Reguli de bune maniere la copii: Verifică câte dintre ele le-ai făcut cunoscute copilului tău

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Jurnalista și scriitoarea Nessia Laniado în cartea sa „Eticheta copiilor” explică cum ar trebuisă fie educați copiii astfelîncât aceștia să se poarte bine acasă, la masă, în restaurante, în îngrijirea personală și în raport cu ceilalți.



A învăța cum să te comporți în fiecare situație și cum să te adaptezi eficient la lucruri noi înseamnă să-i ajuți pe copii să-și dezvolte inteligența emoțională care stă la baza succesului personal în viață și în societate.

Cum să salutați și să primiți oaspeții

Salutul este cartea de vizită a unei persoane. „Tocmai prezentându-se cu un zâmbet frumos și întinzându-și mâna, copiii generează simpatie și predispun adulții față de ei”, spune autoarea. Prin urmare, este important, încă din primii ani, să le prezinți copiilor cine se află în fața ta, învățându-i să spună „bună ziua” să dea mânuța și apoi, când știu să vorbească, să-i privească în ochi  pe musafiri și să îi salute pe nume.

Iată cum să salutați și să primiți oaspeții:

- Obișnuiește-ți copilul să salute  profesorii de la școală sau de la grădiniță atunci când iese și când intră. La fel el trebuie să salute atunci când intră într-un magazin, într-un bar sau când vine un oaspete la tine acasă.

- Învață-l să te privească în ochi  când te salută. Când va fi mai mare, învață-l să- ți dea mâna, care nu trebuie să fie moale sau „zdrobitoare de pietre”.

- Când oamenii vin la tine acasă, dacă sunt mai în vârstă, obișnuiește-i să îi ajute cu paltoanele și umbrelele. Oaspetele trebuie asistat atât la scoaterea hainei, cât și la îmbrăcarea ei. Haina trebuie ținută de guler și, dacă este necesar, persoana trebuie ajutată să găsească mâneca în care să introducă brațul.

- Nu arăta niciodată curiozitate față de cei care sunt diferiți. Persoanele cu dizabilități sau persoanele care vin din alte țări pot atrage atenția copiilor: cei mici se uită la ei, îi arată cu degetul și își exprimă uimirea. Este indicat să explicați situația din timp.

Conversație politicoasă

-A ști să vorbești politicos este esențial pentru formarea de relații interpersonale.

Iată cum să purtați o conversație politicoasă:

- Explicați-i că nu este ok să întrerupă pe cineva care vorbește.

- Explicați-i copilului că  nu ar trebui să vorbească la ureche, excluzându-i pe alții din conversație.

- Înjurăturile nu trebuie folosite niciodată.

- Nu striga când vorbești la telefonul mobil, mai ales dacă te afli într-un loc public.


Poarta-te bine la masă

Oferirea și primirea hranei este unul dintre cele mai importante teste de decor și competență socială. Acesta este motivul pentru care bunele maniere la masă sunt foarte importante. Și numai dacă sunt învățați în copilărie devin un mod instinctiv de a se comporta, un limbaj al corpului care transmite un mesaj imposibil de exprimat în cuvinte.

Învață-l să pună masa: nu este doar o sarcină care să te ajute să gestionezi casa, ci mai presus de toate este o modalitate pentru el de a învăța diferite concepte de organizare spațială precum: „stânga și dreapta”; de secvență: „sus-jos”, „față și spate”.

- De îndată ce copilul se poate descurca, explicați-i cum să folosească șervețelul. La începutul mesei, șervețelul trebuie așezat în poală. Înainte și după ce ai băut te ștergi gura cu un șervețel.

- Cum să ții tacâmurile. Când ai cuțitul în mână, cuțitul este ținut în mâna dreaptă și furculița în stânga (pentru stângaci este invers) și nu trebuie ținut ca arme de luptă.

- Cum se folosește cuțitul. Nu trebuie pus niciodată în gură. La tăiere, degetul arătător trebuie ținut de-a lungul mânerului, pentru a aplica forța necesară tăierii. Utilizarea lui ar trebui să se limiteze la ceea ce este esențial: doar la tăierea alimentelor care nu pot fi rupte în bucăți cu o furculiță.

- Tacâmuri la sfârșitul mesei. Când copilul a terminat de mâncat, explicați-i cum să aranjați tacâmurile: furculița și cuțitul trebuie așezate pe farfurie în poziția acelui ceasului când este ora 6.30. Este interzis să lăsați tacâmurile deasupra resturilor de mâncare.

- Cum să stai la masă. Poziția corectă este cu spatele drept și coatele aproape de părțile laterale și cu mâinile deasupra mesei, fără a invada spațiul vecinului tău. Este interzis să vă puneți coatele pe masă și să înconjurați farfuria cu brațul. Când nu ești ocupat cu manipularea tacâmurilor, în timp ce aștepți între un fel și altul, ai voie să-ți sprijiniți antebrațele pe masă, niciodată coatele.

- Corectează postura copilului fără a-l certa sau a face comentarii pentru a nu-l deranja. La sfârșitul mesei, lăudați-l dacă a reușit să respecte regulile.

- Obișnuiește-l să aștepte până când  toată lumea se așează la masă pentru a începe să mănânce.

- Cum ar trebui să se exprime dacă nu-i place un fel de mâncare. Interziceți-i să folosească expresii precum „Este nasol!”; "Nu-mi place!"; "Miroase!" Mai mult, stabilește regula ca să guste din tot ce se aduce la masă.

Cum să te descurci cu unele alimente

Pâine: trebuie ruptă cu mâinile pe farfurie, pentru a nu cădea firimiturile pe față de masă.

- Omletă și prăjituri. Se taie cu furculița și nu cu cuțitul.

- Scobitori: nu trebuie folosite niciodată!

- Mâncărurile de servire se dau vecinului care stă în dreapta.

- Când se servește pe sine, trebuie să țină cont de faptul că a rămas suficientă mâncare pentru ceilalți.

- Mușcăturile trebuie să fie mici, mestecate cu grație, cu gura închisă, fără să facă niciun zgomot, evitând cele două extreme: voracitatea și încetineala exasperantă.

- La sfârșitul prânzului, zona din jurul farfurii trebuie să fie curată, fără pete, resturi de mâncare, scobitori, plicuri goale, piper, sare și zahăr împrăștiate.

- Fără legănat pe scaun.

Bune maniere la restaurant

Când mergi la un restaurant cu copii este important  să nu-ți deranjezi vecinii cu țipete și strigăte.

- Locurile la masă:  mama și tata decid și nu se schimbă în timpul cinei.

- Nu te ridici  fără a cere permisiunea.

- Este interzis să se joace cu tacâmuri, sare, vasele de zahăr, scobitori...

- Vorbim cu voce joasă, nu strigăm; nu vă certați cu frații și verii.

- Telefoanele mobile sunt oprite sau reduse la tăcere.

- Începem să mâncăm după ce toată lumea a fost servită, cu excepția cazului în care pregătirea uneia dintre preparatele comandate durează foarte mult.

- Dacă copilul face o scenă, scoate-l din sala de restaurant și stai cu el, reiterând cu calm regulile de comportament la masă. Abia când s-a liniştit te întorci în cameră. 

Eticheta corporală

„A te prezenta curat și ordonat celorlalți este primul sfat practic pentru a te face iubit.”

- Este important încă din primii ani de viață să educăm copiii cu privire la igiena personală: băi, dușuri, periaj pe dinți și spălarea mâinilor, înainte și după masă.

-Cum să faci față unei răceli:  Învață-ți copilul să țină mereu la îndemână o batistă curată, astfel încât să își poată acoperi gura și să evite răspândirea germenilor.

- Explică-i că atunci când cască trebuie să-și pună mâna în fața gurii.

- Evitați guma de mestecat.

- Nu vorbi niciodată cu gura plină, nu sorbi supa zgomotos, nu bea când nu ai înghițit încă tot din gură.

- Nu vă zgâriați niciodată capul sau părțile intime în public.

- Este interzis să-ți bagi degetul în nas sau în ureche.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Homepage
Tagurile articolului: bune maniere copii educatie





DC Media Group Audience
pixel