Tineri, părinți și bunici, în Piața Victoriei pentru un protest pașnic: „Dacă erau copiii voștri?”

Data publicării:
Tineri, părinți și bunici, în Piața Victoriei pentru un protest pașnic: „Dacă erau copiii voștri?” / FOTO: captură video Observator
Tineri, părinți și bunici, în Piața Victoriei pentru un protest pașnic: „Dacă erau copiii voștri?” / FOTO: captură video Observator

Sâmbătă seara, în inima Capitalei, un val de indignare și solidaritate a strâns câteva sute de persoane în Piața Victoriei. Motivul? Modul în care se desfășoară procesul legat de tragicul accident de la 2 Mai, când doi tineri studenți și-au pierdut viața în urma impactului cu mașina condusă de Vlad Pascu, care era sub influența drogurilor.

Protestul, inițiat de Asociația „Tânărul de azi, schimbarea de mâine”, a debutat la ora 19:00 și a adunat în rândurile sale și membri ai familiei lui Sebastian Olariu, unul dintre tinerii răpuși în acel tragic eveniment.

Îmbrăcați în haine albe, ca un simbol al doliului și al respectului pentru viețile tinerilor pierduți, participanții au transmis un mesaj puternic de unitate și revendicare.

„Cel mai iubit dintre pământeni este acum înger. Îţi vom face dreptate”, „Justiţie egală pentru toată lumea”, „Dacă erau copiii voştri?”, „Corupţia ucide”, „Decizia de azi, consecinţa de mâine”, „Vlad Pascu trebuie să primească închisoare pe viaţă”, „Dorim să nu ne fie frică în propria ţară”, „Greşeala se plăteşte”, „Luptă pentru viitor” - sunt câteva dintre mesajele de pe pancartele afişate de participanţii la protest, potrivit Agerpres.

„Avocaţii lui Vlad Pascu dau vina pe victime”

În fața mulțimii adunate, colegi și chiar una dintre profesoarele lui Sebastian Olariu au luat cuvântul la microfon. Cu inima îndurerată, profesoara a îndemnat participanții să-și aprindă luminile telefoanelor într-un gest de aducere aminte și omagiu pentru tânărul pierdut prea devreme.

„Statul român ne-a mai demonstrat încă o dată cât de multe minusuri există şi de ce noi trebuie să ne spunem cuvântul! Pe 4 aprilie, s-a declarat 'prima victorie' pentru Vlad Pascu, ceea ce ne demonstrează ce primează în stat şi cât de interpretabile sunt legile. Pentru faptele comise (condus sub influenţa substanţelor, lipsa actelor, ucidere, vătămare corporală, fuga de la locul faptei), avocaţii lui Vlad Pascu dau vina pe victime, spunând că acestea au circulat neregulamentar.

Justiţia nu este de partea noastră, ci pledează pentru apărarea vinovatului. Justiţia nu a luat fiecare aspect important în considerare, ci a ales să pună întrebări ce nu îşi au locul într-o sală de judecată. În urma accidentului soldat cu victime, judecătoarea se întreabă dacă una dintre victime este în sală. Noi, dar şi cei pentru a căror dreptate luptăm nu merităm asta”, se afirmă într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Asociaţiei „Tânărul de azi, schimbarea de mâine”, în anunţul de chemare la protest.

Avocatul lui Vlad Pascu: „Este vorba despre o culpă comună”

Într-o hotărâre emisă pe 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea familiilor victimelor pentru schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor calificat în cazul lui Vlad Pascu, șoferul drogat care anul trecut a provocat un accident tragic în localitatea 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri și rănirea altor trei persoane. Potrivit avocatului Adrian Cuculis, solicitarea de modificare a încadrării juridice a faptei a fost respinsă după aproximativ o oră de dezbateri intense.

Într-un alt episod din acest caz, cu o zi înainte, magistrații Curții de Apel Constanța au respins cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia de strămutare a procesului în care este judecat Pascu.

Tatăl lui Sebastian, unul dintre tinerii decedați în tragicul accident rutier, și-a exprimat speranța la intrarea în sala de judecată la termenul din 4 aprilie, că judecătorul va schimba încadrarea juridică a faptei, iar Pascu „va fi pedepsit conform legii” pentru acțiunile sale.

Pe de altă parte, avocatul lui Vlad Pascu, Adrian Bendeac, a afirmat în aceeași zi, la ieșirea din Judecătoria Mangalia, că victimele accidentului de la 2 Mai se deplasau în mod neconform regulilor de circulație, sugerând o culpă comună în acest caz. „Raportul de expertiză auto confirmă concluziile tuturor experților, arătând că participanții la trafic au contribuit la crearea unei situații de pericol pasiv, deoarece se deplasau în mod neadecvat. Este vorba despre o culpă comună”, a explicat Bendeac.

Pe 11 octombrie 2023, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au anunţat că Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.

„În sarcina inculpatului s-a reţinut că, în dimineaţa zilei de 19 august 2023, a condus pe drumurile publice un autovehicul, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar, la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 ani) şi D.R.M. (20 ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.I. (20 ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului”, au transmis la acea dată procurorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel