STUDIU: Mai mult de 10% dintre femei continuă să fumeze în timpul sarcinii

Data publicării:
STUDIU Mai mult de 10% dintre femei continuă să fumeze în timpul sarcinii / FOTO: freepik.com@avatar terletskyigor
STUDIU Mai mult de 10% dintre femei continuă să fumeze în timpul sarcinii / FOTO: freepik.com@avatar terletskyigor

În ciuda riscului pentru copil și viitoarea mamă, 13% dintre femei continuă să fumeze pe parcursul sarcinii, potrivit unui nou studiu realizat de Santé Publique France.



Pierdere de sarcină, malformații, naștere prematură. Fumatul este absolut nesănătos în timpul sarcinii, deoarece poate avea consecințe dramatice atât pentru copilul nenăscut, cât și pentru mamă.

Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu publicat luni, 9 septembrie, de Santé publique France, bazat pe barometrul său 2021, mai mult de o femeie din 10 continuă să fumeze în timpul sarcinii.

Citește „Un copil a cărui mamă a fumat în timpul sarcinii va îmbătrâni mai repede, conform unui amplu studiu”

51% dintre femei spun că au redus cantitatea de fum fără să se oprească

Sursa foto: freepik.com@EyeEm

Mai exact, cifrele arată că 13% dintre mamele copiilor cu vârste mai mici sau egale cu 5 ani intervievate în 2021 au continuat să fumeze în timpul sarcinii.

Aproape un sfert dintre mamele copiilor cu vârste mai mici sau egale cu 5 ani din 2021 fumau atunci când au aflat că sunt însărcinate.

Dintre acestea, 45 % au declarat că au încetat să fumeze imediat ce au aflat că sunt însărcinate sau în timpul sarcinii, 51 % au redus cantitatea fumată fără a înceta, iar 4 % nu au încetat și nici nu au redus consumul.

Vezi și „Consum „alarmant” de alcool şi ţigări electronice, în rândul copiilor de 11-15 ani”

Comparativ cu ultimul studiu de acest tip, realizat în 2017, aceste proporții nu s-au schimbat semnificativ.

Studiu efectuat prin telefon în rândul a 1 302 mame din Franța metropolitană cu copii în vârstă de 5 ani sau mai mici în 2021, care nu erau însărcinate la momentul anchetei, și 157 de femei care erau însărcinate la momentul interviului.

Nu fumați niciodată în fața copiilor: iată de ce

Sursa foto: freepik.com@freepik

Majoritatea fumătorilor sunt conștienți de prejudiciile pe care le provoacă sănătății lor și știu că și alții pot fi afectați de fumatul pasiv,  ca în cazul copiilor. Din acest motiv, în acest articol vom evalua consecințele fumatului în fața copiilor.

Fumatul este periculos, mai ales pentru copii. Cel mai bun mod de a-ți proteja pe cei dragi este să te lași de fumat. Chiar dacă nu ai voința să o faci, ar trebui măcar să te asiguri că ai o casă și o mașină fără fum.

Trebuie avut în vedere faptul că, atunci când copiii văd adulții fumând, ei nu evaluează gravitatea riscurilor asociate acestei activități.

Din acest motiv, responsabilitatea de a fuma în fața lor și de a lua măsurile de precauție adecvate revine întotdeauna asupra ta.

De asemenea, cercetările confirmă că  expunerea la fumatul pasiv provoacă multiple boli la copii,  inclusiv astmul și pneumonia.

Acest fapt duce, drept consecință, la mii de internări care ar fi putut fi evitate. În plus, acest lucru arată că, spre deosebire de ceea ce cred mulți părinți, fumatul în fața copiilor are un impact real asupra sănătății acestora.

Consecințele fumatului în fața copiilor

Impactul fumatului asupra sănătății  poate afecta diferit membrii familiei, în funcție de vârsta și starea lor. În cazul copiilor, este ceva mai particular.

De fapt, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că milioane de copii respiră zilnic aer contaminat de fumul de țigară. În plus, acest organism consideră că fumatul pasiv provoacă boli cardiovasculare și respiratorii grave.

Cum să protejăm copiii de fumul de țigări?

Sursa foto: freepik.com@terletskyigor

Singura modalitate de a proteja copiii de efectele negative ale tutunului este de a menține mediul fără fumat.

Fără îndoială, cel mai bun mod de a face acest lucru este să renunți complet la fumat, ceea ce are un beneficiu semnificativ și pentru tine.

Următoarele sunt câteva sfaturi de care poți ține cont pentru a proteja copiii de fumatul de țigări.

-Nu fumați în spații închise.

-Roagă pe oricine vine să te viziteze să nu fumeze în casă.

-Nu fumați în mașină  și nu lăsați pe altcineva să facă acest lucru.

-Țineți copiii departe de locurile publice  unde este concentrat fumul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





pixel