Șase trucuri psihologice care sunt foarte utile atunci când copiii au un comportament sfidător

Data publicării:
Șase trucuri psihologice care sunt foarte utile atunci când copiii au un comportament sfidător / FOTO: freepik.com @EyeEm
Șase trucuri psihologice care sunt foarte utile atunci când copiii au un comportament sfidător / FOTO: freepik.com @EyeEm

În multe ocazii, comportamentele copiilor devin dificile și par sfidătoare pentru părinți. Este normal ca cei mici să aibă episoade de opoziție în anumite etape ale dezvoltării lor.



Atitudinea sfidătoare este adesea însoțită de iritabilitate, certuri și neascultare față de părinți sau alte figuri de autoritate. 

Nu este ușor să rămâi calm în fața acestui tip de comportament. Cu toate acestea, cel mai benefic lucru în aceste situații este să înveți să dezvolți interacțiuni familiale pozitive pentru a gestiona comportamentele problematice.

În acest sens, renumitul psiholog Álvaro Bilbao, specialist în creierul copiilor, recomandă, într-una dintre ultimele sale postări pe Instagram, șase trucuri de psihologie foarte utile pentru a face față comportamentelor provocatoare ale copiilor. Mai jos, vă vom povesti despre ele.

Șase trucuri psihologice pentru a gestiona comportamentele provocatoare ale copiilor

Nu lua personal supărarea copilului. Dacă copilul tău se enervează din cauza unei decizii pe care ai luat-o, nu o transforma în problema ta. Întreabă-l simplu și calm: „Ești bine?”, sugerează neuropsihologul Álvaro Bilbao.

Arată-i că înțelegi cum se simte. „Empatia este cel mai puternic instrument pentru a calma un copil frustrat”, explică Bilbao. Spune-i că înțelegi prin ce trece.

Nu răspunde la atacuri. „Nu este un meci de tenis, nu trebuie să răspunzi la toate comentariile”, subliniază expertul. Păstrează-ți calmul și nu intra în conflicte inutile.

Păstrează-ți vocea calmă în orice moment. Conform autorului cărții „Creierul copiilor explicat părinților”, acest lucru îi va arăta copilului că deții controlul și îl va ajuta să se calmeze.

Nu insista că tu ești autoritatea. Bilbao amintește că oamenii cu autoritate nu trebuie să-i convingă pe alții de acest lucru. Autoritatea ta va fi percepută prin calm și fermitate, nu prin insistență.

Adoptă o postură verticală și ocupă spațiu. Acest gest îi va arăta copilului că ești încrezător în deciziile tale, notează Bilbao.

Pe scurt, cele șase sfaturi ale lui Álvaro Bilbao oferă instrumente practice pentru a gestiona comportamentele provocatoare ale copiilor, concentrându-se pe empatie, calm și siguranță. Aplicarea acestor trucuri nu doar că ajută la îmbunătățirea interacțiunii familiale, ci și creează un mediu mai pozitiv și constructiv pentru dezvoltarea emoțională a copiilor.

De asemenea, este esențial să înțelegem diferențele dintre comportamentul copiilor cu o stimă de sine sănătoasă și al celor care au o stimă de sine scăzută. Aceasta poate influența negativ comportamentul lor și poate fi una dintre cauzele frustrării și opoziției față de părinți.

Urmând aceste recomandări, părinții pot aborda provocările parentale mai eficient și cu mai mult calm. Nu uitați că dezvoltarea unor interacțiuni pozitive în familie este cheia pentru a gestiona comportamentele dificile ale copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel