Se comportă (chiar) copiii mai bine la bunici? Părerea unui psiholog specialist: „Deși nu exprimă în cuvinte, cei mici sunt foarte conștienți de asta!”

Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Se comportă (chiar) copiii mai bine la bunici? Părerea unui psiholog specialist: „Deși nu exprimă în cuvinte, cei mici sunt foarte conștienți de asta!” / FOTO: freepik.com @Real Photo
Se comportă (chiar) copiii mai bine la bunici? Părerea unui psiholog specialist: „Deși nu exprimă în cuvinte, cei mici sunt foarte conștienți de asta!” / FOTO: freepik.com @Real Photo

Mulți părinți observă adesea că micuții lor par mai cuminți și mai înțelepți când sunt la bunici. Par mai calmi, mai ascultători și mai puțin conflictuali. Dar este cu adevărat așa? Psihologul clinician Isabelle Rakotovao explică de ce se întâmplă acest lucru și cum să gestionăm întoarcerea copilului acasă, astfel încât să fie cât mai lină.



Conform psihologului, această diferență de comportament nu înseamnă neapărat că cei mici sunt „mai bine crescuți” la bunici, ci reflectă un tip diferit de legătură emoțională.

„A fi înțelept este un concept cultural și psihologic, legat de așteptările pe care le avem privind comportamentul copilului. Aceste așteptări diferă între părinți și bunici”, explică Isabelle Rakotovao, specialistă în psihologia cognitivă a dezvoltării copilului, conform parents.fr.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, ea se bazează pe teoria atașamentului a lui Bowlby, care identifică trei tipuri principale: atașament sigur, nesigur și dezorganizat.

SURSA FOTO: freepik.com @Lesco

În general, în mediul părinților, care este un mediu de atașament sigur, copilul știe că poate avea încredere, dar în același timp își testează limitele: „Va încerca deseori să depășească granițele, de exemplu cerând încă o jumătate de oră în plus pentru o activitate”.

În schimb, mediul creat de bunici, pe care copilul îi vede mai rar, este perceput ca fiind mai flexibil și permisiv, dar paradoxal, mai puțin predispus la crize de furie: „Copilul știe că este în siguranță, dar în același timp simte că nu poate împinge limitele la fel de mult ca în preajma părinților”.

Bunicii au propriile obiceiuri și le cultivă împreună cu nepoții, iar copilul își adaptează firesc comportamentul la acest cadru diferit.

„Deși nu îl exprimă în cuvinte, copiii sunt foarte conștienți că regulile și dinamica sunt altele”, mai susține psihologul.

CITEȘTE ȘI „Bunica” și „bunicul” NU mai sunt la modă! Acestea sunt cele mai populare apelative pe care copiii le dau bunicilor

Cum să eviți o întoarcere dificilă acasă?

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Schimbarea mediului poate fi o provocare pentru copii și părinți, mai ales după vacanțe petrecute la bunici. Dacă această tranziție nu este pregătită din timp, revenirea acasă și la rutina obișnuită poate fi dificilă.

„Da, este posibil să apară o «defecțiune» sau o «eroare» atunci când copilul revine la părinți, mai ales dacă înainte nu a existat o comunicare clară cu bunicii”, explică psihologul Isabelle Rakotovao.

Pentru a reduce acest decalaj, specialista recomandă o comunicare deschisă atât între adulți, cât și cu copilul: „Este important să-i explici copilului că situația de la bunici este una specială, de vacanță, în care anumite lucruri sunt permise mai mult decât acasă, dar totuși există un cadru”.

Nu este nevoie ca regulile să fie identice în ambele case, dar este important să existe o logică: „Poți avea voie să faci puțin mai mult dintr-un lucru, dar nu să faci mai mult din toate”.

Astfel, întoarcerea acasă va fi mai ușoară dacă micuțul înțelege că mediul s-a schimbat. „Totul ține de comunicare”, subliniază specialista. Ea adaugă: „Când fiecare înțelege clar rolul pe care îl are, lucrurile merg mult mai bine”.

Mesajul ei este clar: nu este nevoie să înăbușim legătura dintre bunici și nepoți, ci să pregătim tranziția cu bun simț și blândețe, evitând extremele.

„Nu putem spune că cei mici se comportă mai bine la bunici. Se comportă doar diferit”, concluzionează psihologul.

VEZI ȘI:

Comportamentele pe care bunicii le consideră normale, dar pe care nepoții lor din ziua de astăzi nu le mai acceptă

Bunicii din această țară sunt pe primul loc în Europa la îngrijirea copiilor. Sunt mai prezenți în viețile copiilor decât oricare alt adult

Aceste greșeli pot afecta profund relația dintre bunici și nepoți

Un psiholog îi imploră pe părinți și bunici să evite acest tip de jucării pentru copii: „Pot afecta creativitatea și autoreglarea”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.







pixel