău au fost puse acolo pentru a te face anxios, ele joacă de fapt un rol important. Fontanelele oferă capului bebelușului flexibilitatea de care are nevoie pentru a trece prin canalul îngust de naștere.

După naștere, ele rămân deschise suficient de mult pentru a permite creșterea în volul a creierului bebelușului. De fapt, o modalitate prin care medicul pediatru al bebelușului tău va verifica creșterea și dezvoltarea copilului tău este prin analizarea blândă a punctelor moi. 

Când se închid fontanelele?

Punctele moi ale bebelușului tău nu vor rămâne pentru totdeauna. În cele din urmă, oasele cutiei craniene vor acumula suficiente minerale pentru a fuziona complet, iar acele goluri se vor închide.  

Fontanela mai mică din spate se închide în mod obișnuit când copilul are aproximativ  3 luni, dar uneori este închisă deja încă de la naștere. Fontanela anterioară, poate rămâne deschisă până în al doilea an de viață al bebelușului tău, pentru a oferi creierului spațiul de care are nevoie pentru a crește, deși până când micuțul tău împlinește 18 luni, ar trebui să se închidă.

Anomalii ale fontanelelelor

Dacă observi că fontanela bebelușului tău pare să se umfle când plângea sau vărsă, nu intra în panică. Este vorba de o presiune suplimentară care face fontanela să se umfle puțin și nu trebuie să te alarmezi. Dacă fontanela revine la normal când bebelușul tău s-a calmat și este într-o poziție verticală, atunci totul este bine.

Fontanela bebelușului tău poate părea, de asemenea, să pulseze, indiferent dacă este stresată sau complet relaxată. Din fericire, nu este un motiv de îngrijorare. Lipsa temporară a acoperirii dure înseamnă că pur și simplu vezi pulsul sanguin al copilului tău împreună cu bătăile inimii ei.

Când să vă faceți griji pentru punctul moale al bebelușului

În mod normal, zona moale a bebelușului este fermă și se curbează ușor. Dar sunați imediat medicul dumneavoastră dacă observați aceste semne rare, dar posibile de probleme:

O fontanelă adâncită dramatic. Acest lucru poate semnala deshidratare, mai ales dacă bebelușul nu mănâncă sau bea suficient.

O fontanelă bombată cu simptome asemănătoare gripei. Acest lucru poate indica uneori o presiune crescută în creier din cauza traumei capului, a unei infecții sau a acumulării de lichid - mai ales dacă  bebelușul are febră și este mereu somnoros. Dacă observați o fontanelă bombată împreună cu febră sau somnolență excesivă, solicitați imediat asistență medicală.

O fontanelă care nu pare să se închidă. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă punctele moi ale bebelușului dumneavoastră nu au început să se micșoreze până la prima aniversare. Acest lucru ar putea indica o deficiență a hormonilor tiroidieni care necesită tratament medical.   

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: bebelus craniu fontanele





DC Media Group Audience
pixel