Un copil a cărui mamă a fumat în timpul sarcinii va îmbătrâni mai repede, conform unui amplu studiu

Data publicării:
Un copil a cărui mamă a fumat în timpul sarcinii va îmbătrâni mai repede, conform unui amplu studiu / FOTO: freepik.com @alexkich
Un copil a cărui mamă a fumat în timpul sarcinii va îmbătrâni mai repede, conform unui amplu studiu / FOTO: freepik.com @alexkich

Un studiu recent din China, publicat în revista Science Advances, sugerează că expunerea prenatală la tutun poate accelera îmbătrânirea biologică a organelor. 



Riscurile asociate cu fumatul în timpul sarcinii, cum ar fi avortul spontan, malformațiile congenitale, nașterea prematură, greutatea scăzută la naștere și posibilitatea de a dezvolta diabet sau probleme respiratorii, sunt bine cunoscute de câteva decenii.

Însă, acest nou studiu adaugă un alt pericol: persoanele expuse la tutun în uter sau în copilărie sunt mai predispuse la dezvoltarea prematură a afecțiunilor asociate normativ cu vârsta înaintată.

Corpul unei persoane expuse la tutun îmbătrânește mai repede

În cadrul studiului realizat de Universitatea de Știință și Tehnologie Huazhong din Wuhan, cercetătorii au examinat datele biologice a peste 270.000 de persoane, dintre care 80.000 au fost expuse la tutun în timpul vieții intrauterine.

Analizând aceste date, ei au putut estima și compara vârsta biologică a indivizilor, verificând dacă au fost sau nu expuși la tutun prenatal.

Rezultatele studiului indică clar că expunerea la tutun în fazele timpurii ale vieții accelerează procesul de îmbătrânire.

De exemplu, comparând doi indivizi de 40 de ani, cel expus la fumul de țigară în copilărie prezintă un ritm accelerat de îmbătrânire.

„Era cunoscut faptul că fumatul este asociat cu semne de îmbătrânire cardiovasculară, cum ar fi formarea plăcilor de aterom în artere sau hipertensiunea arterială”, explică Tripti Rastogi, doctorand la Centrul Multitematic de Investigatii Clinice al CHRU Nancy. „Însă acest studiu aduce nou în atenție semnele de îmbătrânire observate la persoanele expuse la tutun înainte de naștere, evidențiind astfel un risc crescut de probleme cardiovasculare premature pentru aceste victime ale expunerii la fumul de țigară”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel