Sarcina este o revoluție: Chiar și corpul tatălui se schimbă, nu doar al mamei

Data publicării:
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Sondajele și cercetările confirmă că și corpul tatălui se modifică în timpul sarcinii și după nașterea copilului: modificări hormonale dar și modificări cerebrale și comportamentale.



Primul factor de transformare se referă la testosteron, hormonul masculin prin excelență, care scade în timpul paternității.

Cercetătorul britanic Anna Machin, antropolog evoluționist la Universitatea din Oxford, susține acest lucru pornind de la un studiu publicat în 2011, studiu care a examinat 624 de bărbați singuri și fără copii din Filipine, cu vârste cuprinse între 21 și 26 de ani. Fiecare dintre ei a cunoscut scăderi ale testosteronului de-a lungul anilor, dar cei care au devenit tați (465) au experimentat o scădere mult mai semnificativă.

Savanții care s-au ocupat de subiect nu pot explica exact ce se întâmplă, dar toți confirmă că testosteronul scade și, în același timp, crește dorința de îngrijire și legătura cu familia, care dezvoltă hormoni precum oxitocina și dopamina, care sunt cei ai fericirii și împlinirii.

Dincolo de schimbarea hormonilor, potrivit cercetătorilor, a spune că corpul tatălui se schimbă înseamnă și a sublinia că creierul lor începe să funcționeze diferit. În acest sens, Anna Machin citează o cercetare făcută în 2014 de un neurolog din Denver, Pilyoung Kim. Profesorul Kim a examinat 16 noi tați cu RMN și a descoperit că în câteva săptămâni creierul lor s-a schimbat, cu domenii legate de atașament, îngrijire și empatie mai dezvoltate decât înainte.

O schimbare care a fost paralelă cu cea înregistrată pentru proaspete mămici. Putem pune că după nașterea copilului, creierul ambilor părinți se schimbă, poate pentru a-și îndeplini noile responsabilități. Prioritățile se schimbă pentru mamă, dar și corpul tatălui are de suferit și ambii încearcă să înțeleagă nevoile copilului lor și să răspundă corespunzător.

Siguranța pe de o parte, fericirea pe de altă parte

Schimbările sunt însă diferite: femeile dezvoltă un sentiment de îngrijire și protecție împotriva riscurilor, bărbații văd că atitudinea lor se schimbă în ceea ce privește empatia și simt bucurie atunci când se joacă cu bebelușul și petrec timp cu el. În general, însă, atât corpul tatălui, cât și mintea lui suferă schimbări. Un semn că sarcina afectează ambii membri ai cuplului, dar și o confirmare că tații se pregătesc pentru rolul lor și sunt gata să fie mai implicați.

Într-adevăr, conform lui Anna Machin, rolul masculin s-a schimbat radical în ultimii ani. În urmă cu cincizeci de ani, tații erau cei care ieșeau dimineața, lucrau, plăteau facturile, certau copiii când era nevoie de disciplină. Acum, însă, participă la creșterea și educarea copiilor ei ori de câte ori poate și își trăiește pe deplin rolul. Atât de mult încât până și corpul tatălui trebuie să se schimbe pentru a putea face față mai bine provocării.

Ai observat vreo schimbare la partenerul tău în timpul sarcinii? Lasă-ne comentariul tău!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel