Șocul anafilactic la copii: Ce este și cum să-i faceți față

Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk: Pexels

Șocul anafilactic sau anafilaxia este un eveniment care poate fi declanșat la persoanele alergice atunci când intră în contact cu o substanță străină pentru care au dezvoltat anticorpi și care le poate amenința grav viața. 



Șocul anafilactic este succesiunea de evenimente care pot fi declanșate la un copil alergic atunci când acesta intră în contact cu un alergen. Reacția poate apărea chiar și la doze minime de alergen și declanșează o reacție inflamatorie fulminantă.

Celulele imunitare ale organismului eliberează histamina, care duce la vasodilatație care determină scăderea tensiunii arteriale. Acesta este ceea ce determină șocul. În același timp, umflarea rapidă a țesuturilor provoacă obstrucția căilor respiratorii.

Manifestările șocului anafilactic la copii pot varia de la un copil la altul, dar pot include următoarele simptome:

- Umflarea feței, limbii și buzelor.

- Creșterea ritmului cardiac.

-Scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la paloare sau palme reci și transpirație excesivă.

-Dificultăți de respirație, respirație șuierătoare sau rapidă.

- Senzație de sufocare sau senzație de gât înțepenit.

-Senzație de anxietate sau frică intensă.

-Scăderea nivelului de conștiență sau pierderea conștienței.

- Slăbiciune generală sau pierdere a echilibrului.

Prevenirea

Imunoterapia desensibilizantă este un fel de „vaccinare”, o terapie salvatoare pentru toți copiii și tinerii cu risc crescut de șoc anafilactic sau de reacții alergice de intensitate medie-mare.

Constă în inocularea subcutanată a dozelor crescânde de venin al insectei la care este alergic, începând de la doze extrem de mici. În acest fel organismul se „obișnuiește” progresiv cu otrava până când atinge un prag de toleranță care evită reacții grave în cazul unei mușcături accidentale.

Imunoterapia de desensibilizare trebuie efectuată exclusiv într-un centru de alergie specializat, sub observație medicală atentă și sub decizia medicului alergolog.  

Cauzele șocului anafilactic

Printre cele mai frecvente cauze ale șocului anafilactic găsim: înțepături de insecte, ingestia de alimente sau ingestia de medicamente.

În cazul unui șoc anafilactic, este important să acționați rapid

Medicamentul salvator in caz de soc anafilactic este adrenalina. Este un medicament prescris de medic și trebuie să îl porți mereu cu tine când ieși din casă cu copilul tău alergic cu risc de anafilaxie.

La primele simptome este necesar să se facă injecția fără a aștepta să apară simptomele mai grave. Odată trecută urgența, este util să folosiți antihistaminice și cortizon pentru a contracara inflamația (la sfatul medicului).

Apelați imediat serviciul de urgență. 

Așezați copilul în poziție culcată cu picioarele ridicate (dacă este posibil) pentru a ajuta la creșterea fluxului de sânge către creier și organe vitale.

Dacă copilul își pierde conștiența și nu respiră, începeți resuscitarea cardio-pulmonară (RCP) până când ajunge ajutorul medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel