Rușinea toxică: Cum putem preveni copiii să experimenteze acest sentiment

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels
Fotografie de la Monstera Production/ Pexels

Rușinea este un sentiment care ne ajută să ne îmbunătățim comportamentele nepotrivite. Problema apare atunci când un copil asociază rușinea cu frica. În acest caz, rușinea devine toxică.



Cu siguranță fiecare dintre noi s-a simțit rușinat de ceva. Acest lucru este normal, la fel cum este normal să simțim o anumită tristețe și jenă atunci când eșecurile noastre sunt publice.

De exemplu, când vorbim în public și facem greșeli sau ne împiedicăm și cădem când oamenii sunt prin preajmă. La copii, însă, poate deveni o rușine toxică dacă asociază acest sentiment cu frica încă de la o vârstă fragedă.

A te simți rușinat, în sine, nu este un lucru rău. Este bine ca copiii să simtă că este potrivit să-și schimbe comportamentele inadecvate în comportamente acceptabile.

Dar dacă pedepsim copiii imediat după o situație în care le este rușine? Cum dezvoltă copiii rușine toxică? În acest articol vom încerca să răspundem la aceste întrebări.

Rușine, un instrument de învățare pentru copii

Rușinea este un sentiment care ne ajută să îmbunătățim comportamentele inadecvate pentru a învăța cum să ne comportăm corespunzător. Este un comportament cultural dobândit pe care mulți tineri îl folosesc pentru a interacționa cu ceilalți.

Diferitele culturi ne fac să ne comportăm diferit, ceea ce este binevenit într-o cultură nu este binevenit în alta. Din acest motiv, unele comportamente ne fac să simțim rușine, iar altele nu. Aceste comportamente variază de la un loc la altul, dar sentimentul pe care îl simți este același pentru că este universal.

Este complet normal ca copiii uneori să se simtă rușinați. Acesta este un sentiment care ne ajută să trăim cu alți oameni și să nu încălcăm normele sociale. Dacă nu, vom simți multă rușine.

Ce se întâmplă dacă părinții pedepsesc copilul după o situație în care s-a simțit rușinat?

În aceste cazuri copilul poate asocia rușinea cu frica și poate să nu înțeleagă învățătura pe care părinții vor să i-o dea. Simțind ambele emoții împreună îl face pe copil să se simtă neînțeles, precum și să aibă sentimentul că nu este suficient de bun.

Prin urmare, atunci când corectezi comportamentul copilului, este important să încerci mereu să fii amabil și afectuos, astfel încât să înțeleagă învățătura și să nu o asocieze cu ceva negativ. În acest fel, va continua să se simtă bine, va înțelege că greșelile pot fi corectate și nu se va simți inferior nimănui.

2. Fotografie... (pexels-monstera-production-7114089-3_72634200.jpg)

Foto: Monstera Production/ Pexels

De ce dezvoltă copiii rușine toxică?

Dacă copilul primește pedeapsă pentru fiecare greșeală sau comportament inadecvat, el poate dezvolta așa-numita rușine toxică. Acest tip de rușine poate provoca jenă copilului și îi poate afecta stima de sine și încrederea în sine, afectându-i în cele din urmă viața.

Cum transmitem rușinea toxică copiilor noștri? 

Nu există o singură cale, rușinea toxică poate fi transmisă în mai multe moduri. Cel mai frecvent caz este când suntem într-un loc public și ne certăm copilul pentru că face mofturi și ne ne face de rușine în fața celorlalți. În acest caz, pentru copil, motivul pentru care îl certați își pierde din importanța și îi este doar rușine.

În aceste situații este de preferat să discutați cu copilul, să explicați motivul mustrării și să-i spuneți că nu vor exista consecințe negative. Toată lumea învață din greșeli, chiar și copiii.

Cum putem preveni copiii să experimenteze rușinea toxică?

Este important ca părinții să lucreze la sentimentele și emoțiile lor. Trebuie să fim conștienți de ceea ce ne face rușine. După cum știm, copiii imită comportamentele părinților lor. Prin urmare, pentru a încerca să nu provocați rușinea toxică copiilor, este recomandabil să:

Evitați pedepsele și mustrările

Dacă vrem ca un copil să-și schimbe comportamentul, trebuie să-i canalizăm impulsul și să arătăm empatie. În acest fel copilul va înțelege diferența dintre comportamentul corect și cel neadecvat, fără a fi nevoie să recurgă la pedepse.

Educați oferindu-i întotdeauna copilului limite pozitive

Dacă îi dăm copilului limite pozitive, creierul lui va tinde să controleze impulsurile negative și să dezvolte conexiunile cerebrale de care are nevoie pentru a se controla. Cu cât arătăm mai multă înțelegere, cu atât este mai mare atât acceptarea limitei, cât și canalizarea impulsurilor. Dimpotrivă, dacă primește critici, nu se va putea controla.

Fii un exemplu de comportament pe care vrei să-l adopte copiii tăi

Știm cu toții că părinții sunt principalele modele ale copiilor lor. Copiii cred în mod natural că tot ceea ce fac părinții lor este corect. Dacă au de gând să facă ceva care nu se face acasă, au tendința să nu o facă. Așadar, rețineți că, dacă țipi, o vor face și ei. Fii un exemplu pozitiv pentru copiii tăi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel