Stilul parental numărul 1 pe care l-au folosit 70 de părinți ai unor adulți de succes: „Acesta are trei piloni de bază!”

Data publicării:
Stilul parental numărul 1 pe care l-au folosit 70 de părinți ai unor adulți de succes: „Acesta are trei piloni de bază!” / FOTO: freepik.com @syda_productions
Stilul parental numărul 1 pe care l-au folosit 70 de părinți ai unor adulți de succes: „Acesta are trei piloni de bază!” / FOTO: freepik.com @syda_productions

Există părinți care preferă să fie rigizi, în timp ce alții adoptă o abordare mai permisivă. Mulți se întreabă cum pot găsi un echilibru între cele două.



Autoarea Margot Machol, pentru cartea „Creșterea unui Antreprenor”, a stat de vorbă cu 70 de părinți care au crescut adulți de succes despre cum i-au ajutat pe copiii lor să-și atingă visurile.

Ei proveneau dintr-o varietate de medii - diferite rase, religii, venituri, structuri familiale și niveluri de educație. Cu toate acestea, o temă comună a ieșit la iveală în timpul interviurilor: „parentingul respectuos”.

Parentingul respectuos, uneori denumit și „parenting înțelept”, implică stabilirea unor reguli și standarde stricte (de exemplu, să cheltuiești doar banii pe care îi câștigi), dar totodată respectă alegerile copiilor (de exemplu, lăsându-i să-și aleagă propriile activități după școală), notează cnbc.com.

Citește și Aceste 3 tactici parentale „extreme” funcționează, susține expertul care a intervievat 70 de părinți de adulți de mare succes

Dar ce înseamnă cu adevărat parentingul respectuos?

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Mulți sunt surprinși și încurcați când aud despre beneficiile acestuia. De ce ar lăsa un părinte un copil mic să facă alegeri de unul singur? Pare mult mai simplu să intervii înainte ca micuțul să facă ceva care pare o idee proastă, cum ar fi să poarte un costum de Halloween la școală în ianuarie sau să demonteze un radio.

Dar părinții respectuoși apreciază individualitatea și nu încearcă să dicteze ce le place sau cum se exprimă copiii lor.

În timp ce stilurile populare de parenting, cum ar fi „permisiv”, exagerează nevoile copiilor pentru a evita conflictele, și „autoritar”, în care comunicarea este unidirecțională, cu puțină luare în considerare a nevoilor emoționale ale copilului, parentingul respectuos înseamnă să-i vezi pe copii ca ființe independente și raționale.

În cartea sa „Grit”, renumitul psiholog Angela Duckworth este de acord că aceasta este cea mai bună modalitate de a crește copiii.

„Ei sunt judecători preciși pentru nevoile psihologice ale copiilor. Ei înțeleg că aceștia au nevoie de dragoste, limite și spațiu pentru a-și atinge potențialul maxim”, scrie ea. „Autoritatea lor se bazează pe cunoaștere și înțelepciune, nu pe putere”.

Vezi și Părinții care cresc copii de succes NU folosesc niciodată aceste 5 afirmații toxice, susține un psiholog

Cei trei piloni ai unui parenting respectuos

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

1. Structura

Permiteți copiilor să ia decizii proprii, cu condiția ca ei să îndeplinească așteptările stabilite.

Ghidați-i în direcția îmbunătățirii lucrurilor.

Așteptați-vă ca ei să facă lucruri, chiar și atunci când este dificil.

Un exemplu concret este povestea lui Thomas Vu, care a crescut cu reguli stricte și o structură bine definită, dar care a beneficiat și de libertatea de a-și urma pasiunile.

El își amintește: „Era clar că trebuie să obțin note mari, dar, pe de altă parte, atâta timp cât am făcut acest lucru, mama m-a lăsat să mă bucur de toate jocurile video pe care mi le-am dorit. În viziunea mea, a fost un compromis echitabil”.

Chiar și atunci când era la un pas de absolvirea facultății cu o diplomă în bioinginerie, Thomas a primit oportunitatea unui stagiu la Electronic Arts, un gigant în producția de jocuri video. Deși părinții săi nu au fost entuziasmați de schimbare, l-au susținut în decizia de a urma cariera în industria jocurilor video. Astfel, el a ajuns să fie producătorul principal la Riot Games pentru League of Legends, un joc care atrage astăzi milioane de jucători.

2. Sprijin

Promovează dreptul copiilor de a avea propriile lor opinii.

Respectă intimitatea lor.

Evită corecțiile constante în acțiunile sau vorbirea lor.

D.A. Wallach este cunoscut drept un investitor de succes în domeniul tehnologiei. Printre primele sale investiții se numără Spotify, unde a fost implicat ca artist în rezidență.

La vârsta de opt ani, Wallach și-a dezvoltat interesul pentru investiții, așa că mama sa i-a oferit niște bani și i-a deschis un cont. El și-a petrecut multe ore cercetând diverse companii. Deși mama sa își exprima opinia, el era responsabil să ia deciziile legate de investiții.

Chiar dacă a înregistrat pierderi considerabile în primii șase ani, mama sa i-a explicat că acest lucru face parte din procesul de învățare.

Nu toți părinții își permit să ofere copiilor bani pentru a-i educa în domeniul investițiilor. Cu toate acestea, mama lui Wallach și-a cultivat talentele în alte moduri, fără să implice costuri financiare: ea discuta și analiza împreună cu el, îi oferea spațiu pentru dezbateri, îl trata ca pe un adult și îl încuraja să învețe din eșecuri.

3. Oferă căldură

Asigură-le copiilor că pot veni la tine pentru ajutor.

Investește timp de calitate alături de ei.

Implică-te împreună în activități care promovează compasiunea.

Breegan Jane este cunoscută ca designer de interior și gazdă a emisiunii „Extreme Makeover” de la HGTV. De asemenea, este implicată în activități filantropice și face parte din consiliul de administrație al organizației Single Moms Planet.

Încă de la o vârstă fragedă, părinții ei au cultivat în ea simțul compasiunii și au învățat-o cum să facă față dificultăților cu reziliență și creativitate.

„Încă de la vârsta de 11 ani, am fost implicată în activități de voluntariat pentru a ajuta pe cei în nevoie. Am distribuit haine oamenilor dintr-un oraș din Mexic unde apa potabilă era un lux”, a povestit ea. „Experiența aceea m-a șocat profund”.

Fiind acum și mamă, Breegan înțelege importanța învățării copiilor să ofere sprijin celor din jur. Ea și cei doi fii ai săi petrec timp împreună în programe de asistență alimentară și voluntariat.

„Acum, înțeleg că mulți părinți nu expun copiii lor la realitățile triste ale lumii, dar ai mei au făcut-o într-un mod care insufla speranță în mijlocul durerii”, a adăugat ea. „Ei s-au concentrat întotdeauna pe toate lucrurile bune pe care le putem face și pe toate modurile în care putem aduce bucurie altora.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel