Regulile de siguranță pe care ar trebui să le învețe copilul tău de la o vârstă fragedă

Data actualizării: | Data publicării:
Regulile de siguranță pe care ar trebui să le învețe copilul tău de la o vârstă fragedă / FOTO: freepik.com @Xanthius
Regulile de siguranță pe care ar trebui să le învețe copilul tău de la o vârstă fragedă / FOTO: freepik.com @Xanthius

Asigurarea protecției și bunăstării copilului este o prioritate esențială pentru noi. 



De la instrucțiuni simple pentru a menține siguranța fizică până la ghidarea lor în utilizarea internetului în mod responsabil, trebuie să oferim sprijin în fiecare etapă.

Din momentul în care vine pe lume, începeți să vă faceți griji pentru siguranța și binele său, iar acest lucru este firesc. Studiile arată că, odată cu venirea pe lume a unui copil, prioritățile și preocupările părinților se schimbă, iar protecția și îngrijirea devin fundamentale.

Cu toate acestea, este important să găsim un echilibru între a proteja și a educa copiii noștri într-un mod care să le permită să devină independenți și siguri pe ei înșiși pe măsură ce cresc.

Regulile de siguranță pentru ca micuții să învețe să se protejeze

Evită să deschizi ușa atunci când ești singur acasă

Copilul tău ar trebui să învețe că atunci când cineva bate la ușă și nu este însoțit de un adult responsabil, nu trebuie să răspundă.

De asemenea, să nu răspundă la telefon în această situație.

Caută ajutor dacă te simți în pericol sau deranjat

Este important să discutați cu copilul despre bullying încă de la o vârstă fragedă, deoarece aceasta poate apărea din ce în ce mai devreme în viața lor.

Copiii mai timizi pot fi ținte, de aceea ar trebui să învețe că nu este rușinos să ceară ajutor atunci când sunt victime ale intimidării.

Este un semn de inteligență să apelezi la ajutor și bullyingul nu ar trebui să rămână nedezvăluit.

Respectă limitele tale de corp și ale altora

De la o vârstă fragedă, copilul ar trebui să înțeleagă că corpul său îi aparține și că are dreptul să stabilească limite în privința atingerilor.

Săruturile, mângâierile și îmbrățișările sunt pentru persoanele apropiate și de încredere, iar copilul trebuie să știe că poate refuza astfel de interacțiuni cu cei pe care nu îi cunoaște sau nu îi simte confortabil.

De asemenea, este important să învețe că există anumite părți ale corpului care sunt private și că nimeni nu ar trebui să le atingă fără permisiunea sa, iar dacă se întâmplă așa ceva, trebuie să refuze și să informeze imediat un adult de încredere.

Adresa de acasă și numărul de telefon al părinților

Copiii pot fi ușor de pierdut într-o mulțime, așa că este important să învețe să-și amintească adresa de acasă și numărul de telefon al părinților.

Dacă se pierd, ei trebuie să știe să rămână în loc și să ceară ajutor de la un adult de încredere, preferabil un alt părinte cu copii.

Memorarea acestor informații îi poate ajuta să se reîntoarcă în siguranță la dumneavoastră.

Traversează strada cu atenție, uitându-te în ambele direcții

Pentru a evita accidentele rutiere, învățați copilul să traverseze strada doar la trecerile de pietoni și să respecte semafoarele.

Înainte de a traversa, asigurați-vă că se uită în ambele direcții ale străzii pentru a se asigura că nu există mașini în mișcare sau oprite.

Împărtășește secretele și distinge între cele bune și cele rele

Copilul ar trebui să învețe că nu există secrete în cadrul familiei și că este important să împărtășească orice îi creează disconfort sau teamă.

De asemenea, trebuie să distingă între secretele bune, care sunt în regulă să fie păstrate, și cele rele, care implică situații periculoase sau neplăcute și trebuie să fie comunicate unui adult de încredere.

Navighează pe internet în siguranță

Atunci când copilul începe să exploreze internetul, este important să învețe să nu furnizeze informații personale și să evite conversațiile cu străini.

Stabiliți o comunicare deschisă și încredere încă de la început, astfel încât să vă informeze despre orice întâmplare ciudată sau incomodă în timp ce navighează online.

Nu merge cu necunoscuți

Copilul trebuie să înțeleagă că nu trebuie să meargă cu nimeni, chiar și cu cineva pe care îl cunosc, fără aprobarea dumneavoastră.

Niciodată să nu intre în mașina unui străin, chiar dacă aceștia pretind a fi cunoscuți. Este întotdeauna mai bine să aștepte să fie preluați de către un adult de încredere, cum ar fi părinții sau bunicii lor.

Folosește-ți vocea pentru a te apăra

Copilul ar trebui să știe că are dreptul să refuze situațiile care îl fac să se simtă inconfortabil sau nesigur.

Învățați-l să-și exprime hotărât refuzul și să caute ajutor de la un alt adult în caz de nevoie.

Joacă în siguranță

În timpul jocului, copilul ar trebui să fie conștient de riscurile potențiale și să evite punerea în gură a obiectelor mici, manipularea obiectelor ascuțite și să nu se simtă obligat să participe la activități periculoase sau necorespunzătoare.

Asigurați-vă că învață să-și asculte întotdeauna instinctele și să aleagă jocuri și activități care sunt potrivite pentru vârsta și nivelul său de dezvoltare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel