Se schimbă drepturile și obligațiile studenților! Tinerii NU trebuie să depășească 8 ore de activități didactice zilnic

Data publicării:
Se schimbă drepturile și obligațiile studenților! Tinerii NU trebuie să depășească 8 ore de activități didactice zilnic / FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
Se schimbă drepturile și obligațiile studenților! Tinerii NU trebuie să depășească 8 ore de activități didactice zilnic / FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Ministerul Educaţiei anunţă actualizarea Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului.



Mai multă accesibilitate pentru studenţii cu dizabilităţi, etică strictă în universităţi, facilităţi îmbunătăţite pentru viaţa studenţească şi mecanisme noi de reprezentare a studenţilor.

„Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calităţii. Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenţii cu dizabilităţi. În acest sens, universităţile elaborează un Plan de intervenţie specializată.

Studenţii nu pot fi constrânşi să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activităţi didactice prevăzute în planul de învăţământ al programului de studii la care sunt înmatriculaţi”, sunt unele dintre principalele noutăţi ale Codului, potrivit Agerpres.

Universitățile nu pot cere studenților taxe suplimentare atunci când trec de la un loc cu taxă la un loc finanțat de la bugetul de stat

Noul Cod al drepturilor şi obligaţiilor studentului stipulează că universităţile nu pot impune taxe suplimentare pentru reclasificarea studenţilor de la locurile cu taxă la cele finanţate de stat.

De asemenea, un student nu poate ocupa funcţia de reprezentant în structurile decizionale ale aceleiaşi universităţi pentru mai mult de cinci ani, indiferent de întreruperile sau durata mandatelor.

„Studenţii participă anual la evaluarea activităţii studenţilor reprezentanţi. Regulamentele de alegeri ale studenţilor reprezentanţi stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.

Studenţii reprezentanţi au obligaţia de a elabora, cel puţin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate iniţiativele şi demersurile desfăşurate”, sunt alte noutăţi ale Codului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





DC Media Group Audience
pixel