Studiu: Fetele moștenesc genetica și temperamentul de la bunicile materne

Data publicării:
Studiu: Fetele moștenesc genetica și temperamentul de la bunicile materne / FOTO: freepik.com @anatoliy_cherkas
Studiu: Fetele moștenesc genetica și temperamentul de la bunicile materne / FOTO: freepik.com @anatoliy_cherkas

Eseistul chilian, Alejandro Jodorowsky, în cartea sa „Metagenealogy: Self-Discovery Through Psychomagic and the Family Tree”, a analizat un studiu interesant realizat de Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din Carolina de Nord, care arată că fetele moștenesc nu doar genele, ci și temperamentul de la bunicile materne.



Jodorowsky susține că genele pe care fetele le primesc în pântecele mamei provin direct de la bunici, potrivit unui studiu care scoate în evidență se transmit nu doar informații genetice, ci și o încărcătură mitocondrială semnificativă.

Desigur, nu întotdeauna avem aceeași înfățișare fizică cu bunica, dar, conform eseistului, similaritatea se face simțită la nivel psihologic. Astfel, pe termen lung, se pare că nepoatele pot dezvolta anumite comportamente și temperamente în linie cu acele trăsături specifice ale bunicilor. 

Bunica maternă, în centru

SURSA FOTO: freepik.com @sherry

Conform teoriei lui Alejandro Jodorowsky, atunci când o femeie concepe o fată, aceasta împachetează în ADN-ul său un set de ovocite care vor fi eliberate ulterior în ovule în etapa adultă a vieții. Acest proces de transmitere a valorilor genetice pare să aibă loc exclusiv prin intermediul liniei feminine, având mereu bunica maternă în centru. Astfel, bunica maternă devine purtătoarea moștenirii biologice, iar emoțiile pe care le-a trăit în timpul sarcinii cu fiica ei pot fi transferate nu doar fiicei, ci și potențial viitoarelor nepoate, conform viziunii lui Jodorowsky. Este ca și cum acea influență emoțională persistă, chiar și după trecerea unei generații.

Studiile adiționale realizate de Universitatea din Cambridge, care au investigat legătura dintre bunica maternă și nepoți, arată că această conexiune are loc prin intermediul cromozomului X. Bunicile materne transmit 25% din cromozomii lor X tuturor nepoților, oferindu-le astfel posibilitatea de a moșteni anumite gene. În schimb, bunicile paterne transmit cromozomii X doar nepoților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Sanatate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel