Școala va începe cu un protest masiv, cu 30.000 de cadre didactice! Profesorii anunță că ies în stradă pe 8 septembrie

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Școala va începe cu un protest masiv, cu 30.000 de cadre didactice! Profesorii anunță că ies în stradă pe 8 septembrie / FOTO: captură video YouTube @Observator
Școala va începe cu un protest masiv, cu 30.000 de cadre didactice! Profesorii anunță că ies în stradă pe 8 septembrie / FOTO: captură video YouTube @Observator

Sindicatele din Educație pregătesc un nou marș spre Cotroceni, exact ca în 2023.



Începutul anului școlar 2025-2026 ar putea fi marcat nu de festivități, ci de un nou val de nemulțumiri în sistemul de învățământ. Sindicatele din Educație au anunțat organizarea unui protest de amploare pe 8 septembrie, chiar în prima zi de școală.

Peste 30.000 de profesori sunt așteptați să iasă în stradă în București, potrivit liderului FSLI, Simion Hăncescu, într-o declarație acordată pentru Edupedu.ro.

Mișcarea sindicală vine în contextul unor schimbări majore anunțate de Guvern, printre care creșterea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, o măsură care afectează direct organizarea catedrelor și presupune o nouă rundă de completări de normă.

În plus, toate etapele de mobilitate, transferuri, detașări, completări, s-au desfășurat deja conform legislației în vigoare la acel moment.

CITEȘTE ȘI Ministrul Daniel David cheamă elevii, studenții și profesorii la elaborarea metodologiilor: „Nu se distruge educația. Se distrug mecanismele proaste din educație”

„Pe 8 septembrie, școala începe în stradă”

Protestul de la începutul lunii septembrie nu este singura acțiune a cadrelor didactice. Luni, peste 2.000 de profesori au demonstrat în fața Parlamentului, iar documentele necesare pentru organizarea manifestației din septembrie au fost deja transmise autorităților și conducerilor unităților de învățământ.

„Este foarte posibil să ieșim în stradă, chiar dacă este vacanță. Noi am anunțat recent că prima zi de școală, 8 septembrie, va fi în stradă. Deschiderea unor școli se va face doar cu elevi, părinți, profesori, în București și în toate orașele din țară”, a declarat liderul sindical Simion Hăncescu.

Guvernul, acuzat de cinism

Hăncescu acuză Executivul condus de Ilie Bolojan că ignoră gravitatea situației din educație și avertizează că, dacă autoritățile nu reacționează, protestele se vor intensifica.

„Cu siguranță că dacă Guvernul Bolojan nu realizează gravitatea situației de educație, o să fie proteste masive care se impun, pentru că altă soluție nu avem.

Este absolut cinic cum au venit aceste măsuri acum, când mai sunt mai puțin de două luni până începe anul școlar”, a mai spus liderul FSLI.

Traseul protestului și revendicările

Conform notificării transmise către Primăria Capitalei, Jandarmerie și Poliție, protestul va începe la ora 10:00 în fața Guvernului, Ministerului Finanțelor și Palatului Cotroceni.

Între orele 11:00 și 12:00 este programat un marș către sediul Guvernului, iar între 12:00 și 14:00 va avea loc pichetarea Palatului Cotroceni.

Finalul acțiunii este estimat pentru ora 15:00.

Participanții vor protesta împotriva măsurilor fiscale propuse de Guvern, considerate periculoase pentru stabilitatea sistemului de educație. Printre solicitările lor se numără și găsirea unor soluții urgente la problemele cu care se confruntă personalul din învățământ.

Modificările care au stârnit revolta

Printre măsurile cu impact direct asupra cadrelor didactice, cuprinse în noul proiect fiscal, se numără:

Majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână pentru profesorii de gimnaziu și liceu (din anul școlar 2025-2026);

Plata cu ora va fi calculată în funcție de numărul mediu lunar de ore lucrătoare, începând cu 1 septembrie 2025;

Creșterea numărului de elevi per clasă, la toate nivelurile, de la grădiniță până la liceu;

Reducerea degrevărilor pentru directori la maximum 50%;

Reducerea cu 30% a burselor pentru studenții de la masteratul didactic, acestea urmând să fie acordate doar în timpul cursurilor și examenelor;

Amânarea primei pentru pensionarea la vârsta legală, până în anul școlar 2026-2027;

Desființarea burselor de excelență și de reziliență;

Continuarea blocajului în angajări și suspendarea concursului de Titularizare pentru 2026;

Diminuarea numărului de angajați care vor mai beneficia de vouchere de vacanță și indemnizații de hrană, prin raportarea la salarii mai mici;

Alocarea unei burse lunare de 700 de lei pentru mamele minore, condiționată de frecventarea școlii.

VEZI ȘI:

Ministrul Daniel David, mesaj către cadrele didactice: „Dacă nu interveneam acum, cred, sincer, văzând unele reacţii din sistem, că şcoala nu mai putea fi salvată de ea însăşi”

„Omor calificat sub masca reformei Educației”: Prof. Cătălin Zaman, director de școală, mesaj către ministrul Educației: „Nu pot să tac! De ce mințiți? De ce nu spuneți oamenilor adevărul?”

Simion Hăncescu (FSLI) avertizează că zeci de mii de copii vor rămâne fără profesori în toamnă: „Acea învățătoare, care ia 5.000 lei pentru norma de bază, cum credeți că va accepta să ia 2.500?”

Ministrul Daniel David, noi precizări despre norma didactică: „Dacă vrei să-i ții pe copii 6 - 7 ore în școală, atunci hai să ne și ocupăm de ei”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel