Răceala vs. alergia la copii – semne care te ajută să le deosebești

Data publicării:
Răceala vs. alergia la copii – semne care te ajută să le deosebești / foto: freepik.com@zaikina
Răceala vs. alergia la copii – semne care te ajută să le deosebești / foto: freepik.com@zaikina

Când copilul are nasul înfundat, strănută des și e mai mofturos decât de obicei, e normal ca primul gând să fie: „Oare a răcit?” Dar nu întotdeauna e vorba de o infecție. 



Uneori, simptomele pe care le vedem pot indica o alergie sezonieră sau o sensibilitate la praf, polen ori mucegai. Pentru un părinte, diferența nu este mereu ușor de observat, mai ales la copiii mici, care nu pot descrie clar ce simt.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm

Răceala este o infecție virală și apare de obicei la contactul cu alți copii bolnavi – la grădiniță, în parc sau în familie. De cele mai multe ori, se manifestă prin secreții nazale care se îngroașă (de la clare la gălbui sau verzi), febră ușoară, durere în gât și uneori tuse.

Citește și Incident alimentar: 100 de copii afectați după găsirea unui șarpe mort în mâncare

În general, simptomele durează între 5 și 10 zile și se ameliorează treptat.

Răceala vine de obicei „la pachet” cu oboseală și scăderea poftei de mâncare, iar copilul poate fi mai somnolent sau mai irascibil decât de obicei.

 

Cum se manifestă alergiile

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Alergiile, pe de altă parte, nu sunt cauzate de viruși, ci de o reacție a sistemului imunitar la ceva ce nu ar trebui să fie o amenințare – cum ar fi polenul, părul de animal sau acarienii.

Simptomele sunt similare, dar au câteva trăsături care le diferențiază: secrețiile nazale rămân clare și apoase, strănuturile sunt frecvente și în serii, ochii pot fi roșii, umezi și mâncărime.

Alergiile nu provoacă febră și pot dura săptămâni sau chiar luni, atâta timp cât copilul este expus la alergenul respectiv.

Un alt indiciu important este frecvența și perioada apariției simptomelor. Dacă apar mereu în aceeași perioadă a anului sau se repetă constant în preajma unui anumit mediu (cum ar fi după vizitele la bunica care are pisică), este foarte posibil să fie vorba de o alergie.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Pentru a fi siguri, e bine ca părinții să observe atent contextul și durata simptomelor. Dacă nasul curge zile la rând, fără alte semne de infecție, sau dacă simptomele persistă mai mult de 10 zile fără ameliorare, este momentul să cereți sfatul medicului.

Acesta poate recomanda un consult alergologic sau analize specifice, dacă suspectează o alergie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





pixel