Școala românească se află între intențiile ministeriale, foarte bune, privitoare la reformarea profundă a școlilor din România, în privința calității, performanței, și măsurile de austeritate. Educația este, din nou, pe primul front al sacrificilor.
Despre acest subiect, tăierea burselor, ridicarea normei didactice, a vorbit Prof.dr.univ. Dumitru Borțun, în cadrul emisiunii de la DC Edu.
“Este o contradicție reală care. Există dintotdeauna în lumea omului, între valorile de finalitate și cele de randament. Valorile de finalitate sunt cele pe care le am împărtășit toți, în care ne am format în aceeași cultură: demnitate, libertate, identitate, respect.
Toate lucrurile astea țin de concepția noastră despre lume, despre viață, despre noi înșine, despre relații cu semenii, e o concepție. Dar viața te obligă la un moment dat să faci anumite lucruri care țin de eficiență și atunci oamenii trec dintr-un registru în altul destul de ușor.
Trec din registrul valorilor de finalitate în registrul valorilor de randament.
În acest caz, pe de o parte avem valorile de finalitate, idealul nostru educațional, pe de altă parte suntem constrânși de o situație care guvernele anterioare ne-au adus, suntem cu spatele la zid. Adică: România este pe pragul de a-și pierde credibilitatea pe piesele financiare, în Consiliul Europei și în comisia Uniunii Europene.
Ieri a avut loc la Bruxelles ecofin, ședință miniștrilor de finanțe din toate țările membre UE, ori dacă premierul României sau ministrul finanțelor care s-a dus acolo, nu venea cu un program prin care să-i convingă pe ceilalți ca România va putea depăși acest handicap îngrozitor, care este deficitul bugetar, România pierdea multe șanse. Pierdea oportunitatea de a renegocia PNRR-ul, pierdea din fondurile structurale ale UE, iar a doua zi agențiile de rating ne-ar fi retrogradat în categoria junk.
Treaba asta ar fi fost un dezastru, inclusiv pentru educație. Și atunci guvernatii au făcut repede acest pachet de măsuri ca să se poată prezenta la Bruxelles, urmând să pregătească pachetul doi și trei”, a explicat Prof.dr.univ. Dumitru Borțun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.